Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Psychologie
Vergelijk

Colloquium Doctum

Ben je 21 jaar of ouder, maar niet in bezit van een vwo-diploma, hbo-propedeuse of hbo-bachelor? Dan is het colloquium doctum nog een mogelijkheid om toegelaten te worden tot de universiteit. Het colloquium doctum is een onderzoek naar je kennisniveau op het gebied van vwo-vakken, die vereist zijn voor Psychologie. Je voldoet aan het kennisniveau, als je beschikt over vwo-deelcertificaten voor de betreffende vakken: Biologie, Engels en Wiskunde.

Aanmeldprocedure

Om je aan te melden voor het colloquium doctum, dien je je eerst aan te melden als aanstaand UvA-student in Studielink. Zie hiervoor de twee hieronder te doorlopen stappen:

 • 1. Aanmelden bij Studielink
  • Meld je uiterlijk 15 januari 2023 aan. 
  • Als je je hebt aangemeld in Studielink, ontvang je een UvA-NetID
 • 2. Aanmelden voor een colloquium doctum via het aanmeldformulier (zie stap 3)
  • Aanmelden kan tot uiterlijk 15 januari 2023.

Als je het aanmeldformulier volledig hebt ingevuld en verstuurd, dan heb je je aanmelding afgerond. De Onderwijsbalie Psychologie neemt vervolgens contact met je op.

NB: houd rekening met de aanmeldperioden voor de toetsen bij de verschillende aanbieders. Zorg dat je je op tijd aanmeldt. Het is de verantwoordelijkheid van de student zelf om tijdig (zie daarvoor de aanmelddeadlines van de opleiding) je deficiëntie(s) weggewerkt te hebben.

Begin op tijd

We raden je aan om je op tijd voor te bereiden voor een van deze toetsen. Je dient een toets (met positief resultaat) te hebben afgerond vóór 1 augustus. Toetsen aangeleverd na deze deadline worden niet meer geaccepteerd. Uiteraard kun je een toets die je de eerste keer niet haalt, herkansen bij het betreffende instituut, zolang je de gestelde deadline van 1 augustus niet overschrijdt.

Als je een van de toetsen met voldoende resultaat hebt afgerond (zie boven tevens voor de minimale eisen), dan dien je het officiële certificaat (met daarop alle behaalde scores) aan ons te overleggen.

Engels

Om aan te tonen dat je voldoende Engelse taalvaardigheid bezit, dien je een valide Engelse taalvaardigheidstest af te nemen, die niet ouder is dan twee jaar bij de start van het bachelorprogramma. Je kunt zelfstandig een van onderstaande toetsen afnemen:

 • TOEFL iBT test: minimumscore 92, tenminste 22 op iedere sub-score
 • IELTS test (Academic): minimumscore 6.5, tenminste 6 op iedere sub-score
 • Cambridge International Examinations: minimumscores Cambridge English: 180
 • Staatsexamen
  • Let op: aanmelddeadline 31 december

Biologie

Om aan te tonen dat je genoeg biologie-kennis bezit dien je een biologie-toets af te nemen die niet ouder is dan twee jaar bij de start van het bachelorprogramma. Je kunt zelfstandig een van onderstaande toetsen afnemen:

Wiskunde

Om aan te tonen dat je genoeg wiskundekennis bezit dien je een wiskundetoets af te nemen die niet ouder is dan twee jaar bij de start van het bachelorprogramma. Je kunt zelfstandig een van onderstaande toetsen afnemen:

Om aan de ingangseis te voldoen, kan een wiskunde A, B of C-certificaat (met een minimale score van 5,5) behaald worden. Voor de OMPT-A vragen we een minimale score van 70%.

Waar kan ik mijn certificaat inleveren?

Als je een certificaat aan een van de bovengenoemde instellingen behaald hebt, dan kun je dat inleveren bij de Education Desk Psychology. Let op: alleen het originele certificaat volstaat; voorzien van stempel en handtekening van het betreffende instituut.

Je kunt de balie bezoeken op werkdagen tussen 10:00 en 14:00 op de Roeterseilandcampus - gebouw G aan de Nieuwe Achtergracht 129-B, kamer G0.22. Je kunt de balie ook dagelijks bellen of mailen: 020-525 6770 of mailen op educationdesk-psy@uva.nl

Als je langskomt met het gecertificeerde document, dan maken wij daar een kopie van die wordt toegevoegd aan je dossier. Het originele certificaat kun je daarop weer meenemen naar huis.

Vrijstelling

Na aanmelding voor het colloquium doctum wordt op grond van je vooropleiding beoordeeld of je vrijstelling krijgt voor een of meer toetsen (als je bijvoorbeeld al een vwo-deelcertificaat van een bepaald vak elders behaald hebt).