Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In het vak ‘Thema I: De Handelende Mens’ doe je met een groepje onderzoek naar een aspect van menselijk handelen. Er zijn verschillende domeinen waarbinnen je dit kunt doen. Bèta-gamma student Evi vertelt over haar ervaring van het vak. Zij had onderzoek gedaan binnen het domein Filosofische Perspectieven.
de vier studenten van het groepje van Evi

Samen met mijn groepje deed ik literatuuronderzoek naar de relatie tussen de illiberale democratie en de opkomst van het populisme in Hongarije. Een illiberale democratie is een politiek systeem waarin burgerlijke vrijheden niet door de grondwet worden beschermd. In Hongarije zie je dit terug in het beleid van de populistische leider Viktor Orbán die liberaal-democratische waarden, zoals vrijheid van levensovertuiging en een vrije pers, ondermijnt. We hebben gekeken naar manieren om de democratie in Hongarije te herstellen met inachtneming van de invloed van het populistische beleid van Viktor Orbán.

Het leukst aan dit vak vond ik dat je heel intensief samenwerkt aan een onderwerp waar je eerder nog weinig over wist. We hebben filosofische teksten gelezen, een hoogleraar geïnterviewd  en veel met elkaar gediscussieerd. Aan het eind van het vak mochten wij ons onderzoek presenteren op het Bèta-gamma slotsymposium voor een zaal van 200 man!

Andere domeinen waarbinnen je onderzoek kan doen zijn:

  • Sociale ongelijkheid en cohesie
  • Cognitie en gezondheid
  • Groen gedrag
  • Sociale technologieën
  • Duurzaamheid en circulariteit.
    • Een voorbeeld van een onderzoek binnen dit domein was “Voor Elkaar, Voor Later: Bewustwording van het klimaatprobleem middels een onderzoek naar de coronacampagne”
Een voorbeeld van een onderzoek binnen het domein duurzaamheid