Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Psychologie
Vergelijk

De selectie: hoe werkt dat nu precies?

Merel en Floortje vertellen over de selectieprocedure. Hoe hebben zij de selectie ervaren? Let wel op: de selectie zal dit jaar online plaatsvinden. 

Aanmelden voor de selectie

Na je verzoek tot inschrijving voor de opleiding in Studielink, krijg je een bevestigingsmail, waarin aangegeven wordt hoe je je voor de selectie kunt aanmelden. Aanmelden is noodzakelijk om voor een plaats binnen de opleiding in aanmerking te komen.

Uitnodiging selectie 

Half januari 2024 ontvang je van de opleiding een uitnodiging voor de selectie. De selectie bestaat uit een combinatietoets. Ter voorbereiding op de toets volg je twee colleges, waarin de stof door docenten wordt uitgelegd. Je studeert een week lang, met behulp van onze digitale leeromgeving Canvas. Na die zelfstudieweek volgt de combinatietoets. De selectiecolleges en toetsen zijn in het Engels.

Data selectierondes

Je neemt deel aan een van de twee rondes. 

Selectieronde I

 • Start selectieronde I: vrijdag 2 februari 2024
  • 17:00 - 22:00 uur*
 • Toetsdag: zaterdag 10 februari 2024
  • tussen 11:00 - 13:00 uur*

Selectieronde II

 • Start selectieronde II: vrijdag 1 maart 2024
  • 17:00 - 22:00 uur*
 • Toetsdag zaterdag 9 maart 2024
  • Tussen 11:00 - 13:00 uur*

* GMT+1

Het onderwijs en de combinatietoets zullen gaan over twee verschillende onderwerpen in de psychologie. Er is geen voorkennis nodig. De combinatietoets is ontworpen om studiesucces te voorspellen. Hoe hoger je op de test scoort, hoe groter je kans op studiesucces tijdens ons bachelorprogramma.

Dit zijn de enige data waarop de selectietoets gemaakt kan worden. Hier is geen uitzondering op mogelijk. Lukt het je niet om op één van de twee data de selectietoets te maken, dan kunnen we je helaas geen rangnummer geven. Zonder rangnummer is het niet mogelijk om met de opleiding te starten. 

Locatie

 • Het is mogelijk om colleges op de campus in Amsterdam te volgen. Van beide colleges is een opname beschikbaar tijdens de zelfstudieweek. De selectietoets maak je online op je eigen laptop.  
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor een goede internetverbinding en een geschikte ruimte om de toets te maken. We maken gebruik van 'online proctoring'. Dit maakt het mogelijk om de selectietoets overal af te nemen middels surveillance op afstand.

Ranglijst update

Voor het studiejaar 2023-2024 hebben we 3700 aanmeldingen ontvangen. Daarvan hebben 2620 deelgenomen aan de selectie. De 2620 deelnemers hebben een rangnummer gekregen op basis van de behaalde score op de selectietoets. Alle plaatsen zijn vergeven. Het laatst geplaatste rangnummer was: 817

Laatst gewijzigd: 16 augusuts 2023
 

Uitslag en ranking

Medio april 2024 ontvang je de uitslag over je scores op de combinatietoets en je ranking. Voor de ranking wordt gebruik gemaakt van jouw toetsuitslag en een loting. BIj de loting werken wij met 3 groepen:

 • Groep 1: de 200 kandidaten met de hoogste toetsuitslagen
 • Groep 2: de middengroep
 • Groep 3: de kandidaten met de laagste toetsuitslagen

Voor groep 1 vertaalt zich dit in rangnummers 1 tot 200; groep 2 heeft meer kans op hogere rangnummers dan groep 3. 

Met een rangnummer tussen 1 en 600 krijg je meteen een plaats aangeboden. Met een rangnummer van 601 of hoger moet je wachten totdat er een plek vrijkomt omdat geplaatste kandidtaten zich terugtrekken. 

Selectiepogingen

Je mag maar 1 keer meedoen (selectiepogingen) aan de selectieprocedure voor deze opleiding. Na registratie kun je geen tweede poging meer doen.

Een selectiepoging wordt geregistreerd als:

 • je na 15 januari 2024 een actieve aanmelding voor de bachelor Psychologie hebt (gehad) in Studielink.
 • je de Selectie niet afrondt en na 15 januari 2024 nog een actieve aanmelding hebt (gehad).
 • je jouw aanmelding na 15 januari 2024 intrekt.

Er wordt geen selectiepoging geregistreerd als:

 • je vóór 16 januari 2024 je aanmelding intrekt.

Indien je zakt voor het middelbare schooleindexamen, kun je de verbruikte selectiepoging in Studielink ongedaan laten maken, maar het is niet mogelijk om opnieuw deel te nemen aan de selectie. Als je rangnummer 1-600 was, dan behoud je je rangnummer. Als je rangnummer 601 of hoger was, dan krijg je een nieuw rangnummer op basis van je vorige selectiescore. Neem hiervoor contact op de Admissions Office.