Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Informatica

Informatica

Iedereen komt dagelijks in aanraking met informatica: wanneer je naar Netflix kijkt, in- en uitcheckt in het OV of je smartphone gebruikt. Ontwikkelingen binnen informatica gaan razendsnel en de samenleving wordt steeds afhankelijker van goed functionerende systemen. Er is dus veel behoefte aan informatici.

Download brochure

Waar gaat Informatica over?

Informatica gaat over alle onderdelen en toepassingen van de computer, van software tot hardware en van chips tot quantumcomputer. Als je Informatica studeert, leer je de uitgebreide mogelijkheden kennen én ontwikkelen. Je combineert theoretische kennis van bijvoorbeeld wiskunde en logica met praktische vaardigheden als programmeren en ontwerpen. Op die manier leer je creatieve oplossingen bedenken voor ICT-problemen in alle mogelijke sectoren, zoals het bedrijfsleven, overheden en onderwijs.

Bekijk het studieprogramma

Waarom Informatica aan de UvA?

 • Mix van theorische basiskennis en praktische toepassingen
  De bachelor is een uitstekende mix van theoretische basiskennis en praktische toepassingen. Daarbij krijg je bij Informatica aan de UvA een bredere theoretische basiskennis dan bij andere informaticabachelors in Nederland.
   
 • Informele sfeer
  De sfeer bij de opleiding is informeel en de afstand tussen studenten en docenten is klein; je stapt gemakkelijk met vragen naar een docent.
   
 • Belangrijke instituten op het Science Park
  Op het Science Park zijn belangrijke instituten gevestigd zoals het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), het nationale supercomputercentrum SURFsara, NLnet Labs en het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef).
   
 • Toegang tot grensverlegende technologieën
  Je krijgt toegang tot grensverleggende technologieën zoals het ‘Lisa cluster’. Dit parallel computersysteem behoort tot de krachtigste computers waar Nederlandse wetenschappers mee werken.
   
 • Informaticaonderzoek van topkwaliteit
  Informaticaonderzoek aan de UvA is van topkwaliteit. De UvA is een van de twee Nederlandse universiteiten in de top 100 van de QS World Rankings binnen informatica.

Informatica iets voor jou?

Misschien wel als je jezelf herkent in het volgende profiel:

 • Je hebt een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde B.
 • Je wilt precies weten hoe een computer en de toepassingen ervan in elkaar zitten (speciale voorkennis van computers of programmeerervaring is niet nodig).
 • Je kunt creatieve oplossingen bedenken voor problemen.
 • Je vindt het spannend om in het snelst ontwikkelende vakgebied aan de slag te gaan.
 • Je vindt het leuk om met anderen samen te werken.
 • Je hebt meer dan een voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je academische, Engelstalige literatuur kunt lezen.

Toelating en inschrijven

Dubbele bachelor Wiskunde-Informatica

Heb je behoefte aan een extra uitdaging? En wil je je naast informatica ook meer verdiepen in wiskunde? Dan is de dubbele bachelor Wiskunde-Informatica misschien wel iets voor jou.

Lees meer over de dubbele bachelor Wiskunde-Informatica

Verschil Informatica, Informatiekunde en Kunstmatige intelligentie

Weet je nog niet of je Informatica, Informatiekunde of Kunstmatige intelligentie wilt studeren? Bekijk het overzicht met de verschillen tussen de opleidingen.

Zoom

Mogelijke beroepen voor informatici

De beroepsperspectieven voor gespecialiseerde ICT’ers op hoger en wetenschappelijk niveau zijn zeer gunstig. Van de afgestudeerde UvA bachelor Informatica studenten vindt  99% binnen drie maanden een baan op bachelorniveau.

Lees meer over de mogelijke beroepen voor informatici

Voorlichtingsdagen en contact Informatica

Voorlichtingsdagen en contact Informatica

Informatica
Diploma BSc Informatica
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56978