Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Een studie waar je het ene moment de relativiteitstheorie behandelt en het andere moment Plato’s ideale staatsinrichting bestudeert klinkt wel heel erg breed.

Studiekeuzetip: sluit niks uit! De perfecte match kan zomaar uit een onverwachte hoek komen. Ik kan me erg goed voorstellen dat de meeste mensen nog nooit van Bèta-gamma gehoord hebben. Haast iedereen aan wie ik vertel dat ik Bèta-gamma ga studeren kijkt me aan alsof ik ze net heb verteld dat de wereld toch echt van chocola gemaakt is: "klinkt heel gaaf, maar ik snap niet echt waar je het over hebt.." Een uitleg is dus wel even op zijn plaats.

Liberal arts en vooral sciences

Bèta-gamma is een erg brede studie en valt onder het ‘liberal arts and sciences’ principe, net zoals bijvoorbeeld University College. Het verschil: bij Bèta-gamma wordt er meer aandacht aan de bètavakken besteed, en is het zelfs een vereiste dat je een technisch profiel hebt gedaan op de middelbare school. De studie is bedoeld voor mensen die goed zijn in bètavakken, maar meer kunnen en willen.

Dat 'meer' vind je terug in de verschillende invalshoeken die de studie heeft. In één jaar krijg je te maken met biologie, eco- en aardwetenschappen, logica, natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, wiskunde, economie, politicologie, psychologie, sociologie en filosofie.

Specialisatie

Maar de vraag blijft: is dat niet té breed? Aan het einde van je eerste jaar kies je een major, en dat wordt je specialisatierichting. De major vult zoveel van je programma dat je eigenlijk vanaf het tweede jaar instroomt bij een andere bachelor. Dat betekent wel dat je in het tweede jaar soms wat harder moet werken, zodat je up to date bent met de stof die je medestudenten al gehad hebben. 

De majors zijn, net als de studie, erg uiteenlopend. Je kunt bijvoorbeeld economie gaan doen, maar ook natuurkunde. Het leuke is dat je nog steeds de brede Bèta-gamma-vakken blijft volgen, en je dus al die invalshoeken meekrijgt. Je blijft werken met mensen die totaal andere majors hebben gekozen, en zo leer je interdisciplinair denken: je verbreed de bril waarmee je naar de wereld kijkt. 

Je majorkeuze gaat hand in hand met je uiteindelijke masterkeuze, en het is dan ook aan te raden om hier van te voren alvast naar te kijken. 

Kiezen

Het kiezen blijkt wel een struikelblok voor de studenten. Studente Iris Don: "Ik zie in mijn omgeving dat redelijk veel mensen nog geen flauw idee hebben van wat ze willen doen." Ze heeft er wel vertrouwen in dat dit uiteindelijk goed gaat komen. "In de jaren boven ons zitten ook niet veel mensen die echt foute keuzes hebben gemaakt, wat mij vertrouwen geeft dat het systeem goed werkt."

De sfeer bij Bèta-gamma is net zo divers als de studie zelf. Dat komt vooral doordat iedereen zulke brede en verschillende interesses heeft: "Mensen die Bèta-gamma kiezen doen het niet omdat ze niks leuk vinden, maar omdat ze alles leuk vinden," aldus Liz Mooij. 

Studievereniging

Studievereniging Spectrum organiseert elke week minstens één activiteit waar de meeste van de 160 eerstejaars ook wel aanwezig zijn. Iris: "Ik blijf van veel mensen om onze studie heen horen wat een leuke mensen er bij ons rondlopen."

Als je buitengewoon breed geïnteresseerd bent en het liefst vijf studies tegelijkertijd zou doen, is Bèta-gamma echt een aanrader.