Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Vanaf oktober is het mogelijk om je aan te melden voor een masterprogramma in de Geesteswetenschappen bij de UvA. Al onze masterprogramma's starten in september.

Deadline

De aanmelddeadline voor deze selectieve master is 1 maart 2024, 23.59 uur.

Meld je aan in Studielink vóór 23 februari, 23.59 uur; zie stap 3.

Inschrijfproces

 • 1. Check de toelatingseisen

  Het duale masterprogramma Journalistiek en media is toegankelijk met:

  • Een universitair bachelordiploma van de UvA of een gelijkwaardig, erkend bachelordiploma van een andere universiteit.

  Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie zijn de prioriteiten van onze opleiding, zowel bij de samenstelling van de staf, de selectie van studenten, en de aanpak en inrichting van het onderwijs. Centraal staan daarbij nieuwsgierigheid, creativiteit en innovatie.

  Pre-master

  Als je niet direct voldoet aan de toelatingseisen, bijvoorbeeld als je een relevant hbo-diploma hebt dat niet direct toegang biedt, dan zou je mogelijk je deficiënties kunnen wegwerken door de pre-master Media Studies te volgen. De toelatingscommissie beoordeelt of je vooropleiding voldoende aansluit om toegelaten te worden tot de (pre-)master. Toelating tot het (pre-)masterprogramma is niet gegarandeerd.

  Selectieprocedure

  Er worden jaarlijks 32 studenten toegelaten tot de opleiding, na een zorgvuldige selectieprocedure. Door deze kleinschalige omvang kan de opleiding haar intensieve en kleinschalige karakter waarmaken. De leeromgeving is persoonlijk, de lijnen zijn kort en er is veel interactie tussen docenten en studenten. Hierdoor is er ook alle ruimte voor de verschillende achtergronden van alle studenten en docenten. Het beperkte aantal plaatsen is ook ingegeven door de beschikbaarheid van stageplaatsen bij de kwaliteitsmedia.

  De toelatingscommissie kijkt bij de selectie naar de invulling van je bachelor, je studieresultaten, en je motivatie, specialisatie of interesse, waarbij diversiteit (op alle gebieden) een voornaam aandachtspunt is. Bij vergelijkbare dossiers worden studenten geselecteerd met een diverse achtergrond en een duidelijke en aantoonbare affiniteit met het vak.

  Naar aanleiding van het aanmelddossier (zie stap 4 hieronder) nodigt de toelatingscommissie kandidaten uit voor een gesprek en geeft ze een aanvullende opdracht. Tijdens het gesprek wordt de uitwerking van deze opdracht en de rest van jouw aanmeldingsdossier besproken. Je krijgt dan de kans om meer te vertellen over je visie op en affiniteit met de journalistiek. Bij dit gesprek zijn ook (hoofd)redacteuren en programmamakers uit de beroepspraktijk betrokken

  Nederlandse taaleis

  Om met de master te kunnen starten, moet je voldoen aan de Nederlandse taaleis. Je voldoet hier automatisch aan met een havo-diploma (met ten minste een 6.0 voor het vak Nederlands) of vwo-diploma, of als je een Nederlandstalige hbo- of universitaire bachelor hebt voltooid. Heb je een andere vooropleiding of ben je internationale student, dan dien je bewijs van Nederlandse taalvaardigheid in te dienen met je aanmelding in MyInfo. Op onderstaande pagina vind je de bewijzen die we accepteren.

 • 2. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 3. Schrijf je in voor de duale master Mediastudies via Studielink
 • 4. Meld je aan voor de master in MyInfo

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Hiermee krijg je toegang tot MyInfo, het aanmeldformulier waarin je je aanmelddocumenten kunt uploaden. 

  Zorg ervoor dat je in Studielink (stap 3) Journalistiek en media hebt opgegeven als de track die je wilt volgen, en dat dit geselecteerd is als track in je MyInfo-aanmelding. Aanmeldingen voor selectieve programma's worden niet in behandeling genomen als deze als tweede track zijn opgegeven.

  Bereid je aanmelding goed voor en zorg dat je alle benodigde documenten klaar hebt staan. Je dient de onderstaande documenten te uploaden:

  • curriculum vitae;
  • bewijs van taalvaardigheid (indien van toepassing);
  • actuele cijferlijst, uitgegeven door je onderwijsinstelling (ben je UvA-student, dan is een printscreen uit SIS voldoende);
  • diploma (indien behaald)* of een lijst van vakken die je nog moet behalen;
  • vertaling van je diploma en cijferlijst (indien niet Nederlands, Engels, Duits of Frans);
  • ingevuld motivatieformulier (PDF);
  • programmaspecifieke documenten (zie hieronder).

  *Let op: Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen - zolang je maar vóór 1 september je bachelordiploma behaalt.

  Dien je aanmelding in vóór de aanmelddeadline die op jou van toepassing is. Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen. We adviseren je om je aanmelding inclusief aanmelddocumenten zo vroeg mogelijk in te dienen, en niet te wachten tot de deadline. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder we je kunnen informeren over je toelating.

  Programma-specifieke documenten

  We vragen je enkele (maximaal drie) representatieve voorbeelden van tot dusver gemaakt journalistiek en academisch werk te uploaden als programma-specifiek document. Mocht je multimediale producties of video's willen inzenden, plaats ze dan online en stuur de link op, met een korte omschrijving van de productie. Bij academisch werk gaat de voorkeur uit naar je bachelorscriptie.

  Deadline

  Dien je aanmelding in voor de aanmelddeadline die op jou van toepassing is. Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen.

  Voor dit programma zijn geen andere documenten nodig, zoals een referentiebrief. Alleen bovengenoemde documenten zullen door de toelatingscommissie in overweging worden genomen. 

Na je aanmelding

Naar aanleiding van de aanmelddossiers begint de selectieprocedure. De eerste selectie (op basis van de aanmelddossiers) vindt plaats vanaf maart en duurt tot half april. Rond half april nodigt de toelatingscommissie kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek. Bij dit gesprek zijn ook de betrokken dagbladen, persbureaus, omroepen en productiebedrijven vertegenwoordigd. De gesprekken vinden plaats in mei, maar dit is onder voorbehoud en afhankelijk van de beschikbaarheid van de commissieleden. Naar verwachting weten de studenten na hun gesprek en rond half juni of ze zijn toegelaten tot de opleiding.

Als je wordt toegelaten, ontvang je een besluit van (voorwaardelijke) toelating. Om verder te gaan met je inschrijving moet je dit aanbod zo snel mogelijk accepteren. Lees meer over de stappen die je moet nemen na voorwaardelijke toelating op de website van de Graduate School of Humanities:

Veelgestelde vragen
 • Over welke kennis en kwaliteiten moet ik beschikken?

  Bij de selectie voor de master Journalistiek en media kijken we in het bijzonder naar:

  • je duidelijke motivatie om journalist te worden;
  • je culturele achtergrond, werkervaring en/of expertise;
  • je academisch denkniveau en ambitie om dit toe te passen;
  • je bijzondere interesse of specialisatie, bijvoorbeeld in migratie en vluchtelingen, de politieke economie van de maatschappij, klimaatwetenschap, kunstmatige intelligentie, of bèta-vakken;
  • je vaardigheid om zowel zelfstandig als in groepen te werken.
 • Kan ik me voor meer dan één masterprogramma aanmelden?

  Ja, je kunt je voor maximaal vier masterprogramma's aanmelden. Sommige masteropleidingen bieden verschillende tracks aan. Binnen dezelfde master kun je je voor maximaal twee tracks aanmelden. Als je dat wilt, dan kun je een tweede track selecteren in het aanmeldformulier in MyInfo. Houd er rekening mee dat we eerst je eerste keuze in behandeling nemen. We kijken alleen naar de tweede track als je niet (voorwaardelijk) wordt toegelaten tot de eerste track. Als je voorwaardelijk wordt toegelaten tot de eerste track, komt de aanmelding voor de tweede track te vervallen. 

  Het is niet mogelijk om een selectieve track als tweede keuze te selecteren. Als je geïnteresseerd bent in een selectieve track, moet je die als eerste keuze selecteren. 

 • Kan ik me aanmelden voordat ik mijn bachelordiploma heb behaald?

  Ja, dat kan. Veel studenten die zich aanmelden voor een master hebben hun vooropleiding nog niet afgerond. Als dit voor jou geldt, kun je je actuele cijferlijst en een lijst van vakken die je nog moet behalen uploaden.