Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Sta jij er wel eens bij stil hoeveel je in aanraking komt met informatica? Of je nu naar Netflix kijkt, in- en uitcheckt bij het OV of je smartphone gebruikt: computersystemen zijn niet weg te denken uit het dagelijks leven en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Ben jij zo iemand die graag uitvogelt hoe het allemaal precies werkt, zodat je het zelf nog beter kan maken? Bij de bacheloropleiding Informatica aan de UvA verdiep je je in de werking én ontwikkeling van computersystemen in alle facetten.

Meld je aan voor de UvA Bachelordag

Download brochure

Waar gaat Informatica over?

Informatica is een wetenschap die zich bezighoudt met alle onderdelen van computersystemen en netwerken, van theorie tot toepassing. In de bacheloropleiding Informatica ontwikkel je zowel je theoretische kennis van onder andere wiskunde en logica, én doe je praktische ervaring op met programmeren en ontwerpen. Je bestudeert de ontwikkeling van software en hardware zoals chips en supercomputers, en je leert deze kennis toe te passen voor de ontwikkeling van, bijvoorbeeld, games of wetenschappelijke simulaties. Op die manier leer je creatieve oplossingen te bedenken voor ICT-problemen in alle mogelijke sectoren, zoals het bedrijfsleven, overheden, onderwijs en onderzoek.

Wil jij precies weten hoe computersystemen werken en lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan in dit snel ontwikkelende vakgebied? Kom dan Informatica studeren aan de UvA.

Bekijk het studieprogramma

Vijf redenen om Informatica te studeren aan de UvA

 1. De breedste Informaticabachelor van Nederland
  Bij de bachelor Informatica aan de UvA doe je een perfecte mix op van theoretische basiskennis en praktische toepassingen. Daarbij krijg je een bredere theoretische basiskennis dan bij andere informaticabachelors in Nederland.
computerpracticum
 1. Informele sfeer
  De sfeer bij onze opleiding is informeel; de afstand tussen studenten en docenten is klein en je stapt gemakkelijk met vragen naar een docent. Ook in de colleges zelf bouwen we veel ruimte in voor vragen en discussie, omdat we het belangrijk vinden dat studenten actief deelnemen.

   
 2. Lab42
  In 2022 wordt Lab42 opgeleverd. In dit nieuwe gebouw op Amsterdam Science Park, dat speciaal wordt gebouwd voor UvA onderwijs en onderzoek in de informatiewetenschappen, studeer je in optimaal ingerichte collegezalen en samenwerkingsruimtes. Er komen in het gebouw ook labs waar UvA-informatici samenwerken met bedrijven zoals Ahold, Elsevier en de Nationale Politie, waardoor inspiratie voor jouw toekomst nooit ver weg is.
   
 3. Grensverleggende technologie
  Als informaticastudent aan de UvA heb je toegang tot grensverleggende technologie. Zo beschikken we voor ons onderwijs bijvoorbeeld over een visualisatielab. Ook krijg je toegang tot het Lisa-cluster. Dit parallelle computersysteem behoort tot de krachtigste computers waar Nederlandse wetenschappers mee werken.
   
 4. Informaticaonderzoek van topkwaliteit
  ​Informaticaonderzoek aan de UvA is van wereldwijde topkwaliteit. Als enige brede universiteit in Nederland staat ons informaticaonderzoek in de top 100 van de QS World Rankings.

Lees wat onze studenten zeggen over de opleiding

Toelating en inschrijving

Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Informatica, heb je een vwo-diploma nodig (alle profielen zijn toegestaan) met wiskunde B.

Toelating en inschrijven

Wat kun je worden als je bent afgestudeerd?

Bedrijven, overheid en andere organisaties hebben altijd behoefte aan mensen die computersystemen en netwerken kunnen ontwerpen, ontwikkelen of beheren. Daarmee heb jij als afgestudeerde informaticus een gunstig baanperspectief, want er is een structureel tekort aan hoogopgeleid ICT-personeel.

Typische beroepen voor afgestudeerde informatici zijn: software engineer, systeemanalist, systeemontwikkelaar.

Na je bachelor

Open dagen en contact

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de bachelor Informatica aan de UvA en wil je graag meer informatie en de sfeer komen proeven? Kom dan naar een UvA Bachelordag of kom proefstuderen. Je kunt ook een dag meelopen met een student.

Open dagen en contact

Wat is het verschil tussen Informatiekunde, Informatica en Kunstmatige intelligentie?

Twijfel je nog of je Informatiekunde, Informatica of Kunstmatige intelligentie wil studeren, of vraag je je af wat het verschil is tussen deze opleidingen? In het onderstaande overzicht leggen we het uit.

Klik op afbeelding om te vergroten
Download als pdf

Dubbele bachelor Wiskunde en Informatica

Heb je behoefte aan een extra uitdaging? En wil je je naast informatica ook meer verdiepen in wiskunde? Dan is de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica misschien wel iets voor jou.

Lees meer over de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica

Informatica
Diploma BSc Informatica
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56978