Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Cultuurwetenschappen

Cultuurwetenschappen

Een tentoonstelling, een monument, een toneelstuk: met kunst en cultuur kom je dagelijks in aanraking. In de bachelor Cultuurwetenschappen leer je over het dagelijks functioneren van het culturele bedrijf én bestudeer je de historische en sociologische achtergronden van diverse cultuuruitingen.

Kom naar de UvA Bachelordag op 12 oktober

Houd me op de hoogte

Achtergronden van 'hoge' en 'lage' cultuur

Beeldende kunst, klassieke muziek, theater: in de bachelor Cultuurwetenschappen bestudeer je het functioneren van de traditionele ‘hoge kunsten’. Maar ook bestudeer je het functioneren van ‘populaire cultuur’, zoals films, popmuziek, tv-programma’s.

Achter deze cultuurvormen schuilt een heel bedrijf dat ervoor zorgt dat het publiek er kennis van kan nemen. Naast de kunstenaar moet er bijvoorbeeld iemand zijn die contracten opstelt, locaties en ruimtes regelt, de juridische aspecten in de gaten houdt, de financiering organiseert en de publiciteit verzorgt. Bij de verspreiding en waardering van cultuur spelen overheidsbeleid en management een belangrijke rol.

De laatste jaren zijn ook de media steeds belangrijker geworden. Cultuur bereikt via de media een groter en diverser publiek dan ooit tevoren. Er heeft zich binnen de culturele sector bovendien een verhoogde mate van organisatie voorgedaan. De sponsoring door bedrijven neemt toe. Ingrijpende politieke maatregelen dwingen de culturele sector tot reflectie, zelfonderzoek en vindingrijkheid.

In de bachelor Cultuurwetenschappen onderzoek je al deze recente ontwikkelingen, naast de sociale en historische facetten van de kunst- en cultuursector. Je krijgt een academische scholing, maar de studie richt zich ook op de beroepspraktijk. Je kunt je academische basis bovendien aanvullen met een stage of een studieverblijf in het buitenland.

Bekijk het studieprogramma

Is Cultuurwetenschappen iets voor jou?

  • Ja, als je zelfstandig kunt werken en graag het initiatief neemt.
  • Ook wordt van je verwacht dat je analytisch kunt denken en nieuwsgierig bent.
  • Na je studie wil je graag gaan werken bij bijvoorbeeld een cultureel organisatiebureau, een culturele instelling of de overheid.

Wat zijn de toelatingseisen?

Waarom Cultuurwetenschappen aan de UvA?

  • De bachelor Cultuurwetenschappen aan de UvA is multidisciplinair, Europees gericht en heeft een sterke sociologische en historische component.
  • Amsterdam: bij uitstek geschikt voor studenten met interesse in kunst en cultuur. Je vindt hier talloze culturele instellingen die het bezoeken waard zijn en inspireren om kunst en cultuur te bestuderen en onderzoeken.
  • De docenten onderhouden veel contacten met deze instellingen, met stagemogelijkheden als gevolg.
  • Je kunt een deel van je studie in het buitenland doen. In het kader daarvan is er één semester in het derde jaar vrij geroosterd.

Lees hier over de keuzeruimte en minor

Student vertelt

Check wat Christiaan over zijn opleiding te vertellen heeft.

Studeren in deeltijd

Je kunt Cultuurwetenschappen niet in deeltijd studeren.

Download brochure
Cultuurwetenschappen
Diploma BA Cultuurwetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50004