Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Global Arts, Culture and Politics

Vergelijk

In de bachelor Global Arts, Culture and Politics bestudeer je de grote mondiale uitdagingen van dit moment, zoals klimaatverandering en sociale ongelijkheid, door de lens van cultuur, politiek en kunst.

Grip op de global challenges van nu

We leven in een periode van grote wereldwijde overgangen en urgente problemen. Klimaatverandering, roofkunst en nepnieuws domineren onze media, museumtentoonstellingen en performance art. In het programma Global Arts, Culture and Politics worden deze debatten voor het voetlicht gebracht. Door een lens van culturele sociologie, politicologie en filosofie, en via een breed historisch perspectief reflecteer je op de tijden waarin we leven, en analyseer je hoe we de uitdagingen waar we voor staan tegemoet kunnen treden.

Bekijk het studieprogramma
Global Arts, Culture and Politics uitgelegd

Ontdek wat je in deze driejarige bacheloropleiding gaat leren en hoe jij een verschil kunt maken in de toekomst.

Unieke benadering

Focus op skills

Kies jouw richting

Keuze uit 4 specialisaties

Interdisciplinaire benadering

Onderzoek global challenges

Amsterdam

Samenwerking met culturele instellingen

Waarom Global Arts, Culture and Politics aan de UvA?

 • Focus op skills
  Je doet verschillende vaardigheden op, zoals (academisch) schrijven, creëren (websites, video’s, tentoonstellingen), archiefonderzoek, discoursanalyse, spreken in het openbaar, debatteren, programmeren, interviewtechnieken en kwantitatief onderzoek. Deze waardevolle skills zullen je helpen om wereldwijde problemen te leren begrijpen en analyseren, en in te zetten tijdens projecten in samenwerking met onze culturele partners.
 • Keuze uit vier richtingen
  Global Arts, Culture and Politics is een unieke, interdisciplinaire studie. De opleiding geeft je de mogelijkheid om je te specialiseren in een van vier verschillende majoren: The Human and Artificial Intelligence; Art and Media; Reimagining Sustainability; en Culture and Social Justice.
 • Global challenges
  Centraal in het programma staat het bestuderen van kunst als medium, de brede geschiedenis van kunst en de relatie tussen macht en representatie. Cultuur, ecologie, duurzaamheid en kunstmatige intelligentie worden vanuit verschillende perspectieven onderzocht. Zo analyseer je in het kader van duurzaamheid of dieren en dingen ook rechten hebben (of zouden moeten hebben), en leer je begrijpen hoe hedendaagse cultuur sterk gepolitiseerd is. Wat is het effect van #metoo op theater-, muziek- en filmcultuur? Welke invloed heeft kunstmatige intelligentie op ons dagelijkse leven, bijvoorbeeld in hoe we naar muziek luisteren via Spotify, (nep)nieuws tot ons nemen, of contact leggen met vrienden via WhatsApp? En wat zijn de gevolgen hiervan op ethisch, politiek en sociologisch gebied?
 • Amsterdam
  Je studeert in een levendige gemeenschap met een internationaal perspectief: je krijgt les van vooraanstaande intellectuelen die focussen op wereldwijde ontwikkelingen in een internationale studieomgeving. De opleiding onderhoudt veel contacten in de stad Amsterdam, een hub voor culturele instellingen. Je werkt mee aan projecten in samenwerking met deze partners.
 • Een opleiding van wereldklasse
  De UvA staat op de 58ste plek in de QS World Rankings van 2023, de hoogstgeplaatste Nederlandse universiteit, en staat wereldwijd 21ste en in continentaal Europa 2de in de QS World University Rankings by Subject 2022: Arts & Humanities.
Bekijk de toelatingsvoorwaarden
Hanneke Ronnes
Copyright: FGw / GvdWerf
Als je geprikkeld wordt door zaken als sociale rechtvaardigheid en kunst, duurzaamheid en de stad, ethiek en technologie en de doorwerking daarvan op kunst en media, van verleden tot toekomst, dan is deze bachelor een goede match voor jou! prof. dr. Hanneke Ronnes, programmacoördinator

Na je studie

Als je Global Arts, Culture and Politics succesvol hebt afgerond, ontvang je een wettelijk erkend bachelordiploma Cultuurwetenschappen en de titel Bachelor of Arts (BA).

Je kunt na afloop van je studie kiezen voor een master. De opleiding zal je bij de keuze begeleiden, waarbij gedacht kan worden aan bijvoorbeeld de volgende masters: Kunst, cultuur en politiek, Museum Studies of Media Studies. Mogelijke banen daarna zijn: diversity officer bij een museum, programmamaker bij een culturele instelling, beleidsmedewerker bij een erfgoedinstelling of redacteur bij een on- of offline medium.

Na je studie

Engelstalige track

Je kunt de bacheloropleiding Global Arts, Culture and Politics ook volledig in het Engels volgen.

Global Arts, Culture and Politics (Engelstalig)
Feiten & cijfers
Diploma BA Cultuurwetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Engels
Start September
CROHO-code 50004
Locatie Universiteitskwartier