Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor Psychologie

De selectie en plaatsing

Psychologie

De opleiding Psychologie aan de UvA staat voor kwaliteit op theoretisch en praktisch vlak en voor perspectief op de arbeidsmarkt. De opleiding hanteert een numerus fixus, dus het aantal opleidingsplaatsen is beperkt. Om in aanmerking te komen voor toelating tot de opleiding moet je deelnemen aan de selectie.

De selectie: hoe werkt dat nu precies?

Aanmelden voor de selectie

Na je verzoek tot inschrijving voor de opleiding in Studielink, krijg je een bevestigingsmail, waarin aangegeven wordt hoe je je voor de selectie kunt aanmelden. Aanmelden is noodzakelijk om voor een plaats binnen de opleiding in aanmerking te komen.

Selectieprocedure

Eind januari 2019 ontvang je van de opleiding de uitnodiging voor de selectie. De selectie bestaat uit een combinatietoets. Ter voorbereiding op de toets volg je twee colleges, waarin de stof door docenten wordt uitgelegd. Je kunt tijdens de colleges vragen stellen als iets onduidelijk voor je is. Daarna studeer je een week lang thuis, met behulp van onze digitale leeromgeving. Na die week volgt de combinatietoets. De selectiecolleges en toetsen zijn in het Engels.

Onderwijs- en toetsdagen

Ter voorbereiding op de combinatietoets volg je colleges, waarin de stof door docenten wordt uitgelegd. Je kunt tijdens de colleges vragen stellen als je iets niet begrijpt. Je meldt je aan en neemt deel aan een van de twee rondes.

Februarironde

 • Onderwijsdag 1 februari 2019
  • 17:00-22:00 uur*
 • Toetsdag 9 februari 2019
  • 11:00-13:00 uur*

Maartronde

 • Onderwijsdag 22 februari 2019
  • 17:00-22:00 uur*
 • Toetsdag 2 maart 2019
  • 11:00-13:00 uur*

* GMT+1

Het onderwijs en de combinatietoets zal gaan over twee verschillende onderwerpen in de psychologie. Er is geen voorkennis nodig. De combinatietoets is ontworpen om studiesucces te voorspellen. Als je hoger op de test scoort, dan heb je meer kans op studiesucces tijdens ons bachelorprogramma.

Dit zijn de enige data waarop de selectietoets gemaakt kan worden. Hier is geen uitzondering op mogelijk. Lukt het je niet om op één van de twee data de selectietoets te maken, dan kunnen we je helaas geen rangnummer geven. Zonder rangnummer is het niet mogelijk om met de opleiding te starten. 

Locatie

De selectierondes vinden op de Campus Roeterseiland plaats, of online. Als je je inschrijft voor de online-selectie ben je zelf verantwoordelijk voor een goede internetverbinding en een geschikte ruimte om de toets te maken. 

Uitslag en ranking

Medio april ontvang je de uitslag over je scores op de combinatietoets en je ranking. Je totaalscore bepaalt je ranking: hoe hoger je score, hoe hoger je ranking. Op basis van je rankingnummer, zullen we je laten weten of je:

 • zeker wordt toegelaten, nadat je vooropleiding en Engelse taalvaardigheid ook goedgekeurd zijn.
 • je mogelijk wordt toegelaten, nadat je vooropleiding en Engelse taalvaardigheid ook goedgekeurd zijn en aanmelders met een hoger rankingnummer hun aanmelding terug getrokken hebben.
 • zeer waarschijnlijk niet wordt toegelaten.

Rangnummer - wekelijks geupdate

Voor het studiejaar 2019-2020 hebben we 2186 aanmeldingen ontvangen. Daarvan hebben 1484 deelgenomen aan de selectie. De 1484 deelnemers hebben een rangnummer gekregen op basis van de behaalde score op de selectietoetsen. 

Het laatst geplaatste rangnummer: 845

Laatst gewijzigd op: 11 juni 2019
Eerstvolgende update: 24 juni 2019

Selectiepogingen

Je mag maar 1 keer meedoen (selectiepogingen) aan de selectieprocedure voor deze opleiding. Er vindt één selectieprocedure plaats per jaar.

Een selectiepoging wordt geregistreerd als:

 • je na 15 januari 2019 een actieve aanmelding voor de bachelor Psychologie hebt (gehad) in Studielink.
 • je de Selectie niet afrondt en na 15 januari 2019 nog een actieve aanmelding hebt (gehad).
 • je jouw aanmelding na 15 januari 2019 intrekt.

Er wordt geen selectiepoging geregistreerd als:

 • je vóór 16 januari 2019 je aanmelding intrekt.

Indien je zakt voor het middelbare school eindexamen, kun je de verbruikte selectiepoging ongedaan laten maken. Neem hiervoor contact op de Admissions Office.