Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Fundamenteel onderzoek vormt de basis van alle onderzoeksrichtingen aan onze faculteit. Maar waar het onderzoek binnen onze andere thema’s als einddoel heeft om concrete maatschappelijke vraagstukken op te lossen, is er ook een categorie van onderzoek dat puur gericht is op het vergaren van fundamentele kennis. Zonder concrete beoogde toepassing – wat niet wil zeggen dat deze er nooit zal komen. Onderzoek uit de categorie Pure houdt zich bezig met grote vragen die raken aan de essentie van de fysieke realiteit. Wat zijn de meest basale en essentiële kenmerken van leven? Hoe is het universum ontstaan? Hoe zit het met nog altijd zeer slecht begrepen elementen van het universum zoals zwarte gaten en donkere materie? Wat is de diepste aard van materie? En hoe vergaren we een nog dieper inzicht in de taal waarin het universum is geschreven, oftewel de wiskunde?
Laatste nieuws

Hoofdlijnen

Zoals gezegd omvat ons thema Pure al het fundamentele onderzoek dat (nog) niet op een concrete toepassing is gericht. Fundamenteel onderzoek uit bijvoorbeeld de life sciences, computerwetenschappen of de chemie zal vooral terug te vinden zijn op de toepassingsgerichte thema-pagina’s. 

Een deel van het onderzoek van ons Institute of Physics is ook op die pagina’s te vinden, met name dat uit de experimentele fysica. Het onderzoek aan quantum gassen, quantum informatie en quantum materialen overlapt met het onderzoek aan quantumcomputers binnen het thema Smart. Het onderzoek binnen de soft matter groep en aan nanolithografie (binnen het samenwerkingsverband ARCNL) overlapt met Green. Andere hoofdlijnen van ons natuurkundige onderzoek zijn wel Pure. Speerpunten van onze theoretische fysici zijn onder meer het onderzoek aan de theoretische kant van gecondenseerde materie en de snaartheorie. Onze deeltjesfysici zijn samen met collega’s van andere instellingen ondergebracht bij het Nikhef.

Onze natuurkundigen werken samen met de sterrenkundigen van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde binnen het onderzoekscentrum GRAPPA (GRavitation AstroParticle Physics Amsterdam). Hier is een deel van het onderzoek aan hoge energie astrofysica onderbracht. Speerpunten binnen deze hoofdtak van ons sterrenkundige onderzoek zijn radiotelescopisch en röntgenstraling onderzoek aan objecten en fenomenen zoals neutronensterren, zwarte gaten, zware sterren, dubbelsterren, jets, accretion disks, fast radio bursts en donkere materie. Een andere belangrijke tak van het onderzoek van onze sterrenkundigen is al het onderzoek dat plaatsvindt binnen het kader van Origins of Life. Hieronder valt onderzoek aan exoplaneten, planeetformatie, massieve sterren, sterrenpopulaties, en de aanwezigheid van organische moleculen oftewel bouwstenen van het leven in de ruimte.

Ook binnen ons Institute for Logic, Language en Computation zijn een aantal belangrijke hoofdlijnen aan Pure aan te merken ; het gaat hierbij met name om theoretische informatica, filosofische grondslagen van de wetenschappen, logica van agency en wiskundige logica.

Tot slot is het gros van ons wiskundige onderzoek ondergebracht bij het Korteweg de Vries Instituut voor wiskunde. Belangrijke hoofdlijnen zijn hier algebra & geometrie, stochastiek (waaronder probability theory en mathematical statistics), numerieke analyse (oa numerieke oplossingen voor partiele differentiaalvergelijkingen) en discrete mathematica.  

Experts