Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Hebreeuwse taal en cultuur

Vergelijk

In de bachelor Hebreeuwse taal en cultuur word je opgeleid tot hebraïst en deskundige op het gebied van Joodse Studies. Je leert de taal lezen en spreken en krijgt toegang tot bronnen uit de Hebreeuwse literatuur en daarmee tot 3000 jaar joodse cultuur, religie en geschiedenis.

Moderne taal met een oude geschiedenis

In deze opleiding vorm je je tot een kritische denker met een gedegen greep op Joodse teksten en tradities en leert daarover actuele vragen te beantwoorden. De bachelors Hebreeuws en Arabisch bieden een gezamenlijk onderwijsprogramma aan. In het eerste studiejaar leg je een goede basis op het gebied van taal, cultuur en maatschappij met een propedeuse Hebreeuws of Arabisch. Hierna ga je verder in Joodse studies en Hebreeuws, Arabische studies of Middle Eastern Studies.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Hebreeuws uitgelegd

Ontdek in 5 minuten wat de bachelor Hebreeuwse taal en cultuur aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van student Ayra en docent Yaniv Hagbi.

10 eerstejaars

Persoonlijke begeleiding en aandacht

3000 jaar geschiedenis

Moderne taal met rijke historie

Amsterdam

Samenwerking met culturele instellingen

Breed perspectief op taal en cultuur

Unieke opleiding in Nederland

Wat maakt de studie van het Hebreeuws zo interessant?

  • Het Hebreeuws is een rijke taal met een literatuurgeschiedenis van 3000 jaar. 
  • Wat deze taal echt uniek maakt, is het verschijnsel van de techijah, de ‘herleving’. Eeuwenlang was het Hebreeuws voornamelijk een schrijftaal: van de Torah, de gebeden en de Joodse literatuur. Vanaf 1900 echter werd het Hebreeuws daarnaast ook weer een dagelijks gesproken omgangstaal. 
  • Tegenwoordig is het Hebreeuws de taal van de staat Israël en van tal van moderne joodse cultuuruitingen, van literatuur en film tot kranten en hiphop.
  • De Joodse cultuur en geschiedenis worden gekenmerkt door migratie. Joden vestigden zich in veel verschillende gebieden, wat leidde tot uiteenlopende processen van inburgering en acculturatie. Die intensieve wisselwerking tussen de joodse en de niet-joodse levenssfeer biedt een boeiend perspectief op hedendaagse vraagstukken rond de multiculturele samenleving.
  • Als gevolg van deze migratie heeft de Joodse cultuur heeft ook sporen nagelaten in de niet-Joodse omgeving. Het Duitse en Oost-Europese Jodendom leeft voort in de rijke Jiddisje literatuur. Talloze woorden zijn in het Nederlands terechtgekomen, zoals ‘tof’ en ‘mazzel’. Het is mogelijk om vakken taalverwerving Jiddisj te volgen binnen deze bachelor, wat uniek is in Nederland.

Waarom Hebreeuwse taal en cultuur aan de UvA?

  • Ideale studieomgeving
    De opleiding Hebreeuws bevindt zich in het centrum van Amsterdam, van oudsher het centrum van het Joodse leven in Nederland. Amsterdam bezit belangrijk bibliotheekcollecties, zoals die van het Joods Historisch Museum, de Ets Haim/Livraria Montezinos, de Bibliotheca Rosenthaliana en het Stadsarchief. Veel studenten vinden een stageplek in een van deze collecties. Ook is er in Amsterdam veel 'Hebreeuws op straat' te vinden.
  • Unieke opleiding
    De opleiding Hebreeuwse taal en cultuur aan de UvA is een unicum binnen Nederland. De opleiding biedt zowel het moderne Hebreeuws als de oudere taalstadia, waardoor je een goed begrip krijgt van de joodse traditie als geheel.
  • Persoonlijke aandacht en begeleiding
    Hebreeuwse taal en cultuur is een kleinschalige opleiding. Hierdoor kunnen de docenten inspelen op jouw persoonlijke wensen en behoeften. Het onderwijs sluit nauw aan op het onderzoek van de docenten. Alle docenten doen onderzoek op het gebied van Hebreeuwse literatuur en Joodse cultuurgeschiedenis - ook in internationaal verband - en betrekken hun lopende onderzoeken bij de colleges.
  • Aandacht voor de joodse cultuurgeschiedenis
    Naast taalverwerving is er binnen de opleiding veel aandacht voor de joodse traditie.
Wat zijn de toelatingseisen?

Na je bachelor

Na je bachelor Hebreeuwse taal en cultuur kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van letterkunde, kunst en cultuur, geschiedenis, politiek of taalkunde. Alumni van Hebreeuwse taal en cultuur komen terecht in functies in bijvoorbeeld de journalistiek, joodse instellingen of bedrijven, het onderwijs of het internationale bedrijfsleven.

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Hebreeuwse taal en cultuur

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma BA Hebreeuwse taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 50901
Locatie Universiteitskwartier