Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English
Bachelor

Russische en Slavische studies

Opslaan in favorieten

In de bachelor Russische en Slavische studies word je opgeleid tot expert op het gebied van de taal, cultuur en maatschappij van Oost-Europa. Je krijgt grip op een regio die van groot belang is in de Europese en de wereldpolitiek. Na deze bachelor ben je breed inzetbaar op de internationale arbeidsmarkt.

Een brede en veelzijdige opleiding

Tijdens de bachelor Russische en Slavische studies studeer je Russisch, Pools, Servisch/Kroatisch of Tsjechisch. Je onderzoekt de taal en cultuur, literatuur, kunst en media van Rusland en Oost-Europa. Dit doe je in het centrum van Amsterdam, maar in het tweede jaar breng je ook een heel semester in het buitenland door om je taalvaardigheid op een hoger niveau te tillen en om je kennis over de regio ter plaatse te verdiepen. Denk hierbij aan St-Petersburg, Praag of een andere Oost-Europese stad.

Je gebruikt historische kennis om na te gaan waar de wortels van het Slavisch liggen, maar ook om actuele problemen te analyseren. Bijvoorbeeld: waar komen de spanningen tussen Rusland en Centraal-Europa vandaan? En welke rol spelen schrijvers en intellectuelen in Oost-Europa? Je gebruikt jouw taal- en cultuurexpertise voor studie naar een tumultueuze regio. Daarbij is het goed om te weten dat Nederlandse expertise over Oost-Europa dringend nodig is.

Russische en Slavische studies uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat Russische en Slavische studies inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Uniek aanbod van talen

Kleinschalig

ca. 20-30 eerstejaars

Buitenland

Studeer ook in het land van jouw hoofdtaal

Sterk internationaal netwerk

Waarom Russische en Slavische studies aan de UvA?

 • Unieke opleiding
  Deze bachelor is uniek in Nederland. Alleen aan de UvA kun je behalve Russisch ook Pools, Servisch/Kroatisch of Tsjechisch als hoofdtaal kiezen. 
 • Studiestage in het buitenland
  Ter plaatse leer je de finesses van de taal pas echt goed kennen. Daarom ga je tijdens je studie op studiestage naar een stad in het land van je hoofdtaal, bijvoorbeeld Sint Petersburg, Zagreb, Krakau of Praag.
 • Ideale studieomgeving
  In de stad Amsterdam leeft de Slavische wereld ook buiten de UvA, in de Hermitage aan de Amstel, en in de vele toonaangevende debatcentra waar regelmatig internationale experts aantreden om actuele kwesties te bediscussiëren.
 • Opleiding tot professional
  De opleiding biedt een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt. Onze alumni volgden stages en werken voor bijvoorbeeld de Volkskrant, het Parool, consulaten en ambassades, het Joegoslavië-Tribunaal, De Bezige Bij, de Europese Unie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Internationaal georiënteerd
  De UvA-opleiding Russische en Slavische studies heeft een sterk internationaal netwerk. We werken nauw samen met de universiteiten van Sint Petersburg, Praag, Warschau en Zagreb, maar ook met ambassades, Clingendael, het Letterenfonds, ministeries, NRC Handelsblad, NIOD en het Nederlands Instituut in Petersburg.
Online Proefstudeer-module

Je kunt ook online kennismaken met de opleiding Russische en Slavische studies. Dit kun je thuis doen, wanneer het jou uitkomt. Je kunt de module in een keer doorlopen, of onderbreken en op een later tijdstip verder gaan. Na het afleggen van alle onderdelen weet je of de opleiding bij jou past.

Barbara
Copyright: FGw / Greetje van der Werf
Als je ook maar enige interesse hebt in de Russische taal en cultuur, dan is dit echt de leukste studie die je kunt doen! Barbara Roggeveen, student Russisch en Slavische studies Lees het interview

Na je bachelor

Na je bachelor Russische en Slavische studies kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van letterkunde, kunst en cultuur, geschiedenis, politiek of taalkunde. Je kunt aan de UvA ook een lerarenopleiding Russisch volgen. Alumni van Russische en Slavische studies komen terecht in functies in bijvoorbeeld de journalistiek, het onderwijs of het internationale bedrijfsleven.

Feiten & cijfers
Diploma BA Slavische talen en culturen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Taal van de opleiding
Start September
CROHO-code 56813