Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Ben je na het lezen van de informatie enthousiast geworden over de bachelor Politicologie? Schrijf je op tijd in! Politicologie hanteert een numerus fixus. Dit betekent dat elk studiejaar een maximum aantal studenten kan beginnen met de opleiding. Vanwege de Numerus Fixus geldt er een vervroegde aanmelddeadline (15 januari). Heb je je ingeschreven en voldoe je aan de toelatingseisen, dan wordt je uitgenodigd voor de selectieprocedure. Voor 2024-2025 zijn er 600 plaatsen beschikbaar.

De bachelor Politicologie hanteert een numerus fixus: we hebben 600 plaatsen beschikbaar. Naast Politicologie kun je je voor één andere numerus fixusopleiding inschrijven. Je mag één plaats accepteren, mocht je voor twee opleidingen zijn toegelaten.

Zie de onderstaande stappen die je moet doorlopen om je in te schrijven voor de opleiding.

Inschrijfproces

Heb je je vooropleiding in het buitenland gedaan? Dan volg je het inschrijfproces voor studenten met een buitenlandse vooropleiding.

 • 1. Check de deadlines

  Je kunt je inschrijven voor het academisch jaar 2024-2025 in de aanmeldperiode van 1 oktober 2023 tot en met 15 januari 2024.

 • 2. Check de toelatingseisen

  Vwo-diploma

  Met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, kun je Politicologie studeren. Een goede kennis van Engels, wiskunde en geschiedenis is van belang.

  Hbo-(propedeuse)diploma

  Met een hbo-propedeuse kun je een universitaire bachelor gaan doen. Vaak blijkt de bacheloropleiding aan de universiteit dan echter moeilijk. Beter is het om je hbo-bachelor te voltooien en gebruik te maken van een van de mogelijkheden om in te stromen in een universitaire master.

  Studenten van de HvA kunnen in een aantal gevallen tijdens hun hbo-bachelor al starten met een doorstroomprogramma. Voor veel masterprogramma’s kun je verder een schakeltraject volgen.

  Ook met een hbo-propedeuse moet je na inschrijving aan de UvA verplicht matchen. Politicologie heeft geen matching maar een selectieprocedure.

  Voor meer informatie kun je terecht bij de Education Desk  Social Sciences.

  Colloquium doctum

  Als je geen geldige vooropleiding hebt afgerond en 21 jaar of ouder bent, dan kun je een toelatingsexamen doen: het colloquium doctum.

  Ook met een colloquium doctum moet je na inschrijving aan de UvA verplicht  matchen. Politicologie heeft geen matching maar een selectieprocedure.

 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 4. Schrijf je in via Studielink
 • 5. Activeer je UvAnetID

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, ontvang je een e-mail met je UvAnetID. Activeer je UvAnetID volgens de instructies. Je hebt je UvAnetID nodig om je in te schrijven bij de UvA.

 • 6. Selectie: aanmelden en deelnemen

  Om in aanmerking te komen voor toelating tot de opleiding moet je deelnemen aan de selectie.  De selectie bestaat uit twee weken zelf-studie en een toetsdag.

  Politicologie student Joey legt uit hoe de selectieprocedure voor de opleiding werkt.
  Bekijk de video voor een uitleg over de selectie

Na (voorwaardelijke) toelating

 • 7. Accepteer/weiger plaats

  Afhankelijk van je rangnummer wordt er een plaats aangeboden. Na het ontvangen van dit aanbod heb je 14 dagen (14x24 uur) de tijd om je plaats te accepteren. Doe je dit niet, dan vervalt je plaats automatisch en wordt deze aangeboden aan een andere student.  

 • 8. Vraag je collegekaart aan

  Een collegekaart is een persoonlijke kaart die je onder andere gebruikt als identificatie tijdens tentamens en bij het lenen van boeken. Na je voorwaardelijke toelating ontvang je van de centrale studentenadministratie van de UvA meer informatie over het aanvragen van een collegekaart.

 • 9. Betaal het collegegeld

  Je bent pas ingeschreven als je aan zowel de inschrijf- als de betalingsverplichting hebt voldaan (en je bent toegelaten tot de opleiding in geval van een selectie/numerus fixus).

  • Controleer altijd bij je opleiding of je je apart moet inschrijven voor vakken (de uiterlijke datum van inschrijving voor vakken kan al vóór 1 september of 1 februari liggen!).
  • Pas wanneer je bent ingeschreven, kun je gebruikmaken van de onderwijs- en studentenvoorzieningen en tentamens afleggen.
  • Studielink houdt je tussentijds op de hoogte van de status van je inschrijving.

  Lees meer over betaling van het collegegeld