Wil jij weten hoe het is om Informatica aan de UvA te studeren? Docent Koen van Elsen en studenten Lisanne en Stan vertellen je alles wat je moet weten in deze informatiesessie. Deze presentatie werd opgenomen tijdens de UvA Bachelorweek van maart.
Wil je meer informatie over de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica? In deze informatiesessie legt opleidingsdirecteur Raf Blockland legt uit hoe het programma in elkaar steekt. Studenten Femke en Finn vertellen hoe het is om twee studies tegelijk te doen. Deze presentatie werd opgenomen tijdens de UvA Bachelorweek van maart.
Docent Steven de Rooij en student Charlotte Hoogteijling vertellen wat deze opleiding zo interessant maakt en hoe het is om deze opleiding te doen.
Meestgestelde vragen
-
Heb ik programmeerervaring nodig?
Je hoeft geen speciale voorkennis van computers of programmeerervaring te hebben om met de opleiding te kunnen beginnen. In het eerste jaar leer je programmeren in verschillende programmeertalen. Programmeren is binnen de opleiding geen doel op zich, maar wel een belangrijke vaardigheid die je gebruikt bij het oplossen van alle mogelijke informatica vraagstukken.
-
Hoeveel keuzeruimte heb ik in deze opleiding?
Het eerste semester voor het derde jaar is helemaal gereserveerd voor keuzeruimte. Dit semester kun je zelf invullen met keuzevakken, een minor bij een andere opleiding of een uitwisseling naar het buitenland. In het tweede semester van het derde jaar kies je twee keuzevakken uit een vast aanbod van drie informaticavakken, daarna rond je je studie af met je bachelorproject over een onderwerp dat jij interessant vindt.
-
Wat zijn de grootste verschillen tussen Informatica, Kunstmatige intelligentie en Informatiekunde?
Informatica gaat kort gesteld over de theorie achter en de werking en toepassing van computersystemen, netwerken, hardware en software. Bij Kunstmatige intelligentie houdt men zich specifieker bezig met taken van computers waar intelligentie voor nodig is, zoals machine learning, maar ook bijvoorbeeld logica en taalkunde. Bij Informatiekunde gaat het meer over toepassingen van technologie om specifieke problemen op te lossen en processen te verbeteren en is er daarom ook meer aandacht voor bijvoorbeeld bedrijfskunde en communicatie.
-
Wat zijn de toelatingseisen van Informatica?
Je wordt toegelaten tot Informatica met alle profielen mits je wiskunde B op vwo-niveau hebt.
-
Wat kan ik worden met deze opleiding?
Het carrièreperspectief is zeer gunstig, want er is een structureel tekort aan hoogopgeleid ICT-personeel. Je vindt informatici in alle sectoren terug, van gespecialiseerde IT-bedrijven zoals CGI, Chipsoft en SURFsara tot multinationals als ASML, Philips, AKZO en banken en consultancybureaus. Maar uiteraard ook in de non-profit sector zoals ziekenhuizen, of onderzoeksinstituten als TNO. Daarnaast worden veel informatici zelfstandig ondernemer. Een deel gaat verder in het wetenschappelijk onderzoek via een promotieplek aan een universiteit.
-
Wat zijn de toelatingseisen voor de dubbele bachelor?
Om toegelaten te worden tot één van de dubbele bachelorprogramma’s moeten je cijfers op het vwo bovengemiddeld zijn. Een richtlijn is een gemiddelde boven een 7 met minimaal een 8 voor wiskunde B en Natuurkunde. Maar we kijken niet alleen naar cijfers. Je moet een aantoonbare interesse hebben in beide studierichtingen. Daarnaast is een ambitieuze studiehouding een vereiste omdat je ieder semester minimaal twee extra vakken doet.
Studenten Lisanne en Tika laten je in hun vlog een dag uit het leven van een student Informatica aan de UvA zien.
Vragen? Stel ze aan onze studenten

