Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Rechtsgeleerdheid
Vergelijk

Open dag

Wil je weten of deze studie echt bij je past? Ontdek het via de onderstaande informatie en activiteiten.

Video voorlichting
Opname informatieronde

Bekijk de opname van de voorlichting van docenten en studenten over de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid, waarin zij ook veel vragen van kijkers beantwoorden.

Wat houdt deze studie in?

Universitair docent en coördinator Maarten den Heijer en bachelorstudent Akhi Bansidhar vertellen over de studie Rechtsgeleerdheid aan de UvA. ‘Waar ik zelf heel blij mee ben is de verbinding die onze opleiding legt met de stad Amsterdam en de rechtspraktijk in Amsterdam,’ legt Maarten uit.

Module online Proefstuderen

Je kunt ook online kennismaken met de opleiding Rechtsgeleerdheid. Dit kun je thuis doen, wanneer het jou uitkomt. Je kunt de module in een keer doorlopen, of onderbreken en op een later tijdstip verder gaan. Na het afleggen van alle onderdelen weet je of de opleiding bij jou past.

Vlog van rechtenstudenten Madelief en Iris
Vlog van rechtenstudenten Madelief en Iris

Bachelorstudenten Madelief en Iris leiden je rond op de faculteit, leggen uit waarom zij voor rechten hebben gekozen aan de UvA en vertellen meer over het studentenleven.

Meest gestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen de UvA en andere universiteiten die Rechtsgeleerdheid aanbieden?

    Uniek aan de UvA is dat je vanaf het begin deelneemt aan de Amsterdam Law Firm. In dit kleinschalig onderwijs leer je vaardigheden en werk je aan realistische zaken uit de rechtspraktijk. Hierbij leer je de stof van de vakken door deze gelijk toe te passen. Je wordt intensief begeleid door docenten, die voor een deel uit de praktijk komen en hun ervaringen uit deze praktijk delen. Je studeert in Amsterdam, het juridisch hart van Nederland, en krijgt alle ruimte voor je eigen professionele ontwikkeling. Vanaf het begin van je studie leer je wat het betekent om straks als advocaat, rechter of juridisch adviseur te gaan werken. Daarnaast heb je vrije keuzeruimte waarin je in het buitenland kunt studeren of zelfgekozen vakken kunt volgen bij Rechten of een andere studie.

    We nodigen je van harte uit om fysiek of digitaal de sfeer van de UvA te komen proeven en te kijken of Rechtsgeleerdheid aan de UvA bij je past.

  • Heeft deze studie aan de UvA ook een taaltoets?

    Ja, de taaltoets is onderdeel van het eerste jaar. Je krijgt twee kansen om de taaltoets te maken, net als bij alle tentamens. Als je de taaltoets niet haalt, maar je hebt wel voldoende punten behaald voor je BSA, dan mag je door. Je kunt dan de taaltoets in je tweede jaar overdoen.

  • Wat is het verschil tussen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht en kun je ze ook combineren?

    Het eerste jaar is op één vak na identiek voor beide bachelors, met inleidende vakken in verschillende rechtsgebieden. Studenten Fiscaal recht volgen het vak Inleiding fiscaal recht in het tweede semester in plaats van het vak Recht en gedrag. Vanaf jaar twee lopen de curricula verder uiteen en gaan studenten Fiscaal recht zich verder specialiseren in het belastingrecht.

    Je kunt er ook voor kiezen om in je vrije keuzeruimte in de bachelor Rechtsgeleerdheid te kiezen voor een minor Fiscaal recht. Door het afronden van deze minor heb je direct toegang tot de master Fiscaal recht. Let op: je behaalt dan niet twee diploma’s.

  • Wat houdt de vrije keuzeruimte in?

    Deze ruimte is bedoeld om een eigen invulling te geven aan je opleiding, passend bij jouw interesse en talenten. Je kunt ervoor kiezen om een aantal maanden in het binnen- of buitenland te studeren aan een andere universiteit. Verder kun je ook een minor (een pakket bijvakken) aan een andere faculteit van de UvA volgen of kiezen voor een juridische minor.

  • Hoeveel contacturen heb je per week?

    Het aantal contacturen in je eerste studiejaar varieert tussen de 12 uur en 18 uur per week. De bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht zijn voltijdstudies, maar veel studenten hebben naast hun studie wel een kleine bijbaan. Amsterdam biedt veel mogelijkheden en kansen om een (juridische) bijbaan te vinden.

  • Hoe wordt er getentamineerd?

    Voor ieder vak zijn er twee tentamenkansen per jaar: een tentamen binnen het blok waarin je het vak volgt en een herkansing voor de start van het volgende studiejaar. Veel vakken worden afgesloten met een schriftelijk tentamen. Verder kan je ook op andere manieren getoetst worden, bijvoorbeeld door middel van een essay- of groepsopdracht.

  • Hoe vind ik een kamer en helpt de UvA daarbij?

    Het vinden van een studentenkamer in Amsterdam is niet gemakkelijk, maar door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel om een kamer te vinden. Veel studenten vinden een kamer via-via of middels social media. Voor eerstejaars bachelorsstudenten die meer dan 40 kilometer van Amsterdam wonen is er een voorrangsregeling, waarmee zij de kans op het vinden van een kamer aanzienlijk vergroten.

    Meer informatie over het vinden van een kamer

  • Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot studeren als ik een beperking heb?

    De UvA wil graag dat studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen een stimulerende en prettige omgeving. Als je een functiebeperking hebt, kan het zijn dat je speciale voorzieningen en begeleiding nodig hebt. De UvA biedt verschillende soorten ondersteuning en begeleiding.

    Meer informatie over ondersteuning en begeleiding

Vraag de folder aan

Meer weten over de bacheloropleding Rechtsgeleerdheid? Vraag dan de folder aan.

Houd me op de hoogte

Wil je meer informatie over Rechtsgeleerdheid? Download onze folder en/of meld je aan. Dan houden we je op de hoogte van open dagen en ontwikkelingen rondom de studie.

Vragen? Stel ze aan een student!

Sydney
Bachelorstudent Rechtsgeleerdheid
Hoi, ik ben Sydney en ik studeer Rechtsgeleerdheid. Stuur me een vraag op Instagram en ik geef je antwoord!
Stel je vraag via Instagram

Neem een kijkje op de campus

Doe de Campus Tour

Download de Campus Tour App en bezoek wanneer het jou uitkomt de Roeterseilandcampus! Proef de sfeer, los quizvragen op en laat de campus tot leven komen via augmented en virtual reality.

Bekijk de virtuele campus-plattegrond

De rechtenfaculteit vind je op de Roeterseilandcampus in het centrum van Amsterdam. Bekijk de virtuele plattegrond en de video's van ons gebouw REC A en de rest van de campus.