Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor
Rechtsgeleerdheid

Open huis

Wat houdt deze studie in?
In deze video vertellen studenten en docenten je wat je kunt verwachten van de studie Rechtsgeleerdheid.
Video wordt geladen..
Rechten studeren aan de UvA
Meet & Ask
Kijk hier de Meet & Ask van begin november terug. In deze online voorlichting vertelden docenten, studenten en studieadviseurs over de studie Rechtsgeleerdheid en gaven zij antwoord op de vragen van de deelnemers.

Meest gestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen de UvA en andere universiteiten die Rechtsgeleerdheid aanbieden?

  Aan de UvA studeer je als rechtenstudent in Amsterdam middenin het juridische en economische centrum van Nederland. Je maakt direct kennis met de praktijk, onder anderen door het Amsterdam Law Firm-programma, en kunt makkelijk een juridische bijbaan of stage vinden. Daarnaast heb je een halfjaar vrije keuzeruimte waarin je in het buitenland kunt studeren of bijvoorbeeld niet-juridische vakken kunt volgen./Je krijgt les van docenten die allemaal als fiscalist werken of verbonden zijn aan het gerenommeerde Amsterdam Centre for Tax Law.

  We nodigen je van harte uit om fysiek of digitaal de sfeer van de UvA te komen proeven en te kijken of de UvA bij je past.

 • Wat is het verschil tussen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht?

  Het eerste jaar is op één vak na identiek voor beide bachelors, met inleidende vakken in verschillende rechtsgebieden. Aan het einde van jaar 1 volgen studenten Fiscaal recht het vak ‘Inleiding fiscaal recht’. Vanaf jaar twee lopen de curricula verder uiteen en gaan studenten Fiscaal recht zich verder specialiseren in het belastingrecht.

  Je kunt er ook voor kiezen om tijdens je halfjaar vrije keuzeruimte in de bachelor Rechtsgeleerdheid te kiezen voor de minor Fiscaal recht. Door het afronden van deze minor heb je direct toegang tot de master Fiscaal recht. Let op: je behaalt dan niet twee diploma’s.

 • Hoeveel contacturen heb je per week?

  Het aantal contacturen in je eerste studiejaar varieert tussen de 12 uur en 18 uur per week. De bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid en Fiscaal recht zijn voltijdstudies, maar veel studenten hebben naast hun studie wel een (kleine) bijbaan. Amsterdam biedt dan ook veel mogelijkheden en kansen om een (juridische) bijbaan te vinden.

 • Wat houdt de vrije keuzeruimte in?

  Deze ruimte is bedoeld om een eigen invulling te geven aan je opleiding, passend bij jouw interesse en talenten. Je kunt ervoor kiezen om een halfjaar in het binnen- of buitenland te studeren aan een andere universiteit. Verder kun je ook een minor aan een andere faculteit van de UvA volgen of kiezen voor een juridische minor, zoals onze unieke minor Amsterdam Law Firm (ALF).   

  Klik hier voor meer informatie over studeren in het buitenland
  Klik hier voor meer informatie over de Amsterdam Law Firm

 • Hoe wordt er getentamineerd?

  Voor ieder vak zijn er twee tentamenkansen per jaar: een tentamen binnen het blok waarin je het vak volgt en een herkansing voor de start van het volgende studiejaar. Veel vakken worden afgesloten met een schriftelijk tentamen. Verder kan je ook op andere manieren getoetst worden, bijvoorbeeld door middel van een essay- of groepsopdracht.

  Klik hier voor meer informatie over tentamens

 • Heeft de UvA ook een taaltoets?

  Momenteel is de taaltoets voor eerstejaars bachelorstudenten nog niet verplicht. De verwachting is dat deze vanaf studiejaar 2021-22 wel verplicht wordt als voorwaarde om door te mogen naar je tweede jaar.

 • Hoe vind ik een kamer en helpt de UvA daarbij?

  Het vinden van een studentenkamer in Amsterdam is niet gemakkelijk, maar door op tijd te beginnen en goed te zoeken lukt het op termijn meestal wel om iets te vinden. Veel studenten vinden een kamer via-via of middels social media. Voor eerstejaars bachelorsstudenten die meer dan 40 kilometer van Amsterdam wonen is er een voorrangsregeling, waarmee zij de kans op het vinden van een kamer aanzienlijk vergroten.

  Klik hier voor meer informatie over het vinden van een kamer in Amsterdam

Wil je meer informatie over Rechtsgeleerdheid? Download onze brochure:

Online proefstuderen
Meld je aan voor een online introductiecollege van Rechtsgeleerdheid. Daarna werk je aan een echte case samen met een student en kun je vragen stellen over de studie.
Online proefstuderen
Een week uit het leven van...
Bekijk de vlog van Tuncay! Hij vertelt over de studie Rechtsgeleerdheid en laat zien hoe het leven er als rechtenstudent uitziet.

Vragen? Stel ze aan onze studenten

Copyright: UvA FdR
Hoi, ik ben Pieter en ik studeer Rechtsgeleerdheid. Stuur me een vraag op Instagram en ik geef je antwoord! Pieter
Copyright: --
Hoi, ik ben Tuncay! Stuur me een vraag over Rechtsgeleerdheid op Instagram en ik geef je antwoord! Tuncay
Online hoorcollege
Kijk een online college! Docent Nanda Oudejans van het vak 'Inleiding in het Recht' vertelt in dit hoorcollege wat recht is.
Online hoorcollege
Kijk een online college! Docent Tom Blom van het vak 'Inleiding Strafrecht' vertelt in dit hoorcollege over de essentie van het strafrecht.
Amsterdam Law Firm
Bekijk de video om te horen hoe je tijdens je studie in ons 'virtuele advocatenkantoor', de Amsterdam Law Firm, werkt aan realistische zaken onder begeleiding van juristen uit de praktijk.
Amsterdam Honours College of Law
Docenten en studenten vertellen wat het Amsterdam Honours College of Law jou te bieden heeft aan extra vakken, verdiepende werkgroepen, masterclasses en hoe het je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.
Ben ik weer... Er is meer te doen in het Open huis.
Neem een virtueel kijkje op de campussen en in Amsterdam.
Laat je inspireren tijdens de themaweken.
Check welke andere studies er zijn.
Geef je op voor aankomende live events en ontvang een reminder.