Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Waar gaat Kunstmatige intelligentie over?

Als student Kunstmatige intelligentie bestudeer en analyseer je intelligentie vanuit verschillende vakgebieden. Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe computers menselijk denken en handelen kunnen imiteren of beter kunnen uitvoeren. Menselijke intelligentie en de samenhang tussen brein en gedrag is hierbij een belangrijke inspiratiebron. Naast wiskunde, informatica en programmeren volg je daarom vakken in cognitieve psychologie, logica, taalkunde en filosofie. Met deze kennis leer je zelf innovatieve, lerende computers en applicaties begrijpen, ontwikkelen en bouwen.

Denk jij vaak na over hoe alledaagse handelingen efficiënter gemaakt kunnen worden met behulp van computertechniek en algoritmen? Vind je wiskunde leuk en heb je ook gevoel voor taal en logica? Dan is de studie Kunstmatige Intelligentie aan de UvA misschien wel iets voor jou. 

Wil je meer weten over wat kunstmatige intelligentie nu eigenlijk is? Enkele UvA-docenten werkten mee aan de Nationale AI-cursus, die je gratis kunt volgen. 

Vijf redenen om Kunstmatige intelligentie aan de UvA te studeren

Interdisciplinaire studie
 

Lees meer
De opleiding heeft een brede, interdisciplinaire opzet. Je krijgt vakken waarin verschillende disciplines aan bod komen: informatica, wiskunde, taalwetenschappen, psychologie, filosofie en uiteraard kunstmatige intelligentie.

Veel specialisatierichtingen
 

Lees meer
Je kunt je in veel richtingen specialiseren: Taal en Spraak, Logica, Informatie- ontsluiting, Beeldbewerking en Zelflerende systemen.

Focus op informatica en wiskunde

Lees meer
Kenmerkend voor Kunstmatige intelligentie aan de UvA is het technische karakter, met focus op informatica en wiskunde.

Studeren in een hypermodern gebouw, LAB42
 

Lees meer
Naast het faculteitsgebouw op Amsterdam Science Park vind je het nieuwe gebouw LAB42. In dit hypermoderne gebouw, ingericht voor onderwijs, onderzoek en co-creatie in de informatiewetenschappen, krijg jij als student les.

Samenwerken met bedrijfsleven

Lees meer
UvA-docenten zijn voorlopers in innovatief AI-onderzoek. Zo is de UvA een van de oprichters van het Innovation Centre for Artificial Intelligence (ICAI) dat ook in Lab42 zit. Bij ICAI werkt de UvA samen met bedrijven als Ahold, chipgigant Qualcomm en de Nationale Politie om innovatieve AI-oplossingen te ontwikkelen. Ook internationale contacten met het bedrijfsleven bieden unieke mogelijkheden voor stages en afstudeerprojecten. 
Copyright: UvA
Wat ontzettend leuk is aan de opbouw van de studie is dat je steeds vier maanden technische vakken hebt, en daarna een maand lang die kennis kan toepassen in een project. Door het vele samenwerken, leer je ook snel veel mensen kennen. Student Kunstmatige intelligentie, Maura van der Linden Wat zeggen onze studenten over de opleiding?

Past Kunstmatige intelligentie bij jou? 

  • Je hebt een vwo-diploma (alle profielen) met wiskunde A of B
  • Je bent geïnteresseerd in taal en filosofie
  • Je hebt aanleg voor logica en wiskunde
  • Ie hebt belangstelling voor hoe gedrag en het brein met elkaar samenhangen
  • Je wil leren programmeren
  • Je hebt interesse in het automatiseren van taken waarvoor intelligentie nodig is

Lees meer over de toelating en inschrijven

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Kunstmatige intelligentie
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
56981
Locatie
Science Park