Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Arabische taal en cultuur

Vergelijk

In de bachelor Arabische taal en cultuur​ word je opgeleid tot arabist en Midden-Oostendeskundige. Je leert de taal spreken en lezen en je krijgt inzicht in de cultuur en de maatschappelijke verhoudingen in de regio. Deze bachelor leidt op tot kritische denkers die hedendaagse vragen over het Midden-Oosten en Noord-Afrika kunnen beantwoorden.

Een taal en een wereld

Om de Arabische wereld te ontdekken moet je de taal leren. Alleen in Amsterdam leer je direct in je eerste jaar de basis van zowel de gesproken als de geschreven variant van het Arabisch. Het Arabisch wordt gesproken door zo’n 200 miljoen mensen, van Marokko tot en met Irak. Tegelijk met het leren van de Arabische taal ontwikkel je inzicht in de rijke Arabische literatuur en de taalsociologie. De opleiding besteedt veel aandacht aan de maatschappelijke en politieke verhoudingen. We stellen ons bijvoorbeeld de vraag waar conflicten in de islamitische wereld vandaan komen, of hoe genderverhoudingen sinds de 20ste eeuw zijn veranderd in de diverse Arabische landen. En wat speelt er nu eigenlijk een belangrijkere rol in de Arabische golfstaten, olie of godsdienst? De opleiding leert je kijken achter de schermen van het nieuws, waar de wereld altijd complexer en interessanter is dan je dacht.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Arabische taal en cultuur uitgelegd

Ontdek in 5 minuten wat Arabische taal en cultuur inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Mogelijkheid studieverblijf in buitenland

Internationale ervaring

40-45 eerstejaars

Persoonlijke aandacht

Arabische studies of Middle Eastern Studies

Keuze uit 2 specialisaties

Leer Arabisch spreken en lezen

Unieke taalverwervingsmethode

Waarom Arabische taal en cultuur aan de UvA?

 • Periode in het buitenland studeren
  In het programma is een halfjaar studie in Caïro opgenomen. Dit buitenlandprogramma is toegesneden op de behoeften van de Amsterdamse opleiding.
 • Modern Arabische wereld
  De UvA is gespecialiseerd in de moderne Arabische wereld. De opleiding maakt hierin een duidelijke keuze: je ontwikkelt je tot een Midden-Oostendeskundige die hedendaagse vraagstukken kan beantwoorden.
 • Unieke taalverwervingsmethode
  De Amsterdamse taalverwervingsmethode sluit optimaal aan op de behoefte onder studenten om zowel het gesproken als het geschreven Arabisch te leren beheersen. Alleen in Amsterdam leer je beide in het eerste jaar. De intensieve methode die dit mogelijk maakt, is in Amsterdam ontwikkeld.
 • Persoonlijke aandacht en begeleiding
  Arabische taal en cultuur is een kleinschalige opleiding, waardoor je je medestudenten snel leert kennen. De sfeer is informeel en de docenten zijn makkelijk te benaderen. Het onderwijs sluit nauw aan op het onderzoek van de docenten, die allen onderzoek doen op het gebied van het moderne Midden-Oosten en Noord-Afrika. Zij nemen je in hun colleges mee in hun lopende onderzoek.
 • Kies jouw major
  Aan de UvA heb je na het eerste jaar de keuze voor een specialistisch of juist een breed vervolgtraject (major). Je kunt kiezen voor de major Arabische studies, maar je kunt ook kiezen voor de bredere major Middle Eastern studies (Midden-Oostenstudies).
Wat zijn de toelatingseisen?

Na je bachelor

De Arabische wereld staat niet voor niets zo vaak in het middelpunt van de belangstelling. Internationale belangen, religieus conflict en migratieproblematiek, maar ook economische samenwerking en wederzijdse culturele beïnvloeding, maken het Midden-Oosten en Noord-Afrika tot een van de belangrijkste regio’s voor Nederland en Europa. Er is dan ook voortdurend behoefte aan kritische denkers die de Arabische wereld kunnen begrijpen en uitleggen.

Na je bachelor Arabische taal en cultuur kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van letterkunde, midden oostenstudies, kunst en cultuur, geschiedenis, politiek of taalkunde. Je kunt aan de UvA ook een lerarenopleiding Arabisch volgen. Alumni van Arabische taal en cultuur komen terecht in functies in bijvoorbeeld de journalistiek, het onderwijs of het internationale bedrijfsleven.

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Arabische taal en cultuur

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma
BA Arabische taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56040
Locatie
Universiteitskwartier