Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Natuur- en Sterrenkunde
Opslaan in favorieten

UvA Matching 2022

Een juiste studiekeuze vergroot de kans dat je straks succesvol bent in je studie. Daarom is UvA Matching (ook wel studiekeuzecheck) een essentieel onderdeel van de inschrijving voor een bacheloropleiding. Je maakt kennis met de opleiding en het onderwijs, nog voordat je echt gaat studeren, en test op die manier je studiekeuze. Na afloop van UvA Matching ontvang je een persoonlijk advies van de opleiding.

Deadlines 

Uiterlijk 1 mei schrijf je je in voor de opleiding via Studielink. Na je inschrijving ontvang je een bericht van de UvA met je UvAnetID. Je moet je daarna zelf aanmelden voor UvA Matching via je Zelfbediening-dashboard. Aanmelden voor UvA Matching is verplicht en kan tot uiterlijk 19 mei 2022. 

Programma matching Natuur- en Sterrenkunde

Natuur- en Sterrenkunde is een fascinerende studie die zich uitstrekt van het allerkleinste (Quantummechanica) tot het allergrootste (Sterrenkunde). Deze twee extreme werelden, die onverwachte raakvlakken hebben, komen beide aan bod tijdens UvA Matching. Je volgt hoor- en werkcolleges en werkt thuis zelfstandig aan opdrachten. Tijdens de afsluitende toets krijg je over beide onderdelen vragen. Wiskunde is een belangrijk element in de opleiding. Daarom maak je ook een wiskunde zelfevaluatietoets. De uitslag van deze toets zal worden meegewogen in ons advies aan jou.

Quantummechanica
Een eeuw geleden, toen quantummechanica nog moest worden uitgevonden, bedacht Bohr een fenomenologisch model voor het waterstofatoom, het zogenaamde Bohr-model, wat een aantal mysterieuze eigenschappen van het waterstofatoom correct beschreef. Het college zal de noodzakelijke voorkennis behandelen om dit model te kunnen begrijpen, en vervolgens zal het Bohr-model samen met toepassingen en generalisaties behandeld worden.

Sterrenkunde
Een sterrenkundige moet alle eigenschappen van een hemellichaam afleiden uit het licht dat ervan af komt. In dit college laten we zien hoe dat werkt voor een ster: hoe kunnen we uit het spectrum haar temperatuur en snelheid bepalen? Hoe varieert die snelheid als de ster in een dubbelster staat of planeten heeft, en hoe kunnen we de eigenschappen van die dubbelster of die planeten afleiden uit de waarnemingen?

Data en locatie

UvA Matching voor Natuur- en Sterrenkunde vindt plaats op 7 en 10 juni 2022 op het Science Park. Als je je hebt aangemeld voor UvA Matching ontvang je eind mei een e-mail met meer informatie over het programma.

Vragen?

Heb je vragen over de UvA Matching? Raadpleeg dan de FAQ’s.