Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to english
Bachelor

Nieuwgriekse taal en cultuur

Opslaan in favorieten

Griekenland heeft een buitengewone positie binnen de Europese Unie. Met zijn eigen taal, cultuur en geschiedenis hoort het bij de Balkan, het Nabije Oosten, het Middellandse Zeegebied én West-Europa. Het land is een kruispunt van culturen en ideeën. Dat maakt de opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur tot een bijzondere studie die je uitsluitend aan de UvA kunt volgen.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Griekenland en Europa

Bij de studie Nieuwgrieks ligt de focus op het moderne Griekenland in internationale en cultuurhistorische context. Actuele thema’s als de Griekse economische crisis en de vluchtelingencrisis staan centraal en worden belicht vanuit politieke, culturele en maatschappelijke perspectieven. Hierbij wordt ook over de grenzen van Griekenland gekeken naar Cyprus, het Middellandse Zeegebied en Europa. De opleiding biedt je de mogelijkheid om een periode aan een universiteit in Griekenland of Cyprus te studeren. Zo kun je direct je kennis in de praktijk toepassen.

Nieuwgriekse taal en cultuur iets voor jou?

  • Je wilt graag een nieuwe, uitdagende taal bestuderen of je kennis van het Nieuwgrieks perfectioneren.
  • Je zoekt een opleiding waarin je je kennis op het gebied van de moderne Griekse taal, cultuur en maatschappij leert toepassen in academisch onderzoek.
  • Het lijkt je leuk en interessant om een periode in het buitenland te studeren.
'Je krijgt een breed beeld van Griekenland en leert ook veel over Zuid-Europa in het algemeen.'
Alexander Bakker, student Nieuwgriekse taal en cultuur

Waarom Nieuwgriekse taal en cultuur aan de UvA?

  • De opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur aan de UvA is de enige universitaire opleiding in Nederland en België die zich richt op de hedendaagse Griekse samenleving en cultuur en de regionale context.
  • Naast taalverwerving en literatuur verdiep je je ook in internationale betrekkingen en migratieproblematiek. Je leert complexe problemen te begrijpen en je ontwikkelt je tot een regio-deskundige van Zuidoost-Europa.
  • Je profiteert van de expertise vanuit meerdere wetenschapsgebieden. Zo krijg je colleges van Griekenlandspecialisten en van deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld de Europese samenwerking en Turkije.
  • In je derde jaar kun je voor specialisatie of verbreding kiezen, binnen of buiten je vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan journalistiek, Mediterrane studies of kunstgeschiedenis.
  • De opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur werkt nauw samen met de non-profit organisatie NGNS (Nederlands Genootschap voor Nieuwgriekse Studies) die de Leerstoel Marilena Laskaridis faciliteert en jaarlijks culturele activiteiten organiseert, zoals concerten, lezingen en theatervoorstellingen.
  • Amsterdam heeft een actieve Griekse gemeenschap, waardoor je al snel alle kennis en taalvaardigheid Nieuwgrieks aan de praktijk kunt toetsen. Zit je ook graag met een studieboek op de bank, dan is het goed om te weten dat de UvA over een van de rijkste bibliotheken Nieuwgrieks in West-Europa beschikt.
Keuzegids 2020

Best beoordeelde bachelor in Amsterdam

Keuzegids 2020

In de Keuzegids 2020 haalt Nieuwgriekse taal en cultuur een score van 88 punten, en is daarmee de best beoordeelde bacheloropleiding in  Amsterdam, en de derde van heel Nederland. Studenten zijn vooral positief over de docenten en de verworven vaardigheden.

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Je kunt de UvA-bachelor Nieuwgriekse taal en cultuur ook in deeltijd volgen. Er is geen apart deeltijdprogramma: je volgt dezelfde colleges als de voltijdstudenten. Deeltijdstudenten halen 36 studiepunten per jaar. De studieduur is maximaal zes jaar, afhankelijk van eventuele vrijstellingen voor keuzevakken.

Feiten & cijfers
Diploma BA Nieuwgriekse taal en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 56814