Deadline
De aanmelddeadline voor deze selectieve master is 1 maart 2024, 23.59 uur.
Meld je aan in Studielink vóór 23 februari, 23.59 uur; zie stap 3.
Inschrijfproces
-
1. Check de toelatingseisen
Het duale masterprogramma Journalistiek en media is toegankelijk met:
- Een universitair bachelordiploma van de UvA of een gelijkwaardig, erkend bachelordiploma van een andere universiteit.
Pre-master
Als je niet direct voldoet aan bovenstaande toelatingseisen, bijvoorbeeld als je een relevant hbo-diploma hebt dat niet direct toegang biedt, dan zou je mogelijk je deficiënties kunnen wegwerken door de pre-master Media Studies te volgen. De toelatingscommissie beoordeelt of je vooropleiding voldoende aansluit om toegelaten te worden tot de (pre-)master. Toelating tot het (pre-)masterprogramma is niet gegarandeerd.
Selectieprocedure
Er worden jaarlijks 32 studenten toegelaten tot de opleiding, na een zorgvuldige selectieprocedure. Door deze kleinschalige omvang kan de opleiding haar intensieve en kleinschalige karakter waarmaken. De leeromgeving is persoonlijk, de lijnen zijn kort en er is veel interactie tussen docenten en studenten. Ondanks de uiteenlopende achtergronden van de studenten ontwikkelt iedere lichting zich snel tot een hechte groep die ook nog lang na het afstuderen blijft bestaan. Het beperkte aantal plaatsen is ook ingegeven door de beschikbaarheid van stageplaatsen bij de kwaliteitsmedia.
De toelatingscommissie kijkt bij de selectie naar de invulling van je bachelor, je studieresultaten, je motivatie, specialisatie of interesse en je journalistieke ervaring. Studenten hebben de beste kans van slagen naarmate ze aantoonbaar passen bij het studentprofiel van de opleiding. Bij vergelijkbare dossiers worden studenten geselecteerd met een diverse achtergrond, een duidelijke en aantoonbare affiniteit met het vak (zoals bijvoorbeeld blijkt uit eerdere journalistieke ervaring), en een hoog cijfergemiddelde voor het academische werk.
Naar aanleiding van het aanmelddossier (zie stap 4 hieronder) nodigt de toelatingscommissie kandidaten uit voor een gesprek en geeft ze een aanvullende opdracht. Tijdens het gesprek wordt de uitwerking van deze opdracht en de rest van jouw aanmeldingsdossier besproken. Je krijgt dan de kans om meer te vertellen over je visie op en affiniteit met de journalistiek. Bij dit gesprek zijn ook (hoofd)redacteuren en programmamakers uit de beroepspraktijk betrokken.
Nederlandse taaleis
Ben je een internationale student? Dan kan je gevraagd worden een NT2-diploma aan te leveren. Als dit op jou van toepassing is, dien je dit te uploaden als onderdeel van je masteraanmelding in MyInfo (zie stap 4). Voor meer informatie, zie:
-
2. Check het collegegeld
Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.
Overige studiekosten
Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.
-
3. Schrijf je in voor de duale master Mediastudies via Studielink
Inschrijven voor een opleiding gaat via Studielink. Studenten die zich willen aanmelden voor het masterprogramma Journalistiek en media dienen eerst in Studielink een verzoek tot inschrijving in voor het Duale masterprogramma Mediastudies 90 EC of Media Studies 90 EC. Onder tab Instellingsvragen kun je vervolgens je richting binnen deze master kiezen.
Let op: ook als je de pre-master Mediastudies moet volgen, meld je je in Studielink eerst aan voor de duale master Mediastudies, en niet voor de pre-master.
Het is belangrijk dat je je verzoek tot inschrijving ten minste 48 uur voor de aanmelddeadline indient. Dit om ervoor te zorgen dat je op tijd de inloggegevens (UvAnetID) ontvangt die je nodig hebt om het UvA-aanmeldformulier voor de deadline te kunnen versturen.
-
4. Meld je aan voor de master in MyInfo
Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Hiermee krijg je toegang tot MyInfo, het aanmeldformulier waarin je je aanmelddocumenten kunt uploaden.
Zorg ervoor dat je in Studielink (stap 3) Journalistiek en media hebt opgegeven als de track die je wilt volgen, en dat dit geselecteerd is als track in je MyInfo-aanmelding. Aanmeldingen voor selectieve programma's worden niet in behandeling genomen als deze als tweede track zijn opgegeven.
Bereid je aanmelding goed voor en zorg dat je alle benodigde documenten klaar hebt staan. Je dient de onderstaande documenten te uploaden:
- curriculum vitae;
- bewijs van taalvaardigheid (indien van toepassing);
- actuele cijferlijst, uitgegeven door je onderwijsinstelling (ben je UvA-student, dan is een printscreen uit SIS voldoende);
- diploma (indien behaald)* of een lijst van vakken die je nog moet behalen;
- vertaling van je diploma en cijferlijst (indien niet Nederlands, Engels, Duits of Frans);
- ingevuld motivatieformulier (PDF);
- programmaspecifieke documenten (zie hieronder).
*Let op: Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen - zolang je maar vóór 1 september je bachelordiploma behaalt.
Dien je aanmelding in vóór de aanmelddeadline die op jou van toepassing is. Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen. We adviseren je om je aanmelding inclusief aanmelddocumenten zo vroeg mogelijk in te dienen, en niet te wachten tot de deadline. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder we je kunnen informeren over je toelating.
Programma-specifieke documenten
We vragen je enkele (maximaal drie) representatieve voorbeelden van tot dusver gemaakt journalistiek en academisch werk te uploaden als programma-specifiek document. Mocht je multimediale producties of video's willen inzenden, plaats ze dan online en stuur de link op, met een korte omschrijving van de productie. Bij academisch werk gaat de voorkeur uit naar je bachelorscriptie.
Deadline
Dien je aanmelding in voor de aanmelddeadline die op jou van toepassing is. Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen.
Na je aanmelding
Naar aanleiding van de aanmelddossiers begint de selectieprocedure. De eerste selectie (op basis van de aanmelddossiers) vindt plaats vanaf maart en duurt tot half april. Rond half april nodigt de toelatingscommissie kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek. Bij dit gesprek zijn ook de betrokken dagbladen, persbureaus, omroepen en productiebedrijven vertegenwoordigd. De gesprekken vinden plaats in mei, maar dit is onder voorbehoud en afhankelijk van de beschikbaarheid van de commissieleden. Naar verwachting weten de studenten na hun gesprek en rond half juni of ze zijn toegelaten tot de opleiding.
Als je wordt toegelaten, ontvang je een besluit van (voorwaardelijke) toelating. Om verder te gaan met je inschrijving moet je dit aanbod zo snel mogelijk accepteren. Lees meer over de stappen die je moet nemen na voorwaardelijke toelating op de website van de Graduate School of Humanities:
-
Over welke kennis en kwaliteiten moet ik beschikken?
Je komt in aanmerking voor de master Journalistiek en media als je beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:
- Je hebt de duidelijke ambitie en motivatie om journalist te worden;
- Je hebt aantoonbare journalistieke affiniteit, blijkens eerdere publicaties of stages bij journalistieke media;
- Je hebt een academisch denkniveau en wilt dit verder uitdiepen;
- Je hebt bij voorkeur een bijzondere interesse of specialisatie, bijvoorbeeld in design, politicologie, economie of bèta-vakken;
- Je bent in staat om zowel zelfstandig als in groepen te werken.
-
Kan ik me voor meer dan één masterprogramma aanmelden?
Ja, je kunt je voor maximaal vier masterprogramma's aanmelden. Sommige masteropleidingen bieden verschillende tracks aan. Binnen dezelfde master kun je je voor maximaal twee tracks aanmelden. Als je dat wilt, dan kun je een tweede track selecteren in het aanmeldformulier in MyInfo. Houd er rekening mee dat we eerst je eerste keuze in behandeling nemen. We kijken alleen naar de tweede track als je niet (voorwaardelijk) wordt toegelaten tot de eerste track. Als je voorwaardelijk wordt toegelaten tot de eerste track, komt de aanmelding voor de tweede track te vervallen.
Het is niet mogelijk om een selectieve track als tweede keuze te selecteren. Als je geïnteresseerd bent in een selectieve track, moet je die als eerste keuze selecteren.
-
Kan ik me aanmelden voordat ik mijn bachelordiploma heb behaald?
Ja, dat kan. Veel studenten die zich aanmelden voor een master hebben hun vooropleiding nog niet afgerond. Als dit voor jou geldt, kun je je actuele cijferlijst en een lijst van vakken die je nog moet behalen uploaden.