Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Pedagogische wetenschappen

Wil jij bijdragen aan een betere wereld voor kinderen en jongeren? Denk bijvoorbeeld aan de juiste opvoeding, zorg en onderwijs voor elk kind, het opvangen van kinderen van vluchtelingen, of het voorkómen van jeugdcriminaliteit. Kies dan voor Pedagogische wetenschappen!

Aanmelden
Nog 220 dagen!


Kom kennismaken

De bacheloropleiding Pedagogische wetenschappen heeft een aantal online voorlichtingsactiviteiten ontwikkeld om je een zo compleet mogelijke indruk te geven. Ontdek wat de opleiding inhoudt, kijk rond op de campus en stel je vragen aan studenten van de opleiding.

Jongeren. Maak er je studie van.

Het studieprogramma

 • Bij Pedagogische wetenschappen bestudeer je de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de context waarin zij opgroeien (het gezin, het onderwijs, vrienden en vrije tijd).
 • Daarnaast bestudeer je ondersteuning en hulpverlening aan deze groepen. Je kijkt daarbij naar de invloed van de omgeving en naar de verhouding van kinderen en jongeren met hun opvoeders, leraren en leeftijdgenoten.
 • Binnen Pedagogische wetenschappen onderzoek je wat een 'normale' opvoedingssituatie is, hoe je die nog verder kunt verbeteren en hoe die zich verhoudt tot de opvoeding vroeger of in andere samenlevingen.
 • Tenslotte verdiep je je in de problemen die zich in de ontwikkeling en opvoeding (kunnen) voordoen: de 'belemmerende' opvoedingssituatie. Sommige daarvan leiden vaak tot voorpaginanieuws, zoals de toenemende radicalisering en jeugdcriminaliteit of de opvang van vluchtelingenkinderen.
Wat houdt deze studie in?
Studente Marijn Scheltens, oud-student Elisa Somsen en docent Eveline van Vugt vertellen je er meer over in de video hiernaast.

Waarom Pedagogische wetenschappen aan de UvA?

UvA biedt bachelor én 4 mastertracks Pedagogische wetenschappen

Specialisatie

training in klinische en academische vaardigheden

Stage

grootstedelijke problematiek

Amsterdam

 

Na je studie

Na je studie heb je de mogelijkheid om je verter te specialiseren met een materopleiding, onderzoek en promotie. Ook kun je met je bachelor de arbeidsmarkt op.

Afgestudeerden werken bijvoorbeeld als:

 • pedagogisch medewerker of adviseur
 • gezinscoach, begeleider of trainer
 • beleidsadviseur jeugd- en onderwijsbeleid
'Ik dacht eigenlijk dat Pedagogische wetenschappen niets voor mij was, omdat ik niet iets heel bijzonders met kinderen heb.'
Suzan Soudagar


Past Pedagogische wetenschappen bij jou?

 1. Je wordt opgeleid tot een maatschappelijk betrokken pedagoog met kennis van opvoeding, ontwikkeling en onderzoek.
 2. Naast je inhoudelijke pedagogische vakken, word je uitgebreid getraind in klinische en academische vaardigheden.
 3. Al tijdens je studie maak je kennis met de arbeidsmarkt voor pedagogen via stages en vragen en opdrachten vanuit maatschappelijke instellingen.
 4. Via het honourstraject en keuzeruimte kun je je verder profileren en specialiseren. Deze specialisatie kun je voortzetten in een van onze mastertracks van Pedagogische wetenschappen: Preventieve jeugdhulp en opvoeding, Orthopedagogiek, Forensische orthopedagogiek en Youth at Risk.
Download een volledig overzicht van deze opleiding


Feiten en cijfers

Pedagogische wetenschappen
Diploma BSc Pedagogische wetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56607