Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Oudheidwetenschappen

Was Caesar de eerste populist? Kun je Harry Potter zien als een mythologische held? In de bachelor Oudheidwetenschappen krijg je inzicht in de antieke oorsprong van politieke systemen en thema’s als identiteit en migratie, die tot ver voorbij de tijd van de Perzen, Atheners en Romeinen relevant blijven. Zo ontwikkel je door je Oudheidkundig perspectief een kritische blik op hedendaagse vraagstukken.

De Oudheid in perspectief

De opleiding Oudheidwetenschappen onderzoekt de klassieke culturen die aan de basis staan van de moderne wereld. Je krijgt een overzicht van de belangrijkste kunst, literatuur, filosofie, geschiedenis en mythologie van de Oudheid. Denk bijvoorbeeld aan de piramides, de Griekse tragedies, Cleopatra, het Gilgamesj-epos en Hannibals strijd tegen Rome. Je ontwikkelt daarbij een kritisch perspectief op cultureel contact en conflict: tussen de oude Grieken, Romeinen, Perzen en Egyptenaren, maar ook tussen heden en verleden. Kan onze democratie bijvoorbeeld iets leren van die van het oude Athene? Als Oudheidwetenschapper leer je niet alleen gedegen onderzoek doen naar onderwerpen uit de Oudheid, maar gebruik je ook je historische kennis om hedendaagse gebeurtenissen en verschijnselen te begrijpen.

Combinatie van disciplines

Oudheidwetenschappen biedt veel variatie en is veelzijdig (van meedoen aan opgravingen tot manuscripten ontcijferen). Het is een opleiding waarin geschiedenis, archeologie en klassieke talen samenkomen. Door deze innovatieve combinatie van disciplines krijg je een uniek totaalperspectief op de oudheid en haar doorwerking en leer je om vanuit verschillende soorten bronnen en theorieën te denken.

Daarnaast specialiseer je je in een van de volgende onderwerpen: Oude Geschiedenis, Grieks of Latijn, Archeologie, of Ancient Near Eastern Studies. Zo verenig je een breed, kritisch perspectief met diepgang en expertise.

Oudheidwetenschappen, iets voor jou?

  • Je wilt alles weten over geschiedenis, mythologie en klassieke talen, maar je bent ook geïnteresseerd in actuele universele thema’s als democratie, discriminatie en genderverhoudingen;
  • Je wilt je verdiepen in cultuuruitwisseling en confrontaties tussen bijvoorbeeld Oost en West, heidenen en christenen, de Oudheid en het heden;
  • Het lijkt je leuk om op studiereis te gaan en je kennis over de Oudheid in de praktijk toe te passen.

Waarom Oudheidwetenschappen in Amsterdam?

  • Bij de opleiding Oudheidwetenschappen in Amsterdam word je opgeleid door de grootste groep Oudheidkundige specialisten in Nederland dankzij de samenwerking tussen de UvA en de VU op het gebied van oude geschiedenis, archeologie en klassieke talen.
  • In deze opleiding komen disciplines samen die je nergens anders in Nederland in deze combinatie vindt, namelijk: Ancient Near Eastern Studies, klassieke talen, filosofie, archeologie en oude geschiedenis.
  • Er is een hecht groepsverband: de groepen waarin je onderwijs krijgt zijn over het algemeen klein en er is veel persoonlijk contact met de docenten.
  • Je studeert in het culturele hart van Amsterdam, met zijn vele musea en culturele instellingen zoals het Allard Pierson en het Rijksmuseum die raakvlakken hebben met de Oudheid.
  • De opleiding heeft een sterk internationaal karakter. Zo volg je bijvoorbeeld veel van je colleges in het Engels en ga je op excursie naar interessante locaties zoals Sicilië.
‘Oudheidwetenschappen aan de UvA is een studie die heel erg probeert een brug tussen heden en verleden te slaan. Er zijn zoveel thema’s uit de Oudheid die heel bruikbaar zijn als een soort bril om mee naar het heden te kijken.’
Koen Vacano, promovendus

Engelstalige bachelor Ancient Studies

Je kunt de bacheloropleiding Oudheidwetenschappen ook volledig in het Engels volgen.

Studeren in deeltijd

Je kunt Oudheidwetenschappen niet in deeltijd studeren.

Oudheidwetenschappen
Diploma BA Oudheidwetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56704