Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Geschiedenis

Schakelprogramma

Het schakelprogramma Geschiedenis is bedoeld voor studenten met een hbo- of universitaire bachelor die niet direct toegang biedt tot de tracks van de eenjarige master Geschiedenis of de master Geschiedenis (Educatie en communicatie).

Het schakelprogramma Geschiedenis is geschikt voor:

 • hbo-studenten die beschikken over een relevant diploma (ter beoordeling van de selectiecommissie), zoals Leraar/Lerarenopleiding Geschiedenis of Cultureel erfgoed; of, in het geval je je aanmeldt voor de master Stads- en architectuur geschiedenis: Kunstgeschiedenis, Stedenbouw of Architectuur. Voor hbo-studenten omvat het schakelprogramma 42 EC.
 • studenten met een universitair bachelordiploma in de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen of liberal arts die géén 30 EC aan vakken hebben behaald op het gebied van geschiedenis, Duitsland (indien je je aanmeldt voor de track Duitslandstudies) of architectuurgeschiedenis (indien je je aanmeldt voor Stads- en architectuurgeschiedenis). Voor studenten met een universitaire bachelor omvat het schakelprogramma 30 EC.

Nota bene: met een universitair bachelordiploma kun je ook voldoen aan de toelatingsvoorwaarden na het volgen van een minor Geschiedenis tijdens of na je opleiding.

Biedt toegang tot:

American Studies
Duitslandstudies
Geschiedenis
Geschiedenis van de internationale betrekkingen
Militaire geschiedenis
Publieksgeschiedenis
Stads- en architectuurgeschiedenis
Geschiedenis (Educatie en communicatie)

De pre-master biedt geen toegang tot de master Holocaust and Genocide Studies en tot de research master Geschiedenis.

Voorbeeldprogramma

Onderstaand zie je het programma van het huidige studiejaar; de vakken in het komende studiejaar kunnen enigszins afwijken. De Studiegids voor het nieuwe studiejaar verschijnt in mei.

Let op: beschik je over een universitair bachelordiploma, dan hoef je de vakken Academische vaardigheden (2 x 6 EC) niet te volgen, waarna het programma niet 42 maar 30 EC omvat. Met een universitair bachelordiploma kun je ook voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor de master Geschiedenis na het volgen van een minor tijdens of na je opleiding.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Academische vaardigheden pre-master
  Blok 1
  Blok 3
  12
 • Wereldgeschiedenis
  Blok 1
  6
 • Geschiedenislab I
  Blok 2
  6
 • Wetenschapsfilosofie (Historische wetenschappen)
  Blok 4
  6
 • Verdiepingsvak I: Bronnen en onderzoek
  Blok 5
  Blok 6
  12
UvA Studiegids - schakelprogramma Geschiedenis

Procedure: inschrijven via Studielink

 1. Doe in Studielink een verzoek tot inschrijving voor de master Geschiedenis
  Je meldt je dus niet direct aan voor het schakelprogramma, maar volgt de inschrijfprocedure voor de master van je keuze. Volg alle stappen van het inschrijfproces, inclusief de inschrijving in MyInfo en het aanleveren van alle gevraagde toelatingsdocumenten. Dit zorgt ervoor dat je in het volgende studiejaar automatisch kunt worden toegelaten tot de master.
 2. Wacht op het toelatingsbesluit
  De selectiecommissie beoordeelt je vooropleiding. Als je via het schakelprogramma kunt voldoen aan de toelatingsvoorwaarden, ontvang je een afwijzing voor de master, en een positief besluit voor het schakelprogramma.
 3. Meld je in Studielink aan voor het schakelprogramma Geschiedenis
  Pas nadat je (voorwaardelijk) bent toegelaten tot het schakelprogramma, meld je je in Studielink aan voor het schakelprogramma Geschiedenis. Rond je de pre-master binnen een jaar met succes af, dan word je automatisch toegelaten tot de master.

Het schakelprogramma Geschiedenis biedt toegang tot alle bovengenoemde tracks. Alleen de master Publieksgeschiedenis heeft een selectieprocedure. Wil je deze master volgen, dan doorloop je eerst de volledige selectieprocedure voor deze master. Je kunt dan toegelaten worden tot de master op voorwaarde van het voltooien van de pre-master. Je kunt niet toegelaten worden tot de master Publieksgeschiedenis als je niet voorafgaand aan de pre-master de selectieprocedure voor dit programma hebt doorlopen.

Aanmelddeadline

De aanmelddeadline voor de pre-master is gelijk aan die voor de master die je wilt volgen. Voor studenten met een Nederlandse of EU/EER-nationaliteit geldt:

 • Publieksgeschiedenis: 1 maart
 • alle overige tracks: 15 mei

Kosten

Het collegegeldtarief voor een schakelprogramma in het studiejaar 2023-2024 is € 38,56 per EC, met een maximum van € 2.314. Voor een schakelprogramma van 42 EC komt het tarief dus neer op € 1.620; voor een programma van 30 EC € 1.157.

Feiten & cijfers
Vorm
Voltijd
Studielast
30/42 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Toelatingseisen
Hbo-vooropleiding
Wo-vooropleiding
Start
September