Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Strafrecht (Publiekrecht)

Law lab: Design of Justice; ontwerp de zittingszaal van de toekomst

De inrichting van de huidige rechtszalen in strafzaken is overal hetzelfde en is in de loop der tijden nauwelijks veranderd. Is de inrichting niet toe aan een herziening, zodat de bijeenkomsten harmonieuzer, effectiever en beter worden? Waarom moeten rechters bijvoorbeeld altijd op een verhoging zitten? In het law lab: Design of Justice werken de deelnemers aan een nieuw creatief ontwerp voor de rechtszaal.

Eindpresentatie

Op 7 december is de eindpresenatie van het Law Lab.

Meer informatie en aanmelden

Inhoud

Voor onderzoek naar de inrichting van een rechtszaal is niet alleen de specialistische kennis van juristen nodig, maar ook vaardigheden als creativiteit, observerend vermogen en empathie.

Om dit te bereiken brengt het law lab: Design of Justice in samenwerking met de stichting Lawyers as Changemakers toekomstige juristen van de UvA en kunstenaars van de Gerrit Rietveld Academie samen. Het doel is innovatieve oplossingen te bedenken voor de strafrechtspraktijk.

Deelnemers aan het law lab worden getraind in designvaardigheden en creativiteit. Rechters, officieren van justitie, advocaten, verdachten en slachtoffers zullen hun huidige rol introduceren en uitleggen wat de uitdagingen zijn tijdens een zitting.

Tijdens de onderzoeksfase worden onder meer de tools van de ‘design thinking’-methodologie gebruikt. Belangrijk hierbij is het participeren en observeren binnen de context waar je voor ontwerpt.

Uiteindelijk presenteren de deelnemers in groepen een nieuw creatief ontwerp voor de rechtszaal, waarbij alle observaties uit het onderzoek zijn meegenomen.

Aanmeldprocedure

Studenten kunnen zich voor dit law lab aanmelden vóór 28 augustus 2018 bij de vakcoördinator Maike Steen: M.Steen@uva.nl. Plaatsing is afhankelijk van motivatie, kwaliteit en plek. Mail vóór 29 augustus 2018 je CV en motivatiebrief voor dit vak. We zullen je dan, afhankelijk van het aantal aanmeldingen, in de twee weken erna uitnodigen voor een kennismakingsgesprek en op basis van motivatie en kwaliteit een selectie maken.

Let op: het vak wordt in het Engels gegeven.

Bekijk waarom er in het law lab 'Design of Justice' wordt nagedacht over de zittingszaal van de toekomst. De video is gemaakt door studenten van de UvA-master Journalistiek en Media.

Informatie over Design of Justice in de Studiegids