Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Politicologie
Vergelijk

De selectie: hoe werkt dat nu precies?

Student Joey vertelt over de selectieprocedure voor Politicologie. Hoe heeft die de selectie ervaren?

Hoe werkt de selectieprocedure?

De selectie bestaat uit 2 hoorcolleges, een zelfstudieperiode van twee weken en een selectietoets. We verwachten dat je ongeveer 20 uur nodig hebt om je voor te bereiden voor de toets. Twee weken voorafgaand aan de gekozen toetsdag worden de hoorcolleges en lesmaterialen online beschikbaar gesteld via de digitale leeromgeving.

De toets gaat over de informatie uit de 2 hoorcolleges en het lesmateriaal. De toetsen en de hoorcolleges worden in zowel het Nederlands als in het Engels aangeboden. Tijdens het aanmelden voor de selectie kies je in welke taal je de selectie wil doen. Ander lesmateriaal (literatuur) wordt alleen in het Engels aangeboden.

Aanmelden voor de selectie

Na je verzoek tot inschrijving voor de opleiding in Studielink, krijg je een bevestigingsmail, waarin aangegeven wordt hoe je je voor de selectie kunt aanmelden. Aanmelden is noodzakelijk om voor een plaats binnen de opleiding in aanmerking te komen.

Uitnodiging selectie 

Half januari 2024 ontvang je van de opleiding een uitnodiging voor de selectie. De selectie bestaat uit een selectietoets. Ter voorbereiding op de toets volg je twee colleges, waarin de stof door docenten wordt uitgelegd. Je hebt twee weken de tijd om te studeren, met behulp van onze digitale leeromgeving Canvas. Na die 2 zelfstudieweken volgt de selectietoets. Je kunt zelf kiezen in welke taal je de toets en de colleges volgt, Engels of Nederlands. Ander lesmateriaal (literatuur) wordt alleen in het Engels aangeboden.

Data selectierondes

Je neemt deel aan een van de twee rondes. 

Selectieronde I

 • Start selectieronde I: vrijdag 26 januari 2024
  • 12:00 uur*
 • Toetsdag: zaterdag 10 februari 2024
  • tussen 15:00 - 17:00 uur*

Selectieronde II

 • Start selectieronde II: vrijdag 23 februari 2024
  • 12:00*
 • Toetsdag zaterdag 9 maart 2024
  • Tussen 15:00 - 17:00 uur*

GMT+1

Het onderwijs en de selectietoets zullen gaan over twee verschillende onderwerpen in de politicologie. Er is geen voorkennis nodig. De selectietoets is ontworpen om studiesucces te voorspellen. Hoe hoger je op de test scoort, hoe groter je kans op studiesucces tijdens ons bachelorprogramma.

Dit zijn de enige data waarop de selectietoets gemaakt kan worden. Hier is geen uitzondering op mogelijk. Lukt het je niet om op één van de twee data de selectietoets te maken, dan kunnen we je helaas geen rangnummer geven. Zonder rangnummer is het niet mogelijk om met de opleiding te starten. 

Locatie

 • De colleges kun je hopelijk op de campus, maar sowieso online volgen, dat ligt aan de huidige maatregelen op dat moment. De selectietoets zal waarschijnlijk online plaatsvinden.  
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor een goede internetverbinding en een geschikte ruimte om de toets te maken. We maken gebruik van 'online proctoring'. Dit maakt het mogelijk om de selectietoets overal af te nemen middels surveillance op afstand.

Rangnummer

Medio april 2024 ontvang je je plaats op de ranglijst. 

Je rangnummer hangt af van de toetsuitslag en loting. Hoe hoger je totaalscore op de toets, hoe groter je kans om hoog op de ranglijst te komen. We werken met drie groepen bij de loting:

a) de 200 hoogst scorenden;
b) de middengroep;
c) de laagscorende groep.

Bij groep a) vertaalt zich dit naar een 100% plaatsing op rangnummers 1-200; groep b) maakt een iets grotere kans op een hoge plaats op de ranglijst dan groep c).

Op basis van je rangnummer, laten we je weten of je:

 • zeker wordt toegelaten, nadat je vooropleiding en Engelse taalvaardigheid ook goedgekeurd zijn.
 • je mogelijk wordt toegelaten, nadat je vooropleiding en Engelse taalvaardigheid ook goedgekeurd zijn en aanmelders met een hoger rangnummer hun aanmelding terug getrokken hebben.
 • zeer waarschijnlijk niet wordt toegelaten.

Selectiepogingen

Je mag maar 1 keer meedoen (selectiepoging) aan de selectieprocedure voor deze opleiding. Na registratie kun je geen tweede poging meer doen.

Een selectiepoging wordt geregistreerd als:

 • je na 15 januari 2024 een actieve aanmelding voor de bachelor Politicologie hebt (gehad) in Studielink.
 • je de Selectie niet afrondt en na 15 januari 2024 nog een actieve aanmelding hebt (gehad).
 • je jouw aanmelding na 15 januari 2024 intrekt.

Er wordt geen selectiepoging geregistreerd als:

 • je vóór 16 januari 2024 je aanmelding intrekt.

Indien je zakt voor het middelbare schooleindexamen, kun je de verbruikte selectiepoging in Studielink ongedaan laten maken, maar het is niet mogelijk om opnieuw deel te nemen aan de selectie. Je behoudt je rangnummer of selectiescore van de vorige selectiepoging. Bij een rangnummer tussen de 1-600 behoudt je je rangnummer van de vorig selectiepoging. Bij een rangnummer >600 behoudt je de selectiescore van de vorige selectiepoging en kan je nieuwe rangnummer dus hoger of lager uitvallen dan het jaar ervoor.