Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dual Master
Journalistiek en media (Mediastudies)
Opslaan in favorieten

Carrière

De duale master Journalistiek en media biedt een goed perspectief op de arbeidsmarkt. De master bestaat uit een combinatie van studie en praktijkervaring: de doelstellingen van de opleiding krijgen deels in de werksituatie gestalte, waarbij inzichten uit de studie worden vertaald naar de beroepspraktijk en omgekeerd.

De opleiding onderscheidt zich van andere academische journalistieke opleidingen door een sterke beroepsgerichtheid en een grote verwevenheid met de praktijk. De opleiding onderscheidt zich van beroepsopleidingen door academisch gevormde journalisten op te leiden die in staat zijn om zowel op wetenschappelijke wijze te reflecteren op het vak, als om dit vak op een beroepsmatig hoog niveau te beoefenen en bij te dragen aan de innovatie ervan. Daardoor beschikken studenten na de opleiding over gedegen professionele vaardigheden en theoretische kennis, hebben ze al de nodige werkervaring opgedaan en een uitgebreid netwerk aangelegd.

In de NSE 2019 waardeerden studenten het punt 'aansluiting met de beroepspraktijk' met een 4,8 (op een schaal van 5). Kern van de beroepsgerichtheid is de ontwikkeling van journalistieke denkkracht en creativiteit, gekoppeld aan het verwerven van ambachtelijke vaardigheden. Studenten leren journalistiek en analytisch denken, met creatieve invalshoeken komen en gedegen research doen. Hierdoor onderscheiden ze zich al tijdens hun stage. Het innovatieve karakter van de master blijkt verder uit het feit dat verscheidene alumni bij landelijke kwaliteitsmedia de voortrekkers zijn van nieuwe multimediale en online journalistieke vormen. Daarnaast legt de studie de basis voor kritische reflectie op het vak en het eigen functioneren.

Begeleiding naar de arbeidsmarkt

De UvA biedt studenten op verschillende manieren hulp bij de overgang na de arbeidsmarkt. Ons UvA Student Careers Centre organiseert onder andere carrière-evenementen, CV-checks en trainingen om een sollicitatiegesprek te oefenen. Ook via het Meet Your Mentor programma kun je loopbaanbegeleiding krijgen via een mentor.

Copyright: Nadia Murady
Sinds ik ben begonnen met het Meet Your Mentor programma voel ik mij zelfverzekerder over mijn persoonlijke kwaliteiten en heb ik een concrete visie van waar ik naartoe wil met mijn carrière. Nadia Murady, studente Media Studies Lees meer over Nadia's ervaring met het Meet Your Mentor programma

Media waar alumni werkzaam zijn

De opleiding beschikt over een vrijwel compleet overzicht van waar de afgestudeerden terecht zijn gekomen. Hieruit blijkt dat 75% van de afgestudeerden in een journalistieke functie actief is. Circa 30% hiervan werkt bij een dagblad, circa 25% bij een omroep en circa 25% als freelancer. Van 6% van de alumni zijn geen gegevens beschikbaar. De overige 19% is terecht gekomen bij universiteiten, overheden, en vooral bij ngo’s en communicatiebureaus (resp. 6 en 5%).

Bij de dagbladen springen NRC Handelsblad en de Volkskrant eruit; daar werken resp. 34 en 23 afgestudeerden. Opvallend is ook dat elf alumni buitenlandcorrespondent zijn, onder meer in Indonesië, Egypte, Roemenië, Polen, Frankrijk, Zuid-Amerika, China en Scandinavië.

Verder werken schrijvende alumni onder andere bij de volgende media: Leidsch Dagblad, Financieele Dagblad, Trouw, Het Parool, AD Nieuwsmedia, De Telegraaf, De Pers, ANP/Novum, Brabants Dagblad, Morningstar Sydney, Kidsweek, Vrij Nederland, Elsevier, Psychologie Magazine, Folia, Bionieuws.

Alumni van research en redactie vind je onder andere bij de volgende media: omroeporganisaties als NOS, NTR, BNN-VARA en VPRO-Human; digitale media en commerciële zenders als RTL en BNR.

Journalistieke prijzen gewonnen door alumni

Een indicatie voor de kwaliteit en het succes (en daarmee het leerresultaat) van onze opleiding vormen de vele prijzen die onze studenten en oud-studenten de afgelopen jaren hebben vergaard. Zo wonnen studenten vijf keer op rij The Challenge (de prijs voor de beste journalistieke innovatie, waar een geldbedrag van € 20.000 aan verbonden is). Daarnaast kregen studenten in 2017 de Afstudeerprijs Villamedia, de nationale prijs voor de beste door studenten gemaakte journalistieke productie. Hun productie stak ‘met kop en schouders boven de andere masterinzendingen uit’, aldus de jury.

Afgestudeerden hebben inmiddels een veelvoud aan andere journalistieke prijzen gewonnen, zoals de NTR Radioprijs, de Mediafondsprijs Kids & Docs, de Zilveren Zebra, de Bob den Uyl-prijs, de Philip Bloemendal Prijs en de Aanmoedigingsprijs van de VVOJ. Zowel in 2016 als in 2017 werd de Zilveren Nipkowschijf uitgereikt aan alumni. In 2017 zijn twee oud-studenten uitgeroepen tot Journalist van het jaar voor hun documentaireserie Schuldig.

In 2017 bestond ook de helft van alle nominaties voor De Tegels, de nationale prijzen voor de Nederlandse journalistiek, uit alumni van de duale master Journalistiek en media; uiteindelijk wonnen zij vijf van de acht Tegels. Daarnaast zijn oud-studenten nu acht jaar op rij genomineerd voor De Tegel voor beste journalistiek talent. Tot dusver is deze prijs vijf keer uitgereikt aan een alumnus, in 2018 nota bene aan een student die nog aan de opleiding bezig is.

Onderzoeksterreinen van de academische docenten

Behalve voor de beroepspraktijk worden studenten ook opgeleid als wetenschapper. Studenten van de duale master kunnen bij de onderwerpkeuze voor hun eindscriptie of meesterproef onder andere kiezen uit de thematische kaders van de opleiding.

De academische docenten van de opleiding richten zich op de volgende onderzoeksterreinen:

  • (Heden en toekomst van) journalistieke innovatie, creativiteit en ondernemerschap – Mark Deuze;
  • (Heden en verleden van) journalistieke innovatie en ondernemerschap – Mirjam Prenger;
  • Professionele identiteit van journalisten – Mirjam Prenger;
  • Digitale methoden en nieuwe journalistieke bronnen en vormen – Erik Borra;
  • Constructies van de werkelijkheid en (creatieve) kwalitatieve onderzoeksmethoden – Pauline van Romondt Vis;
  • Publieksonderzoek en mixed methods – Eline Huiberts.