Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dual Master
Journalistiek en media (Mediastudies)
Vergelijk

Toelating en inschrijven

Vanaf oktober is het mogelijk om je aan te melden voor een masterprogramma in de Geesteswetenschappen bij de UvA. Al onze masterprogramma's starten in september.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  De aanmelddeadline voor deze selectieve master is 1 maart 2023, 23.59 uur (meld je aan in Studielink vóór 27 februari; zie stap 4).  

 • 2. Check de toelatingseisen

  Het duale masterprogramma Journalistiek en media is toegankelijk met:

  • Een universitair bachelordiploma van de UvA of een gelijkwaardig, erkend bachelordiploma van een andere universiteit.

  Studentprofiel

  Je komt in aanmerking voor de master Journalistiek en media als je voldoet aan de toelatingseisen en aantoonbaar beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

  • Je hebt de duidelijke ambitie en motivatie om journalist te worden;
  • Je hebt aantoonbare journalistieke affiniteit, blijkens eerdere publicaties of stages bij journalistieke media;
  • Je hebt een academisch denkniveau en wilt dit verder uitdiepen;
  • Je hebt bij voorkeur een bijzondere interesse of specialisatie, bijvoorbeeld in design, politicologie, economie of bèta-vakken;
  • Je bent in staat om zowel zelfstandig als in groepen te werken.

  Pre-master

  Als je niet direct voldoet aan de toelatingseisen, bijvoorbeeld als je een relevant hbo-bachelordiploma hebt of een universitaire bachelor die niet direct toegang biedt, dan kun je je deficiënties wegwerken door de pre-master Mediastudies te volgen. 

  Pre-master Media Studies

  Selectieprocedure

  Er worden jaarlijks 32 studenten toegelaten tot de opleiding, na een zorgvuldige selectieprocedure. Door deze kleinschalige omvang kan de opleiding haar intensieve en kleinschalige karakter waarmaken. De leeromgeving is persoonlijk, de lijnen zijn kort en er is veel interactie tussen docenten en studenten. Ondanks de uiteenlopende achtergronden van de studenten ontwikkelt iedere lichting zich snel tot een hechte groep die ook nog lang na het afstuderen blijft bestaan. Het beperkte aantal plaatsen is ook ingegeven door de beschikbaarheid van stageplaatsen bij de kwaliteitsmedia.

  De toelatingscommissie kijkt bij de selectie naar de invulling van je bachelor, je studieresultaten, je motivatie, specialisatie of interesse en je journalistieke ervaring. Studenten hebben de beste kans van slagen naarmate ze aantoonbaar passen bij het studentprofiel van de opleiding. Bij vergelijkbare dossiers worden studenten geselecteerd met een diverse achtergrond, een duidelijke en aantoonbare affiniteit met het vak (zoals bijvoorbeeld blijkt uit eerdere journalistieke ervaring), en een hoog cijfergemiddelde voor het academische werk.

  Naar aanleiding van het aanmelddossier (zie stap 5 hieronder) nodigt de toelatingscommissie kandidaten uit voor een gesprek en geeft ze een aanvullende opdracht. Tijdens het gesprek wordt de uitwerking van deze opdracht en de rest van jouw aanmeldingsdossier besproken. Je krijgt dan de kans om meer te vertellen over je visie op en affiniteit met de journalistiek. Bij dit gesprek zijn ook (hoofd)redacteuren en programmamakers uit de beroepspraktijk betrokken.

  Nederlandse taaleis

  Ben je een internationale student? Dan kan je gevraagd worden een NT2-diploma aan te leveren. Als dit op jou van toepassing is, dien je het diploma te uploaden als onderdeel van je masteraanmelding in MyInfo (zie stap 5).

  Meer over de taaleisen
 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. 

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

  Meer informatie over kosten
 • 4. Schrijf je in voor de duale master Mediastudies via Studielink
 • 5. Meld je aan voor de master in MyInfo

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Hiermee krijg je toegang tot MyInfo, het aanmeldformulier waarin je je aanmelddocumenten kunt uploaden. 

  Zorg ervoor dat je in Studielink (stap 4) Journalistiek en media hebt opgegeven als de track die je wilt volgen, en dat dit geselecteerd is als track in je MyInfo-aanmelding. Aanmeldingen voor selectieve programma's worden niet in behandeling genomen als deze als tweede track zijn opgegeven.

  Bereid je aanmelding goed voor en zorg dat je alle benodigde documenten klaar hebt staan. Je dient de onderstaande documenten te uploaden:

  • curriculum vitae;
  • bewijs van taalvaardigheid (indien van toepassing);
  • actuele cijferlijst, uitgegeven door je onderwijsinstelling;
  • diploma (indien behaald)* of een lijst van vakken die je nog moet behalen;
  • vertaling van je diploma en cijferlijst (indien niet Nederlands, Engels, Duits of Frans);
  • ingevuld motivatieformulier (PDF);
  • programmaspecifieke documenten (zie hieronder).

  *Let op: Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen - zolang je maar vóór 1 september je bachelordiploma behaalt.

  Programma-specifieke documenten

  We vragen je enkele (maximaal drie) representatieve voorbeelden van tot dusver gemaakt journalistiek en academisch werk te uploaden als programma-specifiek document. Mocht je multimediale producties of video's willen inzenden, plaats ze dan online en stuur de link op, met een korte omschrijving van de productie. Bij academisch werk gaat de voorkeur uit naar je bachelorscriptie.

  Deadline

  Dien je aanmelding in voor de aanmelddeadline die op jou van toepassing is (zie stap 1). Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen.

Na je aanmelding

Naar aanleiding van de aanmelddossiers begint de selectieprocedure. De eerste selectie (op basis van de aanmelddossiers) vindt plaats vanaf maart en duurt tot half april. Rond half april nodigt de toelatingscommissie kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek. Bij dit gesprek zijn ook de betrokken dagbladen, persbureaus, omroepen en productiebedrijven vertegenwoordigd. De gesprekken vinden plaats in mei, maar dit is onder voorbehoud en afhankelijk van de beschikbaarheid van de commissieleden. Naar verwachting weten de studenten na hun gesprek en rond half juni of ze zijn toegelaten tot de opleiding.

Als je wordt toegelaten, ontvang je een besluit van (voorwaardelijke) toelating. Om verder te gaan met je inschrijving moet je dit aanbod zo snel mogelijk accepteren. Lees meer over de stappen die je moet nemen na voorwaardelijke toelating op de website van de Graduate School of Humanities: