Waarom Religiewetenschappen?
Religiewetenschappen heeft een open benadering van religies, levensbeschouwingen en vele vormen van spiritualiteit. Je bestudeert deze vanuit verschillende perspectieven: tekstueel, historisch, sociaalwetenschappelijk, vergelijkend en filosofisch. Vragen die regelmatig terugkeren zijn: Wat is spiritualiteit en wat is religie? Hebben deze nog een rol in onze samenleving? Zorgt religie altijd voor conflict? Hoe komen waarden als medeleven, rechtvaardigheid en tolerantie tot stand? Is er een toekomst mogelijk zonder religie?
In de bachelor Religiewetenschappen leer je omgaan met specifieke religiewetenschappelijke concepten en theorieën. Je verwerft veel historische kennis over de belangrijkste religieuze stromingen en bestudeert hedendaagse religieuze vraagstukken in de context van hun voorgeschiedenis. Daarbij kijk je ook naar de concrete geleefde religieuze en spirituele praktijken die in de moderne wereld zo talrijk aanwezig zijn.
In het eerste jaar kies je ook meteen vakken bij een andere opleiding, waardoor je een brede maar stevige basis legt. Het is zelfs mogelijk om Religiewetenschappen naast een andere major te studeren, met twee bachelordiploma’s als resultaat.
Ontdek in 4 minuten wat de bachelor Religiewetenschappen aan de UvA inhoudt, waarom het uniek is en wat de ervaringen zijn van docent Carolina Ivanescu en student Nienke.
Waarom Religiewetenschappen aan de UvA?
- Uniek in de wereld: Westerse Esoterie
Je studeert ook westerse esoterie: de studie van alternatieve religieuze stromingen en verschijnselen, zoals magie, astrologie, alchemie, vrijmetselarij en New Age religie en hun betekenis voor de westerse cultuur. De UvA is de enige plek ter wereld waar dit mogelijk is! - Ideale studieomgeving
De opleiding is onderzoeksgericht: theorieën en methoden ga je direct toepassen en uitproberen in de praktijk. Amsterdam, een smeltkroes van religies en levensovertuigingen bij uitstek, is voor jou een ‘laboratorium’ (denk aan talrijke organisaties op religieus gebied, zoals het Joods Museum, de boeddhistische Fo Guang Shan tempel en de Al Kabir moskee). - Double degree
Je bouwt zelf de persoonlijke structuur van je opleiding. In het eerste jaar kies je ook vakken bij een andere opleiding (Geschiedenis, Kunstgeschiedenis, Filosofie, Media studies, Hebreeuws, Arabisch of Europese Studies), waardoor je een brede maar stevige basis legt. Het is zelfs mogelijk om Religiewetenschappen naast een andere major te studeren, met twee bachelordiploma’s als resultaat. - Méér dan alleen religie
Je bent geïnteresseerd in religie, spiritualiteit of vormen van zingeving. Daarbij vind je het interessant om de drijfveren van mensen, hun overtuigingen en gedragingen te bestuderen. Je kijkt naar religie vanuit het perspectief van de nieuwsgierige buitenstaander, maar ook door de ogen van gelovigen. Daarbij ben je nieuwsgierig naar mythes en verhalen, de wereld van toen en nu, nieuwe vormen van media en hun impact, de verwevenheid tussen kunst en cultuur en filosofische vraagstukken.
Na je bachelor
Na je bachelor Religiewetenschappen kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van religie, kunst en cultuur, geschiedenis en regiostudies. Je kunt aan de UvA ook een lerarenopleiding Godsdienst en levensbeschouwing volgen. Alumni van Religiewetenschappen gaan werken in zeer uiteenlopende functies in bijvoorbeeld de journalistiek en bij de overheid, maar ook in het onderwijs en bij musea.
Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.