Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Bachelor
Psychologie
Opslaan in favorieten

De selectie en plaatsing

De opleiding Psychologie aan de UvA staat voor kwaliteit op theoretisch en praktisch vlak en voor perspectief op de arbeidsmarkt. De opleiding hanteert een numerus fixus, dus het aantal opleidingsplaatsen is beperkt. Voor het studiejaar 2022-2023 hebben wij 600 plaatsen beschikbaar. Om in aanmerking te komen voor toelating tot de opleiding moet je deelnemen aan de selectie.

De selectie: hoe werkt dat nu precies?

Merel en Floortje vertellen over de selectieprocedure. Hoe hebben zij de selectie ervaren? Let wel op: de selectie zal dit jaar vanwege de huidige maatregelen online plaatsvinden. 

Aanmelden voor de selectie

Na je verzoek tot inschrijving voor de opleiding in Studielink, krijg je een bevestigingsmail, waarin aangegeven wordt hoe je je voor de selectie kunt aanmelden. Aanmelden is noodzakelijk om voor een plaats binnen de opleiding in aanmerking te komen.

Uitnodiging selectie 

Half januari 2022 ontvang je van de opleiding een uitnodiging voor de selectie. De selectie bestaat uit een combinatietoets. Ter voorbereiding op de toets volg je twee colleges, waarin de stof door docenten wordt uitgelegd. Je studeert een week lang, met behulp van onze digitale leeromgeving Canvas. Na die zelfstudieweek volgt de combinatietoets. De selectiecolleges en toetsen zijn in het Engels.

Data selectierondes

Je neemt deel aan een van de twee rondes. 

Selectieronde I

 • Start selectieronde I: vrijdag 11 februari 2022
  • 17:00 - 22:00*
 • Toetsdag: zaterdag 19 februari 2022
  • Tussen 11:00 - 15:00 uur*

Selectieronde II

 • Start selectieronde II: vrijdag 11 maart 2022
  • 17:00 - 22:00*
 • Toetsdag zaterdag 19 maart 2022
  • Tussen 11:00 - 15:00 uur*

* GMT+1

Het onderwijs en de combinatietoets zullen gaan over twee verschillende onderwerpen in de psychologie. Er is geen voorkennis nodig. De combinatietoets is ontworpen om studiesucces te voorspellen. Hoe hoger je op de test scoort, hoe groter je kans op studiesucces tijdens ons bachelorprogramma.

Dit zijn de enige data waarop de selectietoets gemaakt kan worden. Hier is geen uitzondering op mogelijk. Lukt het je niet om op één van de twee data de selectietoets te maken, dan kunnen we je helaas geen rangnummer geven. Zonder rangnummer is het niet mogelijk om met de opleiding te starten. 

Locatie

 • De colleges kun je zowel op de campus als online volgen. De selectietoets zal waarschijnlijk online plaatsvinden.  
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor een goede internetverbinding en een geschikte ruimte om de toets te maken. We maken gebruik van 'online proctoring'. Dit maakt het mogelijk om de selectietoets overal af te nemen middels surveillance op afstand.

Wekelijkse update

Voor het studiejaar 2021-2022 hebben we 3316 aanmeldingen ontvangen. Daarvan hebben 2439 deelgenomen aan de selectie. De 2439 deelnemers hebben een rangnummer gekregen op basis van de behaalde score op de selectietoets.

Het laatst geplaatste rangnummer is: 800.

Uitslag en ranking

Medio april 2022 ontvang je de uitslag over je scores op de combinatietoets en je ranking. Je totaalscore bepaalt je ranking: hoe hoger je score, hoe hoger je ranking. Op basis van je rangnummer, zullen we je laten weten of je:

 • zeker wordt toegelaten, nadat je vooropleiding en Engelse taalvaardigheid ook goedgekeurd zijn.
 • je mogelijk wordt toegelaten, nadat je vooropleiding en Engelse taalvaardigheid ook goedgekeurd zijn en aanmelders met een hoger rangnummer hun aanmelding terug getrokken hebben.
 • zeer waarschijnlijk niet wordt toegelaten.

Selectiepogingen

Je mag maar 1 keer meedoen (selectiepogingen) aan de selectieprocedure voor deze opleiding. Na registratie kun je geen tweede poging meer doen.

Een selectiepoging wordt geregistreerd als:

 • je na 15 januari 2022 een actieve aanmelding voor de bachelor Psychologie hebt (gehad) in Studielink.
 • je de Selectie niet afrondt en na 15 januari 2022 nog een actieve aanmelding hebt (gehad).
 • je jouw aanmelding na 15 januari 2022 intrekt.

Er wordt geen selectiepoging geregistreerd als:

 • je vóór 16 januari 2022 je aanmelding intrekt.

Indien je zakt voor het middelbare schooleindexamen, kun je de verbruikte selectiepoging in Studielink ongedaan laten maken, maar het is niet mogelijk om opnieuw deel te nemen aan de selectie. Als je rangnummer 1-600 was, dan behoud je je rangnummer. Als je rangnummer 601 of hoger was, dan krijg je een nieuw rangnummer op basis van je vorige selectiescore. Neem hiervoor contact op de Admissions Office.