For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Programma en inschrijving
 • Inhoud en opbouw schakeltraject

  Generiek deel

  De vakken van het eerste deel van het schakeltraject (in 2023-2024: 24 EC en vanaf 2024-2025: 30 EC) zijn voor alle schakeltrajecten dezelfde. Dit generieke deel start in blok 1 van het eerste semester en loopt door tot en met blok 4 (eerste blok van het tweede semester).

  Masterspecifieke deel

  Naast het generieke deel bestaat het schakeltraject uit een masterspecifiek deel van 30 EC (in studiejaar 2023-2024, en 24 EC vanaf 2024-2025). Dit bestaat uit verplichte vakken en soms uit vrije keuze-, al dan niet met aanbevolen keuzevakken. Bij voltijd studeren kan het totale schakeltraject (van minimaal 54 EC en maximaal 60 EC) binnen één studiejaar worden afgerond, behalve bij de master Privaatrecht.

  Inhoud studieprogramma

  Vanwege curriculumwijzigingen in onze bachelorprogramma’s zijn er de komende jaren een aantal wijzigingen in de schakelprogramma’s. Bekijk de opbouw van de schakelprogramma’s voor studiejaar 2023-2024, 2024-2025 en 2025-2026.

 • Wijzigingen schakelprogramma per 2024-2025

  Het is niet mogelijk om in februari met een schakelprogramma te starten. De inleidende vakken in het programma worden alleen in het eerste semester (vanaf september) aangeboden en de verdiepende vakken voornamelijk in het tweede semester (vanaf februari), waardoor een start in februari leidt tot een niet studeerbaar programma.

  De wijzigingen in de schakelprogramma’s vind je in de pdf die je hierboven kunt downloaden. Hieronder een beknopt overzicht van de wijzigingen in de verplichte delen per programma in 2024-2025:

  • Generiek: de vakken uit het generieke deel (geldend voor alle schakelprogramma’s) worden iets aangepast.
   • Aansprakelijkheidsrecht: dit vak wordt Verbintenissenrecht
  • Arbeidsrecht:
   • Studenten moeten 3 van de 4 hierna genoemde vakken volgen: Insolventierecht, Europees Recht, Ondernemingsrecht en Privaatrecht
  • Fiscaal Recht:
   • Studenten moeten de vakken Europees Recht, Ondernemingsrecht, Privaatrecht en Inleiding Fiscaal recht volgen
  • IEL:
   • Studenten volgen in 2024-2025 wel het vak Europees recht en niet het vak Internationaal publiekrecht

  Heb je vragen over de wijzigingen in het studieprogramma ten opzichte van jouw schakeltraject, neem dan contact op met de studieadviseurs.

 • Studeerbaarheid schakeltraject

  Een schakeltraject is niet hetzelfde als een gewoon bachelor- of masterprogramma. Het is een selectie van vakken die ook onderdeel uitmaken van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Daardoor is een perfecte studeerbaarheid niet altijd gegarandeerd. Soms kunnen hoorcolleges van bepaalde vakken samenvallen en in een uitzonderlijk geval kan dit zelfs het geval zijn met tentamens. Je moet dan voor een van de vakken uitwijken naar de herkansing. Houd hier rekening mee; van schakelstudenten wordt behoorlijk wat zelfredzaamheid verwacht.

 • Inschrijven voor het schakelprogramma

  Inschrijving en aanmelding

  • Je kan tot uiterlijk 1 juni via Studielink een inschrijfverzoek doen voor de opleiding: Bachelor Rechtsgeleerdheid – Schakelprogramma. Vervolgens kies je in Studielink voor het ‘WO schakelprogramma’.
  • Vul ook het Intakeformulier schakelprogramma's FdR in. In het intakeformulier wordt onder andere gevraagd welke vakken je gaat volgen.  Let op: je vult het formulier in voor het gehele academische jaar. Oftewel, geef in één keer alle vakken door die je dit jaar gaat volgen. Hierop volgend wordt het door jou te betalen bedrag berekend. Weet je nu al dat je het schakelprogramma niet in 1 jaar afrondt, geef dan alleen de vakken aan die je dit jaar gaat volgen. Zodra jij je herinschrijft, zullen we contact met je opnemen over de vakken die je gaat volgen in het tweede jaar, zodat we dan opnieuw je collegegeld kunnen berekenen.
  • Zodra je het intakeformulier hebt ingevuld en je toelaatbaar bent bevonden, geeft de Faculteit der Rechtsgeleerdheid de toestemming voor je inschrijving als schakelstudent door aan de centrale studentenadministratie van de UvA. Je krijgt hierover bericht.
  • Meld je aan voor de vakken! Je hebt je nog niet aangemeld voor vakken door het invullen van het intakeformulier. Dit moet je zelf nog doen. Kijk eerst goed wanneer je je moet aanmelden (dit is een vaste periode in het jaar) en hoe de vakaanmelding werkt.

  Kosten

  In studiejaar 2024-2025 betaal je een vergoeding van €42,17 per EC met een maximum van €2530,-. Dit komt overeen met de maximumbijdrage die universiteiten voor een schakeltraject mogen vragen.

  Binnen het schakelprogramma mag je tot maximaal 60 EC, en maximaal 2 jaar, tegen dit gereduceerde tarief studeren.

  Aan het eind van het betreffende studiejaar vindt géén restitutie plaats van niet gevolgde en/of niet behaalde vakken.

  Ben je UvA-student?

  Betaal je al collegegeld (wat gelijk aan of hoger is dan jouw schakelvergoeding) aan de UvA, dan zijn er geen extra kosten verbonden aan het volgen van de schakelvakken.

  Studeer je aan een andere universiteit?

  Volg je een opleiding bij een andere instelling waarvoor het wettelijk collegegeld geldt? Dan kun je met een Bewijs Betaald Collegegeld betalen.

  In beide gevallen moet je ook rekening houden met kosten voor het studiemateriaal (boeken en readers).

 • Toelating tot de master

  Als je je universitaire bachelor- of masterdiploma hebt gehaald en alle vakken van het schakeltraject met succes hebt afgerond, kun je worden toegelaten tot de masteropleiding. Voor de Engelstalige masters is een zekere Engelse taalvaardigheid vereist. Meer informatie vind je hierover op de website van de master zelfHet beste is om in september met een master te beginnen; bij sommige masters kan je ook per 1 februari instromen. Op het moment dat je je schakelprogramma hebt afgerond, dien je in het aansluitende studiejaar te starten met de masteropleiding.

  Naar het aanbod en de toelatingseisen van de rechtenmasters

Vragen?

Als je vragen hebt over schakelprogramma's neem dan contact op met de onderwijsbalie van de UvA Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

NB: Vanwege curriculumwijzigingen in de bachelors van de faculteit (vanaf academisch jaar 2023-2024) zijn er de komende jaren een aantal wijzigingen in de schakelprogramma’s. Je kunt hier een overzicht van de opbouw van de schakelprogramma’s (pdf) voor de komende jaren downloaden.

Feiten & cijfers
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
54 EC, 12-18 maanden
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Wo-vooropleiding
Start
September
Locatie
Roeterseilandcampus