Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Vijf redenen om Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam te studeren

College van internationale toponderzoekers
 

Lees meer
Je krijgt college van inspirerende onderzoekers die een sleutelrol speelden bij de ontdekking van zwaartekrachtsgolven, de eerste foto van een zwart gat en , de ontwikkeling van optische pincet technologie om moleculen te manipuleren. Omdat deze onderzoekers je docenten zijn, stap je makkelijk bij hen binnen als je een vraag hebt over de stof.

Onderzoek en ontdekkingen staan centraal in de opleiding 

Lees meer
Tijdens je studie werk je al mee aan projecten bij onderzoeksgroepen bij de UvA en VU. En je ontdekt dat de natuur soms totaal anders werkt dan je intuïtie.

Meest brede Natuur- en Sterrenkunde opleiding van Nederland 

Lees meer
De bachelor in Amsterdam is de meest brede Natuur- en Sterrenkunde opleiding van Nederland door de samenwerking tussen UvA en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Je hebt een ruime keuze uit specialisaties – bijvoorbeeld in Quantum- en Deeltjesfysica, Fysica van Leven, Astrofysica, Gecondenseerde en Zachte Materie, Laserfysica, en Fysica van duurzame energie. Zo kun je voorbereiden op een carrière in het onderzoek of in een meer technische of toegepaste richting.

Je werkt met high-tech apparatuur

Lees meer
In practica ga je zelf aan de slag met de meest geavanceerde onderzoeksapparatuur, zoals de krachtigste telescopen en de beste lasers van Nederland.

Je wordt begeleid door een tutor

Lees meer
In je eerste jaar word je in kleine groepen door een ouderejaarsstudent begeleid in het tutoraat. Hierdoor voel je je snel thuis en pak je makkelijker de benodigde studievaardigheden op.
UvA-VU logo
Jelle Koorn, student Natuur- en Sterrenkunde
Copyright: Jelle Koorn
'Waarom laat glas wel licht door, maar geen stroom? En waarom laat metaal wel stroom door maar geen licht? Dit soort contrasten vind ik interessant en leer je over in de bachelor Natuur- en Sterrenkunde.' Jelle Koorn, student Natuur- en Sterrenkunde Lees wat onze studenten zeggen over de opleiding?

Verschil met natuurkunde op het vwo 

Aan de universiteit doen wij onderzoek omdat we nieuwsgierig zijn naar hoe de wereld in elkaar zit. We willen weten waarom. Dit wordt ook wel fundamenteel onderzoek genoemd. Ook willen we weten hoe de antwoorden uit ons onderzoek toegepast kunnen worden om grote technologische uitdagingen aan te pakken. Als student word je uitgedaagd om verder te kijken dan de formules die je al kent. Je maakt kennis met onderzoek naar de kleinste deeltjes, zoals atomen en quarks, maar ook naar de allergrootste structuren, zoals melkwegstelsels in het zichtbare heelal. Met natuurkundige experimenten en theorieën onderzoek en verklaar je de natuur om je heen.

Past Natuur- en Sterrenkunde bij jou? 

  • Je hebt een vwo diploma (alle profielen) met wiskunde B
  • Je hebt aanleg voor natuurkunde en wiskunde
  • Je wilt weten hoe de natuur in elkaar zit - van quarks tot kosmos 
  • Je wilt leren hoe je een theorie ontwikkelt en een experiment uitvoert  

Lees meer over toelating en inschrijven

Dubbele bachelor Wiskunde en Natuurkunde

Ben je op zoek naar een extra uitdaging en heb je naast wiskunde ook interesse in natuurkunde? Dan kun je kiezen voor de dubbele bachelor. 

Kijk of een dubbele bachelor iets voor jou is

Feiten & cijfers
Diploma
BSc Natuur- en Sterrenkunde
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
RIO-code
55013
Locatie
UvA Science Park en VU Campus