Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Natuur- en Sterrenkunde

Natuur- en Sterrenkunde

Hoe werkt de wereld op (sub)atomaire schaal, de quantumwereld? Wat is donkere materie? Is er leven op andere planeten? Wil jij je bezig houden met de grote uitdagingen van het moderne natuur- en sterrenkundig onderzoek? Dan is de opleiding Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam de opleiding voor jou.

Download brochure

Video wordt geladen..

Waar gaat Natuur- en Sterrenkunde over? 

Natuur- en Sterrenkunde aan de universiteit is anders dan het vak natuurkunde op het vwo. Je wordt uitgedaagd om verder te kijken dan de formules die je al kent. Je maakt kennis met onderzoek naar de kleinste deeltjes, zoals atomen en quarks, maar ook naar de allergrootste structuren, zoals melkwegstelsels in het zichtbare heelal. Met natuurkundige theorieën zoek je naar een verklaring voor je bevindingen.

Bekijk het studieprogramma

Waarom Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam?

De bachelor Natuur- en Sterrenkunde is een gezamenlijke opleiding van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Door deze bundeling van krachten kun je je specialiseren in veel verschillende richtingen in de experimentele natuurkunde, de theoretische natuurkunde en de sterrenkunde. Maar je kunt ook een eigen vakkencombinatie kiezen. Amsterdam biedt hiermee de meest diverse Natuur- en Sterrenkunde opleiding van Nederland.
 

 • Internationaal toponderzoek
  Het natuur- en sterrenkundig onderzoek aan de UvA en VU behoort tot de internationale top van onderzoek naar de snaartheorie, subatomaire fysica en sterrenkunde. Je krijgt college van toponderzoekers als Spinoza-prijswinnaars Erik Verlinde (snaartheorie), Physicaprijswinnaar Jo van den Brand (cosmologie) en Frank Linde (subatomaire fysica).
   
 • Onderzoek staat centraal
  Je wordt al snel deel van de gemeenschap. Je werkt veel mee aan onderzoeksprojecten bij onderzoeksgroepen bij de UvA en VU.
   
 • De afstand tussen studenten en docenten is klein
  Daardoor stap je gemakkelijk even bij een docent binnen als je een vraag hebt over de stof. In het eerste jaar krijg je ook veel persoonlijke aandacht van een tutor, een ouderejaarsstudent die je kan helpen mocht je vastlopen met studeren.
   
 • Onderwijsvoorzieningen van beide universiteiten
  Als student van de UvA én de VU profiteer je van de onderwijsvoorzieningen van beide universiteiten.
   
 • Uitstekende sterrenkundige faciliteiten
  Doordat we zowel het bachelor- als masterprogramma Sterrenkunde aanbieden zijn er veel uitstekende faciliteiten voor sterrenkundig onderzoek. Zo krijg je toegang tot de krachtigste telescopen van Nederland.
   

Sterrenkoepel

Natuur- en Sterrenkunde iets voor jou?

Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam is sterk fundamenteel gericht. Dit houdt in dat we onderzoek doen vanuit een nieuwsgierigheid naar hoe de wereld in elkaar zit. We willen weten waarom. Dit is van direct belang voor ontwikkelingen in alle natuurwetenschappelijke vakgebieden zoals scheikunde, biologie en de medische wetenschap.

Wil jij hieraan bijdragen en ben jij net zo nieuwsgierig als wij, dan is de opleiding Natuur- en Sterrenkunde in Amsterdam misschien wel iets voor jou. Heb je daarnaast:

 • een VWO diploma (alle profielen) met wiskunde B
 • aanleg voor natuurkunde en wiskunde
 • interesse in een van de onderzoeksgebieden van de UvA en de VU:
  • Quantum Universe,
  • Complex Systems,
  • Liquids and Matter,
  • Physics of Life and Health,
  • Physics of Energy,
  • Astronomy & Astrophysics

dan ontmoeten we je graag bij een Bachelordag of tijdens Student voor een dag

Toelating en inschrijven

Extra uitdaging?

Wil je naast het reguliere bachelorprogramma een extra uitdaging? Dan kun je kiezen voor het honoursprogramma. Met verdiepende vakken kun je dieper in de natuurkunde duiken. Of je verruimt je blik buiten de natuurkunde met vakken in andere vakgebieden.  Als je zowel Natuurkunde als Wiskunde wilt studeren, dan is het dubbele bachelorprogramma iets voor jou.

Mogelijke beroepen voor natuurkundigen

Er is een grote vraag naar afgestudeerde fysici en astronomen, omdat ze goed getraind zijn in het doorzien van complexe problemen.

Lees meer over mogelijke beroepen voor natuurkundigen

Voorlichtingsdagen en contact Natuur- en Sterrenkunde

Voorlichtingsdagen en contact Natuur- en Sterrenkunde

Natuur- en Sterrenkunde
Diploma BSc Natuur- en Sterrenkunde
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 55013