Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Global Arts, Culture and Politics
Vergelijk

Toelating en inschrijven

Wil je je inschrijven voor de bachelor Global Arts, Culture and Politics, doorloop dan onderstaande stappen.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  De deadline voor inschrijving voor een bacheloropleiding is 1 mei 2024.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Je kunt Global Arts, Culture and Politics studeren met de volgende (in Nederland behaalde) diploma's:

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma kun je Global Arts, Culture and Politics studeren, ongeacht je profiel.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Studenten met een hbo-propedeusediploma hebben toegang tot een universitaire bachelor. Houd er wel rekening mee dat de overstap van het hbo naar een universitaire opleiding door veel studenten als erg zwaar wordt ervaren. 

  Een andere mogelijkheid is om eerst je hbo-bachelor te voltooien en je daarna in te schrijven voor een universitaire bachelor. Afhankelijk van de inhoud van de afgeronde hbo-bachelor en de keuze van de universitaire bachelor kun je vrijstelling krijgen voor onderdelen uit het universitaire bachelorprogramma. De maximale vrijstelling via deze route is 60 studiepunten. 
  Het collegegeld voor een tweede bachelor is het hogere instellingstarief. Bij de Student Service Desk kun je terecht met vragen over het collegegeld.

  Colloquium doctum

  Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Global Arts, Culture and Politics, dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

  Lees meer over het colloquium doctum Global Arts, Culture and Politics

  Overstappen naar Global Arts, Culture and Politics

  Als je wilt overstappen vanuit een onafgemaakte bachelor bij een andere universiteit, dan is het niet mogelijk om eerder behaalde studiepunten mee te nemen om het studieprogramma te verkorten. In elk geval zul je je als een nieuwe student moeten aanmelden en beginnen in het eerste jaar. Soms kun je vrijstelling krijgen voor vakken van je nieuwe opleiding. Dat hangt uiteraard af van de vakken die je in je oude opleiding hebt behaald. Wil je hiervoor in aanmerking komen, dien dan nadat je bent toegelaten een vrijstellingsverzoek in bij de Examencommissie van jouw opleiding. Eventuele overlap moet je aantonen door middel van een vakomschrijving van de andere universiteit, en een transcript.

  Diploma behaald in het buitenland?

  Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan?  Dan volg je een ander inschrijfproces. Dit geldt ook voor studenten die in Nederland een International Baccalaureate (IB) hebben behaald.

  Inschrijven met een buitenlandse vooropleiding
 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 4. Schrijf je in voor de bachelor Cultuurwetenschappen via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA, en om je aan te melden voor UvA Matching.

 • 6. Doe mee met UvA Matching

  Nadat je je hebt ingeschreven voor een bacheloropleiding doe je mee aan UvA Matching. UvA Matching is een verplicht onderdeel voor alle aankomende studenten die zich voor het eerst aanmelden voor een UvA-bacheloropleiding en die nog nooit eerder aan de UvA hebben gestudeerd. Je maakt kennis met de studie en studeren, en test zo of de opleiding echt bij je past. De UvA Matching vindt online plaats van 1 februari tot en met 18 juni. Je kunt de Matchingsactiviteit binnen deze periode doorlopen op een eigen moment naar keuze. 

  Aanmelden UvA Matching: vóór 4 juni
  Nadat je je hebt ingeschreven via Studielink en je UvAnetID hebt geactiveerd, kun je je aanmelden voor de Matching. In je Checklist Inschrijving in SIS zie je Matching staan. Hier kun je je via de Vakplanner aanmelden voor Matching.

  Ga naar SIS

  Meld je zo snel mogelijk aan voor UvA Matching. De uiterste aanmelddeadline voor UvA matching is 4 juni, daarna is aanmelding niet meer mogelijk. Belangrijk: als je je niet voor 4 juni aanmeldt voor UvA Matching, dan zul je worden uitgeschreven en kun je niet met de opleiding starten.

  Na aanmelding kun je in Canvas, de digitale leeromgeving van de UvA, meer informatie vinden over de verdere procedure en de deadline, en daar kun je de Matching voltooien.

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Bevestig je deelname voor vakaanmelding

  Uiterlijk half juli ontvang je informatie over de te nemen stappen om geplaatst te worden in de eerstejaarsvakken, en over de introductieactiviteiten van jouw opleiding. Deze berichten worden verstuurd naar het e-mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink.

 • 8. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Je krijgt na je voorwaardelijke toelating meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

 • 9. Betaal het collegegeld

  Om je inschrijving te voltooien moet je het collegegeld betalen. Zorg ervoor dat je de betaling voor 31 augustus hebt geregeld.

  Betaal het collegegeld