Het programma
Je doet opdrachten in kleine teams. Hierdoor leer je snel en goed samenwerken met studiegenoten die allemaal een andere (internationale) achtergrond hebben. Ook werkgevers vinden dit steeds belangrijker.
Je volgt hoorcolleges in het Engels, maar je hebt het 1e jaar de mogelijkheid om je werkcolleges in het Nederlands te volgen als je dat wilt. Daarna wordt alles Engelstalig.
-
Jaar 1: ontwikkel een stevige basis
In het 1e jaar maak je kennis met de basisconcepten van economie en bedrijfseconomie. Je begint met het vak Principles of Economics and Business. Hierin krijg je de fundamentele vraagstukken en de onderliggende concepten in de economie, bedrijfseconomie en de bedrijfskunde te zien.
De rest van het jaar volg je inleidende vakken in 5 belangrijke onderwerpen:
- Accounting
- Microeconomics
- Macroeconomics
- Finance
- Economics of Markets and Organisations
Daarnaast krijg je de steunvakken Wiskunde en Statistiek. Je sluit het jaar af met een spannend onderzoeksproject. Je kans om te oefenen met onderzoek doen en zo je vaardigheden te ontwikkelen.
-
Jaar 2: verdiep je basis
In het 1e semester verdiep je je kennis van statistiek en econometrie. Ook leer je alles over het concept geld. Dit is een cruciaal onderdeel van het werk van zowel economen als bedrijfseconomen. Hiervoor volg je de vakken Money & Banking en International Money and Finance.
Tot slot doe je een stap terug en bekijk je de aard van economie als wetenschap tijdens het vak Economic Methodology.
Kies je specialisatie
In het 2e semester ga je door met je gekozen major in Economics of in Business Economics. Kies je voor Business Economics, dan krijg je vakken in Corporate Law, Strategy, Accounting en Finance. Bij Economics volg je de vakken Game Theory, Microeconomics, Mathematics en Macroeconomics.Het Research Lab in
Je sluit het jaar af met een Research Laboratory. Je doet dan kennis op over bestaande onderzoeken in economie of bedrijfseconomie. Een goede manier om kennis te maken met onderzoek. -
Jaar 3: stage lopen, naar het buitenland of een minor
Dit jaar draait om je eigen wetenschappelijke interesses. Stage lopen, studeren in het buitenland, een minor volgen of een aantal keuzevakken doen. Bedrijfseconomiestudenten specialiseren zich gedurende dit jaar in Accounting and Control, Finance of Organisational Economics. Doe je Economie, dan kun je zelf je studieprogramma samenstellen uit een lijst met vakken. Kijk voor een overzicht in de studiegids bij jaar 3.
-
Scriptie
Ben je enthousiast over een nieuwe ontwikkeling of een bepaald onderwerp? Met je scriptie kun je dit uitgebreid uitwerken en train je tegelijk je vaardigheden om zelfstandig onderzoek te doen. Je scriptie is de laatste eis waaraan je moet voldoen om af te kunnen studeren. Onder begeleiding van onze onderzoekers volg je een duidelijk pad dat leidt naar je afstuderen als bachelor.
-
Mathematics 1 for EconomicsBlok 16
-
Principles of Economics and Business 1Blok 16
-
Principles of Economics and Business 2Blok 1Blok 2Blok 36
-
Financial Accounting 1 for EconomicsBlok 26
-
Microeconomics 1Blok 26
-
Macroeconomics 1Blok 46
-
Statistics 1 for EconomicsBlok 46
-
Research ProjectBlok 4Blok 5Blok 66
-
Economics of Markets and OrganisationsBlok 56
-
Finance 1Blok 56
-
Money and BankingBlok 16
-
Statistics 2 for EconomicsBlok 16
-
EconometricsBlok 26
-
International Money and FinanceBlok 26
-
Economic MethodologyBlok 36
-
SpecialisatievakkenBlok 4Blok 5Blok 630
-
Free-choice electives: Minor programme, or Studying abroad, or Company Internship, or ElectivesBlok 1Blok 2Blok 330
-
Specialisatievakken en thesisBlok 4Blok 5Blok 630
Studiebegeleiding
Om de overgang van de middelbare school naar de universiteit zo gemakkelijk mogelijk te maken krijg je in het 1e jaar extra begeleiding. Maar ook tijdens de rest van je studie kun je rekenen op ondersteuning van onze studieadviseurs, mentoren, tutoren en ons Career Centre.

Hoi, ik ben Yun Jin! Ik ben bachelorstudent Economics and Business Economics en kom uit Korea. Heb je vragen over het studeren aan de UvA? Stuur een berichtje!Chat met Yun Jin
Extra mogelijkheden tijdens je studie
-
Minors en keuzeruimte
Om inhoudelijk je kennis te verbreden, of je voor te bereiden op een ander vakgebied kun je in je 3e jaar een minor kiezen.
-
Honoursprogramma
Ben je ambitieus? Doe dan het Honoursprogramma van de UvA. Dit is een aanvullend programma voor je bachelor.
-
Stages
Tijdens je bachelor kun je je kennis in de praktijk brengen tijdens een stage.
-
Semester in het buitenland studeren
De UvA heeft met meer dan 100 universiteiten uitwisselings- en samenwerkingsprogramma’s. Een buitenlandervaring brengt je veel kennis van een andere taal, cultuur en land. Een onmisbare ervaring die we zeker aanraden!
-
Studieverenigingen
Veel van onze studenten zijn lid van een studievereniging. Je leert medestudenten kennen, maar ook mogelijke werkgevers. Goed voor je toekomstige carrière dus!
Onze studieverenigingen organiseren studiereizen, career events, debatten en borrels. Daarnaast kun bij sommige studieverenigingen tegen korting boeken en syllabi aanschaffen.
Overzicht studieverenigingen Economie en Bedrijfskunde
- Faculty student association Sefa
- International Student Committee (ISC, onderdeel van Sefa)
- International Student Network Amsterdam (ISN, onderdeel van Sefa)
- Financial Study Association Amsterdam (FSA)
- Marketing Association Amsterdam (MAA)
- International study association (AIESEC)
-
Studentenverenigingen
Amsterdam heeft een bruisend studentenleven. Zo zijn er ontzettend veel studentenverenigingen waar je een sport of hobby kunt beoefenen. Leuk is dat je via zo’n vereniging ook studenten buiten je eigen studie leert kennen. En je kunt meedoen aan borrels, toernooien en andere evenementen. Goed om te weten: alleen bij het traditionele studentencorps doe je een ontgroening.
-
Praat mee over het onderwijs
Aan de universiteit kun je op verschillende manieren meepraten over het onderwijs. Bijvoorbeeld in het Programmacommittee, de Facultaire studentenraad (FSR) of het student panel. Je kunt je ook verkiesbaar stellen en je inzetten voor je opleiding en je medestudenten.
'Economie is een fascinerend onderdeel van onze samenleving, dat ik nog niet helemaal begrijp. Met deze studie kon ik veel verschillende interesses te combineren. Mijn favoriete vak is macro-economie, omdat je daarin de effecten van historische gebeurtenissen terug ziet komen in cijfers en modellen.'

Interactief Online Onderwijs aan UvA Economie en Bedrijfskunde
Tijdens je bacheloropleiding aan UvA Economie en Bedrijfskunde ervaar je een inspirerende combinatie van zowel online als offline werkvormen. We werken in een blended learning leeromgeving. Hierbij combineer je verschillende soorten onderwijs en studeer je in je eigen tempo. Tijdens de colleges is er meer tijd om de diepte in te gaan en voor interactie met je docent en medestudenten.
Verschillende onderwijsvormen
In dit programma vind je zowel innovatieve als traditionelere lesmethoden. Bijvoorbeeld in groepsopdrachten, of tijdens een online quiz. De opdrachten die je krijgt zijn een variatie in werkvormen, zoals: een paper schrijven of feedbacksessies met medestudenten.
Ons Centre for Innovation and Teaching en Teaching and Learning Centre werken continu aan het verbeteren van onze lesmethoden, om meer verbinding te creëren tussen studenten, docenten en het lesmateriaal. Op deze manier bieden we jou de beste combinatie van uitdagend, effectief en efficiënt onderwijs.