Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Nieuwgriekse taal en cultuur

Vergelijk

Griekenland heeft een buitengewone positie binnen de Europese Unie. Met zijn eigen taal, cultuur en geschiedenis hoort het bij de Balkan, het Nabije Oosten, het Middellandse Zeegebied én West-Europa. Het land is een kruispunt van culturen en ideeën. Dat maakt de opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur tot een bijzondere studie die je uitsluitend aan de UvA kunt volgen.

Griekenland en Europa

Bij de studie Nieuwgrieks ligt de focus op het moderne Griekenland in internationale en cultuurhistorische context. Actuele thema’s als de Griekse economische crisis en de vluchtelingencrisis staan centraal en worden belicht vanuit politieke, culturele en maatschappelijke perspectieven. Hierbij wordt ook over de grenzen van Griekenland gekeken naar Cyprus, het Middellandse Zeegebied en Europa. De opleiding biedt je de mogelijkheid om een periode aan een universiteit in Griekenland of Cyprus te studeren. Zo kun je direct je kennis in de praktijk toepassen.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Nieuwgriekse taal en cultuur uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat Nieuwgriekse taal en cultuur inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Best beoordeelde bachelor in Amsterdam Keuzegids 2020

Kwaliteit

Buitenland

Eén semester in Griekenland

Marilena Laskaridis Leerstoel

Professioneel netwerk

Unieke opleiding in Nederland en België

Onderscheidend

Waarom Nieuwgriekse taal en cultuur aan de UvA?

 • Unieke opleiding
  De opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur aan de UvA is de enige universitaire opleiding in Nederland en België die zich richt op de hedendaagse Griekse samenleving en cultuur en de regionale context.
 • Ideale studieomgeving
  Amsterdam heeft een actieve Griekse gemeenschap, waardoor je al snel alle kennis en taalvaardigheid Nieuwgrieks aan de praktijk kunt toetsen. Zit je ook graag met een studieboek op de bank, dan is het goed om te weten dat de UvA over een van de rijkste bibliotheken Nieuwgrieks in West-Europa beschikt.
 • Opleiding tot professional en specialist
  Naast taalverwerving en literatuur verdiep je je ook in internationale betrekkingen en migratieproblematiek. Je leert complexe problemen te begrijpen en je ontwikkelt je tot een regio-deskundige van Zuidoost-Europa. Je profiteert van de expertise vanuit meerdere wetenschapsgebieden. Zo krijg je colleges van Griekenlandspecialisten en van deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld de Europese samenwerking en Turkije.
 • Samenwerking NGNS
  De opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur werkt nauw samen met de non-profit organisatie NGNS (Nederlands Genootschap voor Nieuwgriekse Studies) die de Leerstoel Marilena Laskaridis faciliteert en jaarlijks culturele activiteiten organiseert, zoals concerten, lezingen en theatervoorstellingen.
Wat zijn de toelatingseisen?
Copyright: Alexander Bakker
Je krijgt een breed beeld van Griekenland en leert ook veel over Zuid-Europa in het algemeen. Alexander Bakker, student Nieuwgriekse taal en cultuur Lees het interview

Na je bachelor

Na je bachelor Nieuwgriekse taal en cultuur kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van letterkunde, kunst en cultuur, geschiedenis, politiek of taalkunde. Alumni van Nieuwgrieks werken vaak als tolk/vertaler, beleidsmedewerker of voorlichter. 

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Nieuwgriekse taal en cultuur

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma
BA Nieuwgriekse taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56814
Locatie
Universiteitskwartier