Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op zaterdag 19 juni 2021 sprak Nelleke Noordervliet in de Aula van de Universiteit van Amsterdam de tweede Staat van de Europese Literatuur uit, onder de titel 'De moed van de schrijver'.

Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Rond 1980 begon ze aan een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw, barones Everdina Huberta van Wijnbergen, dat uiteindelijk in 1987 verscheen als Tine of De dalen waar het leven woont. Vervolgens publiceerde ze veelgeprezen romans als Het oog van de engel, De naam van de vader, Uit het paradijs, Pelican Bay, Snijpunten, Zonder noorden komt niemand thuis en de verhalen- en novellenbundel Veeg teken.

Behalve in romans en verhalen uitte Noordervliets belangstelling voor geschiedenis zich ook in bijvoorbeeld Altijd roomboter, over haar overgrootmoeder, en in boeken die ze schreef voor het Rijksmuseum en de Amstelhof. In 2012 verscheen Vrij man, de geschiedenis van de 17de-eeuwse jurist, arts en dubbelspion Menno Molenaar. Een jaar later schreef ze het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemden en publiceerde ze Schatplicht, een essaybundel over de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Haar laatst verschenen roman is Aan het eind van de dag. Nelleke Noordervliet is columniste voor Trouw en voor OVT. Haar boeken zijn meermaals genomineerd en bekroond en in verschillende talen vertaald.

Nelleke Noordervliet