Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Russische en Slavische studies

Bachelor
Vergelijk

In de bachelor Russische en Slavische studies word je opgeleid tot expert van de taal, cultuur en maatschappij van Oost-Europa. Je krijgt grip op een regio die van groot belang is in de Europese en de wereldpolitiek. Na deze bachelor ben je breed inzetbaar op de internationale arbeidsmarkt. Je kiest voor een hoofdtaal: Russisch, Pools, Bosnisch-Kroatisch-Servisch of Tsjechisch.

Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Vorm
Voltijd, deeltijd

okt01
Meelopen bij een studie
nov04
Bachelorweek: 4-11 nov 23
Bezoek een open dag of event

Een brede en veelzijdige opleiding

Je gebruikt historische kennis om na te gaan waar de wortels van het Slavisch liggen, maar ook om actuele problemen te analyseren. Bijvoorbeeld: waar komen de spanningen tussen Rusland en Centraal-Europa vandaan? En welke rol spelen schrijvers en intellectuelen in Oost-Europa? Je onderzoekt de taal en cultuur, literatuur, kunst en media van Rusland en Oost-Europa. Dit doe je in het centrum van Amsterdam, maar in het tweede jaar breng je ook een heel semester in het buitenland door om je taalvaardigheid op een hoger niveau te tillen en om je kennis over de regio ter plaatse te verdiepen. Denk hierbij aan Riga, Praag, Wrocław, Zagreb of Belgrado.

Programme video
Russische en Slavische studies uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat Russische en Slavische studies inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Russisch, Pools, Bosnisch-Kroatisch-Servisch of Tsjechisch

Uniek aanbod van talen

ca. 20-30 eerstejaars

Persoonlijke aandacht

Studeer ook in het land van jouw hoofdtaal

Buitenland

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Sterk internationaal netwerk

Waarom Russische en Slavische studies aan de UvA?

 • Unieke opleiding
  Deze bachelor is uniek in Nederland. Alleen aan de UvA kun je behalve Russisch ook Pools, Bosnisch-Kroatisch-Servisch of Tsjechisch als hoofdtaal kiezen. Het is mogelijk naast je hoofdtaal ook een van de andere talen te studeren tijdens de opleiding.
 • Studiestage in het buitenland
  Ter plaatse leer je de finesses van de taal pas echt goed kennen. Daarom ga je tijdens je studie op studiestage naar een stad in het land van je hoofdtaal, bijvoorbeeld Riga, Praag, Wrocław, Zagreb of Belgrado.
 • Ideale studieomgeving
  In de stad Amsterdam leeft de Slavische wereld ook buiten de UvA, in de Hermitage aan de Amstel, en in de vele toonaangevende debatcentra waar regelmatig internationale experts aantreden om actuele kwesties te bediscussiëren.
 • Opleiding tot professional
  De opleiding biedt een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt. Onze alumni volgden stages en werken voor bijvoorbeeld de Volkskrant, het Parool, consulaten en ambassades, het Joegoslavië-Tribunaal, De Bezige Bij, de Europese Unie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Internationaal georiënteerd
  De UvA-opleiding Russische en Slavische studies heeft een sterk internationaal netwerk. De opleiding werkt nauw samen met universiteiten in Centraal- en Oost-Europa, maar ook met ambassades, Clingendael, het Letterenfonds, ministeries, NRC Handelsblad of NIOD.
De oorlog in Oekraïne

De Russische invasie in Oekraïne roept vragen op bij velen van ons. Waarom dit enorme geweld, waarom nu? De UvA staat verenigd voor vrede, (academische) vrijheid en democratie. Wij leven mee met allen die hierdoor geraakt zijn.

Na je bachelor

Na je bachelor Russische en Slavische studies kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van letterkunde, kunst en cultuur, geschiedenis, politiek of taalkunde. Je kunt aan de UvA ook een lerarenopleiding Russisch volgen. Alumni van Russische en Slavische studies komen terecht in functies in bijvoorbeeld de journalistiek, het onderwijs of het internationale bedrijfsleven.

Brochure Russische en Slavische studies

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma
BA Slavische talen en culturen
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56813
Locatie
Universiteitskwartier