Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Informatica

Bachelor
Vergelijk

Sta jij er wel eens bij stil hoeveel je in aanraking komt met informatica? Of je nu naar Netflix kijkt, in- en uitcheckt bij het OV of je smartphone gebruikt: computersystemen zijn niet weg te denken uit het dagelijks leven en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Ben jij zo iemand die graag uitvogelt hoe het allemaal precies werkt, zodat je het zelf nog beter kan maken? Bij de bacheloropleiding Informatica aan de UvA verdiep je je in de werking én ontwikkeling van computersystemen in alle facetten.

Voertaal
Nederlands
Vorm
Voltijd
Locatie

💻 Breedste Informaticabachelor van Nederland


Nov04
Bachelorweek: 4-11 nov 23
Nov27
Verdiep je in een studie
Houd me op de hoogte van de events

Waar gaat Informatica over?

Informatica is een wetenschap die zich bezighoudt met alle onderdelen van computersystemen en netwerken, van theorie tot toepassing. Als student Informatica ontwikkel je zowel je theoretische kennis van onder andere wiskunde en logica, én doe je praktische ervaring op met programmeren en ontwerpen. Je bestudeert de ontwikkeling van software en hardware zoals chips en supercomputers, en je leert deze kennis toe te passen voor de ontwikkeling van, bijvoorbeeld, games of wetenschappelijke simulaties. Op die manier leer je creatieve oplossingen te bedenken voor ICT-problemen in alle mogelijke sectoren, zoals het bedrijfsleven, overheden, onderwijs en onderzoek.

Wil jij precies weten hoe computersystemen werken en lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan in dit snel ontwikkelende vakgebied? Kom dan Informatica studeren aan de UvA.

Vijf redenen om Informatica aan de UvA te studeren
Perfecte mix van theoretische basiskennis en praktische toepassingen

De breedste Informaticabachelor van Nederland

Informele sfeer

Studeren in een supernieuw gebouw, LAB42
 

Toegang tot grensverleggende technologie
 

Informaticaonderzoek van topkwaliteit

 1. De breedste Informaticabachelor van Nederland
  Bij de bachelor Informatica aan de UvA doe je een perfecte mix op van theoretische basiskennis en praktische toepassingen. Daarbij krijg je een bredere theoretische basiskennis dan bij andere informaticabachelors in Nederland.
 2. Informele sfeer
  De sfeer bij onze opleiding is informeel; de afstand tussen studenten en docenten is klein en je stapt gemakkelijk met vragen naar een docent. Ook in de colleges zelf bouwen we veel ruimte in voor vragen en discussie, omdat we het belangrijk vinden dat studenten actief deelnemen.
 3. Lab42
  In het nieuwe gebouw LAB42, dat speciaal voor UvA onderwijs en onderzoek in de informatiewetenschappen is gebouwd, studeer je in optimaal ingerichte collegezalen en samenwerkingsruimtes. Je vindt er ook labs waar UvA-informatici samenwerken met bedrijven zoals Ahold, Elsevier en de Nationale Politie, waardoor inspiratie voor jouw toekomst nooit ver weg is.
 4. Grensverleggende technologie
  Als informaticastudent aan de UvA heb je toegang tot grensverleggende technologie. Zo beschikken we voor ons onderwijs bijvoorbeeld over een visualisatielab. Ook krijg je toegang tot het Lisa-cluster. Dit parallelle computersysteem behoort tot de krachtigste computers waar Nederlandse wetenschappers mee werken.
 5. Informaticaonderzoek van topkwaliteit
  ​Informaticaonderzoek aan de UvA is van wereldwijde topkwaliteit. Als enige brede universiteit in Nederland staat ons informaticaonderzoek in de top 100 van de QS World Rankings.

Past Informatica bij jou? 

 • Je hebt een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde B.
 • Je wilt precies weten hoe een computer en de toepassingen ervan in elkaar zitten. Speciale voorkennis van computers of programmeerervaring is niet nodig.
 • Je kunt creatieve oplossingen bedenken voor problemen.
 • Je wilt in het snelst ontwikkelende vakgebied aan de slag te gaan.
 • Je vindt het leuk om met anderen samen te werken.
 • Je hebt meer dan een voldoende voor Engels op de middelbare school, waardoor je academische, Engelstalige literatuur kunt lezen.

Lees meer over de toelating en inschrijven

Dubbele bachelor Wiskunde en Informatica

Heb je behoefte aan een extra uitdaging? En wil je je naast informatica ook meer verdiepen in wiskunde? Dan is de dubbele bachelor Wiskunde en Informatica misschien wel iets voor jou.

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Informatica
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56978
Locatie
Science Park