Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Master
Duitslandstudies (Geschiedenis)
Opslaan in favorieten

Toelating en inschrijven

We raden je aan je aanmelding zo vroeg mogelijk in te dienen, in plaats van te wachten tot de aanmelddeadline. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder je bericht ontvangt over je toelating.

Inschrijfproces

 • 1. Check de deadlines

  Studenten met een non-EU/EER-nationaliteit
  1 maart 2022

  Deadline voor studenten met een Nederlandse of EU/EER-nationaliteit
  15 mei 2022

  Let op: EU/EER-studenten die zich aanmelden na 1 maart komen niet in aanmerking voor de huisvestingsaanmelding voor internationale studenten.

 • 2. Check de toelatingseisen

  De master Duitslandstudies is toegankelijk voor kandidaten die beschikken over een universitaire bachelorgraad in een van de volgende opleidingen:

  • Geschiedenis
  • Europese studies met een major Europese geschiedenis (UvA)
  • Duitslandstudies (UvA)
  • Duitse taal en cultuur (Universiteit Leiden, Radboud Universiteit, Universiteit Utrecht)
  • een andere geesteswetenschap, een liberal arts-opleiding of een sociale wetenschap, met een minimum van 30 EC aan vakken behaald op het gebied van geschiedenis en/of aspecten van het heden en verleden van Duitsland

  Pre-master

  Studenten met een universitair bachelordiploma in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen of liberal arts die geen 30 EC aan vakken op het gebied van geschiedenis of Duitsland hebben behaald, kunnen hun deficiënties wegwerken via de pre-master Geschiedenis. Dit geldt ook voor hbo-studenten met een relevant diploma, zoals Leraar/Lerarenopleiding Geschiedenis. Voor hbo-studenten omvat de pre-master 42 EC.

  Weet je niet zeker of je voldoet aan de toelatingseisen? Neem dan voordat je je aanmeldt contact op met de programmacoördinator

  Studentprofiel

  Je komt in aanmerking voor deze master als je voldoet aan de toelatingseisen en aantoonbaar beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

  • voldoende academische kennis op het gebied van de moderne Duitse geschiedenis en actualiteit;
  • een sterke wetenschappelijke interesse in de samenhang tussen het verleden van Duitsland en de huidige positie van de Bondsrepubliek in Europa.
  • Je bent in staat om zelfstandig research te doen en kritisch te reflecteren op je methoden en materiaal.
  • Je beschikt over de intellectuele nieuwsgierigheid die beter begrip van de wereld bij ons heen mogelijk maakt.

  Nederlandse taaleis

  Ben je een internationale student? Dan kan je gevraagd worden een NT2-diploma aan te leveren. Als dit op jou van toepassing is, dien je dit te uploaden als onderdeel van je masteraanmelding in MyInfo (zie stap 5).

  Voor meer informatie, zie:

  Graduate School of Humanities: Dutch language requirements

 • 3. Check het collegegeld

  Bekijk voordat je je inschrijft de kosten die je kwijt gaat zijn aan het collegegeld. Hiervoor kun je de collegegeldmeter gebruiken en/of de informatiepagina over collegegeld bekijken. Let op: de collegegeldmeter werkt niet goed in Safari.

  Overige studiekosten

  Naast het collegegeld ben je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per maand kwijt aan boeken, excursies, een laptop en ander studiemateriaal. Houd tevens rekening met andere kosten zoals eten, openbaar vervoer en woonkosten als je op kamers gaat.

 • 4. Schrijf je in voor de master Geschiedenis via Studielink
 • 5. Vul het aanmeldformulier in via MyInfo

  Nadat je je hebt ingeschreven in Studielink, krijg je een e-mail met je UvAnetID. Hiermee krijg je toegang tot MyInfo, het aanmeldformulier waarin je je aanmelddocumenten kunt uploaden. 

  Je dient de onderstaande documenten te uploaden:

  • cijferlijsten en diploma's*;
  • een motivatieformulier (PDF)
  • een cv;
  • (indien van toepassing) bewijs van voldoende taalvaardigheid.

  *Let op: Als je je diploma nog niet hebt behaald maar wel in het bezit bent van alle andere overige aanmelddocumenten, dan kun je je aanmelding indienen - zolang je maar vóór 1 september je bachelordiploma behaalt.

  Dien je aanmelding in vóór de aanmelddeadline die op jou van toepassing is (zie stap 1). Aanmeldingen die na de deadline worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen. We adviseren je om je aanmelding inclusief aanmelddocumenten zo vroeg mogelijk in te dienen, en niet te wachten tot de deadline. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe eerder we je kunnen informeren over je toelating.

 

Na je aanmelding

Zodra we je aanmelding hebben ontvangen, controleren we of je de juiste documenten hebt aangeleverd en of je (als niet-Nederlandse student) voldoet aan de taaleis. Als dit het geval is, sturen we je aanmelding door naar de toelatingscommissie. Binnen 10 tot 12 weken ontvang je per e-mail uitsluitsel of je bent toegelaten tot de master.

Als je wordt toegelaten, ontvang je een besluit van (voorwaardelijke) toelating. Om verder te gaan met je inschrijving moet je dit aanbod zo snel mogelijk accepteren. Lees meer over de stappen die je moet nemen na voorwaardelijke toelating op de website van de Graduate School of Humanities: