Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Informatierecht

Informatierecht

We worden dagelijks geconfronteerd met vraagstukken uit het informatierecht. Welke gegevens heeft Facebook van mij? Kan smaak auteursrechtelijk worden beschermd? Hoe ver mogen inlichtingendiensten gaan om de veiligheid van Nederlanders te waarborgen? Gelden online dezelfde regels als offline? Het informatierecht is overal, altijd actueel en door technologische en maatschappelijke ontwikkelingen constant in beweging. De master informatierecht biedt een uitdagend programma voor de gemotiveerde student. Uniek in Nederland.

Inschrijven

Houd me op de hoogte

Tijdens deze master verdiep je je in de juridische onderwerpen binnen het informatierecht, zoals intellectuele eigendomsrechten (waaronder het auteursrecht, merkenrecht en octrooirecht), telecommunicatierecht, mediarecht, internetregulering, vrijheid van meningsuiting, privacy en nog veel meer.

Actueel rechtsgebied

Informatierecht is een zeer actueel rechtsgebied en we kunnen dagelijks om ons heen zien hoe belangrijk het is. Bijvoorbeeld: zijn er grenzen aan wat je mag zeggen? Typisch een kwestie van Vrijheid van meningsuiting. Ben ik eigenaar van mijn persoonsgegevens? Tijdens het vak Privacyrecht leer je er alles over. Heeft een blogger dezelfde rechten als een journalist? Dit komt o.a. aan de orde bij Mediarecht. Welke video’s mag ik uploaden op Internet? Bij het vak Intellectuele eigendom krijg je het antwoord.

Het informatierecht is naast actueel, ook een omvangrijk en zeer divers rechtsgebied. Zo kun je tijdens het ene college de rechten van een architect bespreken in het kader van auteursrechten, en tijdens een ander college een discussie voeren over journalistieke vrijheden. Deze diversiteit spreekt studenten erg aan.

De inhoud van de opleiding Informatierecht

We verzorgen een uitdagend studieprogramma voor een selecte groep topstudenten. En we bieden een aantal unieke extra’s:

  • het onderwijs wordt verzorgd door de internationale staf van het Instituut voor informatierecht (het IViR), een van de grootste onderzoeksinstituten voor informatierecht ter wereld. Dit betekent directe toegang tot recent, hoogwaardig academisch onderzoek. Je profiteert van de meest actuele kennis en kunt zelfs een onderzoeksstage doen. Werken aan echte beleidsvraagstukken doen we in het IVIR Information Law & Policy Lab dat in het voorjaar van 2019 is gestart.
  • de inhoud van ons programma biedt veel mogelijkheden om samen te werken. Het verplichte onderwijs en de gemotiveerde studenten stimuleert iedereen het beste uit elkaar te halen.
  • studenten die praktijkervaring willen opdoen, kunnen zich ook inschrijven voor het keuzevak Clinic Technologie, Media & Communicatie. Onder begeleiding van docenten en advocaten werk je aan het oplossen van echte zaken.
  • vanzelfsprekend komt de economische en maatschappelijke impact van technologische ontwikkelingen aan bod. Het vertrekpunt is echter niet technologie (IT-recht, technology & law), maar tijdens de opleiding verdiep je je in de regulering, productie, verspreiding en het gebruik van informatie in de breedste zin van het woord.
  • de inhoud en het niveau van ons programma geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt: de vraag naar informatierechtjuristen is groot. Onze alumni gaan vaak aan de slag als advocaat intellectueel eigendomsrecht of als privacyspecialist en werken o.a. bij internetbedrijven, uitgevers, omroepen, rechtbanken en overheidsinstanties.
  • de praktijk rondom informatierecht is constant in beweging. Dit betekent dat vakken continu worden geactualiseerd.

Bekijk het curriculum

Beoordeling studenten ‘zeer goed’

De master Informatierecht is in 2018 door studenten beoordeeld met ‘zeer goed‘. Landelijk staat de opleiding in de top 3 van alle reguliere juridische masteropleidingen (waardering 4,5 op schaal van 5). Ook op UvA-niveau scoort de master uitstekend: van de 105 masteropleidingen scoort er maar één een tikje beter. De studenttevredenheidcijfers van de Nationale Studenten Enquête laten in het algemeen een dalende trend zien in het wetenschappelijk onderwijs, maar de waardering voor deze master stijgt juist verder.

Lees de beoordeling op Studiekeuze 123

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De master Informatierecht biedt een kleinschalige academische opleiding aan voor gemotiveerde studenten. Je krijgt onderwijs van internationale topdocenten die in de praktijk werken als advocaat, onderzoeker, adviseur of bedrijfsjurist. Dat zorgt voor een perfecte balans tussen theorie en praktijk.

Heb je een Nederlands universitair, juridisch bachelordiploma? Dan voldoe je bij afronding van het masterprogramma Informatierecht in principe aan de civieleffectvereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht. Lees meer over civiel effect op de studentenwebsite.

Het onderwijs van deze master is heel persoonlijk. De docenten zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de studenten en van studenten wordt verwacht dat ze gemotiveerd en ambitieus zijn. Dit zorgt voor interessante discussies in de colleges, maar komt ook tot uiting in een sociale component. Studenten studeren samen en organiseren samen activiteiten, zoals een bezoek aan de NPO-NOS, de Autoriteit Persoonsgegevens, advocatenkantoren, borrels en studiereizen.

Ben jij dus die ambitieuze student die geïnteresseerd is in informatierecht, zoals auteursrecht, digitale burgerrechten, privacy, mediarecht of telecommunicatierecht? En kun je dit motiveren en aantonen? Bekijk dan de toelatingseisen van deze selectieve master. Als je vragen hebt, kun je terecht op de pagina Contact Opleiding.

Let op: Informatierecht is een selectieve master. Dat betekent dat je geselecteerd moet worden voor je kunt worden toegelaten. Bekijk de informatie over toelating en inschrijving.

Meer informatie over toelating en inschrijving

Download de factsheet (pdf)

Instituut voor Informatierecht

Het Instituut voor Informatierecht (IViR), officieel opgericht in 1989, is een van de grootste onderzoeksinstituten ter wereld op het gebied van informatierecht. Er werken meer dan 25 onderzoekers, die actief zijn op verschillende juridische onderwerpen binnen het informatierecht, zoals intellectuele eigendom (waaronder het auteursrecht en naburige rechten), octrooirecht, telecommunicatierecht, mediarecht, internetregulering, vrijheid van meningsuiting, privacy, digitale consumentenrechten, etc. Meer informatie over het onderzoek vind je op de website van het Instituut.

Website IViR

Wist je dat …

... Informatierecht ook een eigen studievereniging heeft? Alle studenten van de master Informatierecht zijn lid van SViR. De vereniging is dé verbindende factor voor een groep enthousiaste en ambitieuze studenten met een gemeenschappelijke interesse in informatierecht.

Voor een goede indruk van de SViR kan je deze Infomail doornemen. Of bezoek de website.

Volg ons op LinkedIn en Twitter

Informatierecht op LinkedIn

Informatierecht op Twitter

Kerngegevens

Informatierecht
Diploma LLM Informatierecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 60223