Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
"Bij Bèta-gammastudenten knaagt er altijd iets extra’s, waardoor we onverwachte keuzes maken. Als íets mij is bijgebleven van de bachelor, is het dat dat een kracht is. Het is een kwaliteit om keuzes te maken op basis van interesse, in plaats van op basis van verwachtingen van anderen."
Dayinta Perrier, Bèta-gamma alumna

"Na het eerste studiejaar Bèta-gamma waarin ik had mogen proeven van allerlei verschillende disciplines, was het tijd om me te richten op één discipline en de diepte in te gaan. Ik koos voor de major scheikunde. En in de daaropvolgende jaren ontwikkelde ik mijn wetenschappelijke kant, waardoor ik echt ben gaan houden van de wetenschap en onderzoek."

Podium voor wetenschappers

"In de jaren waarin ik heb gestudeerd en ben gepromoveerd, ben ik zoveel bijzondere wetenschappers tegengekomen. Na mijn promotie ben ik gaan werken als wetenschapsredacteur voor jeugdprogramma Het Klokhuis. Zelf onderzoek doen is immers niet de enige manier om verbonden te zijn aan de wetenschap. Als wetenschapsredacteur kan ik andere wetenschappers een podium geven, zodat hun verhalen verder reiken dan het lab."

Wetenschappelijke voelsprieten

"Als oud-Bèta-gammastudent had ik geen passendere baan kunnen bedenken. De bachelor heeft me de waarde laten inzien van verschillende disciplines; in mijn werk leer ik aan de lopende band over nieuwe onderwerpen. Ik vergroot mijn kennis en krijg daarbij steeds meer waardering voor allerlei vakgebieden.

Bij Het Klokhuis bedenk ik manieren om droge en abstracte wetenschappelijke onderwerpen leuk te maken voor kinderen. Als we bijvoorbeeld in het televisieprogramma een item maken over streepjes- en QR-codes, dan bedenk ik een escape room voor een spannende uitleg. Voor een item over het ontstaan van leven bouw ik de oersoep na in het groot. Bij ieder item is het de uitdaging om het leuk en visueel te maken voor kinderen. Ik hoop dan ook met mijn items kleine Bèta-gamma'ers te maken: kinderen met wetenschappelijke voelsprieten en een brede interesse.

Het is een kracht om te kiezen vanuit interesse. Juist daardoor komen mensen met kennis op zogeheten “onlogische” plekken. En juist daar hebben ze een enorme toegevoegde waarde, omdat ze dankzij hun interesse zorgen voor diversiteit, waar ze dan ook terecht komen."

De ecologische voetafdruk

"Als wetenschapsredacteur bij Het Klokhuis heb ik in korte tijd aan vele verschillende soorten onderwerpen gewerkt: de smartphone, organ-on-a-chip, donkere materie, digitale tomaten, pijnstillers en meer. Een van de onderwerpen waar ik recentelijk aan gewerkt heb, is De voetafdruk: een vijfdelige reeks waarin kinderen een beeld krijgen over hun impact op de wereld. Aan de ene kant een bijzonder onderwerp, omdat onze doelgroep heel milieubewust is en experts staan te poppelen om met ze te praten. Aan de andere kant is het ook een confronterend item, omdat tijdens het maken van de reeks bekend gemaakt werd dat de ecologische voetafdruk van Nederland zelfs nog groter is geworden. Iets wat me persoonlijk raakt en waarvan ik hoop dat het echt iets teweegbrengt bij de kijkers."