For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL
Bachelor Media en cultuur

Media en cultuur

Televisie, film, fotografie, muziek en het internet zijn belangrijke bronnen van kennis en plezier. De bachelor Media en cultuur leidt studenten op voor toekomstig werk op het gebied van film, televisie, nieuwe media, journalistiek en culturele instellingen.

Kom naar de UvA Bachelordag op 12 oktober

Houd me op de hoogte

Het hart van onze cultuur

Kunst, politiek en economie, maar ook ons dagelijks leven worden fundamenteel gestructureerd door media en zijn de laatste jaren ook sterk veranderd door het gebruik van smartphones, apps en sociale mediaplatforms als YouTube, Facebook en Snapchat.

In de bachelor Media en cultuur bestudeer je hoe en waarom bepaalde media een rol krijgen in onze cultuur, hoe ze onze aandacht trekken en bepalend zijn voor onze belevenis van de wereld. Je leert leer kritisch te kijken naar de verhalen en de feiten die door media worden verspreid. Bovendien leer je hoe mediaobjecten tot stand komen en hoe ze worden gebruikt.

Bekijk het studieprogramma

Engelstalige track

Je kunt de bacheloropleiding Media en cultuur ook in het Engels volgen.

Bachelor's Media and Culture

Media en cultuur iets voor jou?

  • Je bent creatief en hebt een kritische, onderzoekende houding.
  • Je hebt een brede belangstelling voor cultuur en bent niet slechts geïnteresseerd in één aspect of onderdeel van de media.
  • Je wilt later onderzoeker worden, leiding geven aan mediamakers of werken bij een mediaonderzoeksbureau, een reclamebureau, een omroep, een krant, een videoproductiebedrijf of bij een ontwikkelaar van nieuwe media.

Wat zijn de toelatingseisen?

Waarom Media en cultuur aan de UvA?

  • Media en cultuur is de grootste Nederlandse opleiding in Mediastudies. Hierdoor krijg je een breed overzicht van alle aspecten van media en kun je – al vanaf de propedeuse – kiezen voor verdere verdieping in film, televisie of nieuwe media.
  • Je hebt de mogelijkheid om na je propedeuse over te stappen naar de Engelstalige bachelor Media and Information.
  • Je bestudeert het brede, snel groeiende terrein van de media vanuit een culturele en interdisciplinaire invalshoek.
  • De opleiding is nauw verweven met de stad Amsterdam: het verzamelpunt van bioscopen, televisiestudio’s, nieuwe media en culturele instellingen.
  • Een stageplek is in Amsterdam niet moeilijk te vinden, en ook met het oog op een toekomstige baan zit je hier goed.
  • Media en cultuur werkt nauw samen met het EYE Filmmuseum, het Internationale Documentary Festival Amsterdam (IDFA), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en met omroepen en productiemaatschappijen van televisie.
  • De opleiding heeft ook intensieve contacten met nieuwemedia-instellingen als Waag Society, het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo, Mediamatic, het Virtueel Platform en andere instellingen die op het gebied van nieuwe media actief zijn, zoals Paradiso, De Balie en De Melkweg.

Lees hier over de keuzeruimte en minors

Studeren in deeltijd

Media en cultuur kun je niet in deeltijd studeren.

Voorlichting en contact

Download brochure
Media en cultuur
Degree programme BA Media en cultuur
Type Regular study programme
Mode Full-time
Credits 180 ECTS, 36 months
Language of instruction Dutch
Starts in September
CROHO code 50906