Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In de kranten lees je dagelijks berichten over oorlogen en onvrede in de wereld. Een deel van zowel het heden als het verleden kenmerkt zich door politieke, economische en/of sociale conflicten. Soms waren de aard, oorzaken en gevolgen van deze problemen grensoverschrijdend. Protesten, revoluties of conflicten raakten dan verhoudingen tussen landen, maar ook de verhoudingen tussen politieke en niet-politieke actoren.

Studenten maken binnen de bachelorvakken Internationale geschiedenis van Nederland en Geschiedenislab I en II kennis met politiek, protest en conflict. Ben je bijzonder geïnteresseerd in deze thematiek dan kun je een keuzevak kiezen als Ken je Plaats: Wereldbeeld, Identiteit en Conflict. Binnen dit vak leer je onder leiding van Djoeke van Netten meer over het veranderend wereldbeeld in de vroegmoderne tijd in al haar diversiteit. Het vak begint klein met het bespreken van lokale en nationale identiteiten, en werkt via de plaats van Nederland in een veranderend Europa toe naar een mondiaal en zelfs ‘universeel’ perspectief. Het keuzevak The Mediterranean and Europe: Contacts, Conflicts, Confluences biedt je meer begrip van de complexe geschiedenis van het Mediteraanse gebied in relatie tot Europa, van verleden tot heden.

Het historische perspectief kan worden aangevuld met vakken vanuit onder andere de sociale wetenschappen, zoals de minor Conflict studies. Deze richt zich met een interdisciplinair perspectief op de analyse van lokale, nationale of internationale conflicten.

In de bachelor Geschiedenis bieden we je uiteenlopende keuzevakken zoals Kruistochten en Jihad, Wereldbeeld, identiteit en conflict en Memory and Conflict: Greece, Turkey and Cyprus. Kijk voor een overzicht van alle vakken en minoren in de studiegids.

De programma’s Holocaust and Genocide Studies, Militaire geschiedenis en  Internationale betrekkingen bieden de mogelijkheid tot specialisatie en verdieping op masterniveau. Binnen deze masters wordt samengewerkt met externe partners als het NIOD en de KMA.

Onderwijs rond het thema Conflict