Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ik was altijd al geïnteresseerd in biologie en scheikunde, maar ik hield ook van filosofie en literatuur en voelde een bepaalde urgentie om te leren begrijpen hoe de maatschappij in elkaar steekt. Bèta-gamma paste goed bij mij omdat ik zoveel belangrijk en interessant vind, en mijn medestudenten waren stuk voor stuk enthousiaste en nieuwsgierige mensen die stonden te popelen de wereld te ontdekken.
Copyright: Dennis Lubbers

Na de bachelor met een major in scheikunde, waarbij ik ook andere vakken kon volgen, zoals praktische filosofie en Poetins Rusland, heb ik me op het programmeren gestort en bij een technische start-up gewerkt. Dit was toch niet helemaal aan mij besteed en ik besloot aan de master Kwantumchemie te beginnen. Ik vond deze vorm van wiskunde fascinerend, maar ik miste de direct maatschappelijke impact en stapte dan ook halverwege over naar de scheikundemaster ‘Science for Energy & Sustainability’, waarbij ik hardcore scheikundevakken kon combineren met meer politiek-maatschappelijke vakken. Het was een schot in de roos.

Bezige Bij

Tegelijkertijd was ik politiek actief, hielp ik mee met het organiseren van acties en demonstraties in verschillende bewegingen en was ik betrokken bij de vakbond. Na mijn studie ging ik hiermee verder en besloot ik me daarnaast ook te richten op mijn literaire passies. Van Bèta-gamma had ik immers geleerd dat het altijd de moeite waard is een nieuw vak te leren. Ik werkte bij een kinderboekenuitgeverij, had het geluk hier en daar mijn poëzie te publiceren en begon aan de (poëzie-)podcast serie ‘De Wereld en de Dingen’.

Combinatie van mens en natuur

Schrijven wilde ik niet meer loslaten, maar mijn scheikunde hart klopte ook nog steeds. Inmiddels werk ik aan een PhD binnen de klimaatwetenschappen. Ik doe onderzoek naar de ecologische voetafdruk van nieuwe bio-chemicaliën. Wat is de milieu-impact van deze van planten gemaakte chemicaliën, die bijvoorbeeld in plastics gebruikt kunnen worden, en zijn ze daadwerkelijk duurzaam? Bij het bepalen van de impact kijk ik naar het hele proces: van grondstofwinning en het verbouwen van gewassen tot aan de afvalverwerking. Een project dat mijn scheikundige, technische en maatschappelijke kennis combineert.

Het voeden van het verlangen de wereld meer te willen begrijpen 

Moraal van het verhaal? Ik wilde niet één ding kiezen (en dat hoeft ook niet!), ik ben snel enthousiast en ik vind veel belangrijk. Dankzij Bèta-gamma heb ik de mogelijkheid gehad me in van alles te verdiepen en me breed te ontwikkelen. De kracht van de studie is dan ook juist de veelzijdige kennis die je opdoet en het blijven voeden van het verlangen meer te willen begrijpen van de wereld om je heen - vanuit verschillende perspectieven.