Wil jij weten hoe het is om Kunstmatige intelligentie aan de UvA te studeren? Opleidingsdirecteur Christof Monz en studenten Simon en Mare vertellen je alles wat je moet weten in deze informatiesessie. Deze presentatie werd opgenomen tijdens de UvA Bachelorweek van maart.
Benieuwd hoe het is om Kunstmatige intelligentie te studeren? Studenten Thomas en Verna en docent Leo Dorst vertellen je wat de studie inhoudt en wat je ermee kunt als je afgestudeerd bent.
Wat verstaan we onder kunstmatige intelligentie en machine learning? Wat kan er nog niet met kunstmatige intelligentie en voor welke uitdagingen staat de maatschappij? Prof. Max Welling bespreekt het allemaal in het eerstejaars college Inleiding Kunstmatige intelligentie.
Meestgestelde vragen
-
Heb ik programmeerervaring nodig?
Je hoeft geen programmeerervaring te hebben om met de opleiding te kunnen beginnen, dit leer je tijdens de opleiding. Wel moet je het natuurlijk leuk vinden om met computers te werken.
-
Hoeveel keuzeruimte heb ik in deze opleiding?
Het eerste semester voor het derde jaar is helemaal gereserveerd voor keuzeruimte. Dit semester kun je helemaal zelf invullen met keuzevakken, een minor bij een andere opleiding of een uitwisseling naar het buitenland. De enige voorwaarde is dat minstens één van je keuzevakken gerelateerd is aan kunstmatige intelligentie. In het tweede semester volg je nog één keuzevak voordat je aan je bachelorproject begint.
-
Wat zijn de toelatingseisen van Kunstmatige intelligentie?
Je wordt toegelaten tot Kunstmatige intelligentie met alle profielen mits je wiskunde A óf B hebt. Omdat je voor Kunstmatige intelligentie vooral statistiek en lineaire algebra nodig hebt, zul je voor sommige wiskundevakken wat meer studietijd nodig hebben als je dit niet op de middelbare school hebt gehad.
-
Wat zijn de grootste verschillen tussen Kunstmatige intelligentie, Informatica en Informatiekunde?
Bij Kunstmatige intelligentie richten we ons specifiek op taken van computers waar intelligentie voor nodig is, zoals machine learning en deep learning. Om menselijke intelligentie te begrijpen en te kunnen simuleren heb je ook vakken als logica, psychologie en taalkunde. Informatica houdt zich bezig met de theorie achter en de werking en toepassing van computersystemen, netwerken, applicaties, hardware en software. Bij Informatiekunde gaat het meer over toepassingen van technologie om specifieke problemen op te lossen en processen te verbeteren en is er daarom ook meer aandacht voor bijvoorbeeld bedrijfskunde en communicatie.
-
Wat kan ik worden met deze opleiding?
De beroepsperspectieven voor afgestudeerden Kunstmatige intelligentie zijn gunstig. Er is een structureel tekort aan hoogopgeleid ICT-personeel en kunstmatige intelligentie wordt steeds breder toegepast. KI-specialisten zijn het best op hun plek in onderzoek of in geavanceerde ICT-ontwikkelingsprojecten waarbij zelflerende systemen, taalverwerking of kennistechnologie een rol spelen.
Student Denise laat je in haar vlog een dag uit het leven van een student Kunstmatige intelligentie aan de UvA zien.
Vragen? Stel ze aan onze studenten
