Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Filosofie

Vergelijk

Zijn je zintuigen wel betrouwbaar? Wat is het 'zijn'? Wat is 'rechtvaardigheid'? En wanneer mag je het woordje ‘dus’ gebruiken? Een filosoof schept er plezier in op zoek te gaan naar verborgen veronderstellingen en zet overal vraagtekens bij.

Je kunt over alles filosoferen

Als je filosofie (ook wel wijsbegeerte) studeert, leer je zelfstandig, analytisch en logisch nadenken vanuit een kritische, open, nieuwsgierige houding. Filosofen houden zich bezig met het analyseren, becommentariëren en verder ontwikkelen van ideeën. Deze ideeën kunnen betrekking hebben op uiteenlopende onderwerpen. Soms merken we pas dat we bepaalde ideeën hadden als ons standpunt is veranderd. Of als iemand ons erop wijst dat we van veronderstellingen uitgaan die helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. Een filosoof is iemand die er plezier in heeft systematisch op zoek te gaan naar dit soort verborgen veronderstellingen.

Daarbij zijn niet alleen ontwikkelingen in de wetenschap van belang, maar ook morele problemen die bijvoorbeeld behandeld worden in de rechtszaal of in het parlement. Ook in de literatuur, de beeldende kunst en in films komen ze aan de orde. Een filosoof wil bijvoorbeeld weten welke beperkingen de verschillende media opleggen en welke mogelijkheden ze scheppen.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Filosofie uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat Filosofie inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Jaarlijks 125 eerstejaars

Lange traditie

College van professoren van buitenlandse topuniversiteiten

Spinoza leerstoel

Ruimte voor eigen ideeën

Veel vrije keuzeruimte

Waarom Filosofie aan de UvA?

  • Spinoza leerstoel
    De afdeling Filosofie is trots op haar Spinoza-leerstoel. Ieder jaar bezet een filosoof van groot internationaal aanzien deze wisselleerstoel en verzorgt een semester lang onderwijs. Voor UvA-studenten is dit een uitgelezen kans om colleges te krijgen van professoren van buitenlandse topuniversiteiten zoals Harvard University en de University of California in Berkeley
  • Grote filosofie bacheloropleiding
    De Universiteit van Amsterdam heeft een lange traditie in het opleiden van filosofen. Jaarlijks starten zo’n 120 studenten met de bachelor Filosofie. De opleiding is daarmee een van de grootste van Nederland.
  • Ruimte voor eigen ideeën
    Docenten staan open voor studenten met eigen ideeën en er is dan ook veel ruimte om die ideeën binnen de opleiding vorm te geven. Als je weet wat je wilt, zijn er tal van mogelijkheden.
Wat zijn de toelatingseisen?
Copyright: Yusuf Alqazzaz
Vind je Filosofie heel leuk, maar word je tegengehouden omdat je denkt dat het geen vastigheid biedt? Zet je dan hieroverheen, want Filosofie is juist heel concreet en logisch. Yusuf Alqazzaz, student Filosofie Lees het interview

Na je bachelor

Als je een studie Filosofie hebt afgerond, beschik je over een gedegen vakkennis, een brede culturele bagage, historisch besef en een sterk ontwikkeld abstractievermogen. Dit maakt je ruim inzetbaar op de arbeidsmarkt. Alumni gaan werken in de meest uiteenlopende functies waar een sterk analytisch denkvermogen vereist is, variërend van beleidsmedewerker, redacteur, journalist, schrijver en publicist tot een functie in het bedrijfsleven of bij een bank. Als je na je bachelor meer wetenschappelijke verdieping of verbreding zoekt, dan volg je een masterprogramma.

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Filosofie

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Feiten & cijfers
Diploma BA Filosofie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56081
Locatie Universiteitskwartier