Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Media en cultuur

Vergelijk

Televisie, film, fotografie, muziek en het internet zijn belangrijke bronnen van kennis en plezier. De bachelor Media en cultuur leidt studenten op voor toekomstig werk op het gebied van film, televisie, nieuwe media, journalistiek en culturele instellingen.

Het hart van onze cultuur

Kunst, politiek en economie, maar ook ons dagelijks leven worden fundamenteel gestructureerd door media en zijn de laatste jaren ook sterk veranderd door het gebruik van smartphones, apps en sociale mediaplatforms als YouTube, Facebook en Snapchat. In de bachelor Media en cultuur bestudeer je hoe en waarom bepaalde media een rol krijgen in onze cultuur, hoe ze onze aandacht trekken en bepalend zijn voor onze belevenis van de wereld. Je leert kritisch te kijken naar de verhalen en de feiten die door media worden verspreid. Bovendien leer je hoe mediaobjecten tot stand komen en hoe ze worden gebruikt.

Bekijk het studieprogramma
UvA-bachelor Media en cultuur uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat Media en cultuur inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

1e plek in de QS 2023 ranglijst

Kwaliteit

500 eerstejaars

Internationale studentenpopulatie

Volg je interesses

Specialisaties

Samenwerking met culturele instellingen

Amsterdam

Waarom Media en cultuur aan de UvA?

  • Grootste Nederlandse opleiding in Mediastudies
    Media en cultuur is de grootste Nederlandse opleiding in Mediastudies. Hierdoor krijg je een breed overzicht van alle aspecten van media en kun je – al vanaf de propedeuse – kiezen voor verdere verdieping in film, televisie of nieuwe media.
  • Ideale studieomgeving
    De opleiding is nauw verweven met de stad Amsterdam: het verzamelpunt van bioscopen, televisiestudio’s, nieuwe media en culturele instellingen. Een stageplek is in Amsterdam niet moeilijk te vinden, en ook met het oog op een toekomstige baan zit je hier goed.
  • Samenwerking en contact met de mediawereld
    Media en cultuur werkt nauw samen met het EYE Filmmuseum, het Internationale Documentary Festival Amsterdam (IDFA), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, en met omroepen en productiemaatschappijen van televisie. De opleiding heeft ook intensieve contacten met nieuwemedia-instellingen als Waag Society, het Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo, Mediamatic, het Virtueel Platform en andere instellingen die op het gebied van nieuwe media actief zijn, zoals Paradiso, De Balie en De Melkweg.
  • Overstap naar Media and Information
    Je hebt de mogelijkheid om na je propedeuse over te stappen naar de Engelstalige bachelor Media and Information.
Wat zijn de toelatingseisen?
Copyright: Bob Bronshoff
De muzieksector is helemaal ondersteboven gehaald door platformen als Spotify, YouTube en Apple Music. Thomas Poell (hoogleraar Data, Culture & Institutions) Lees het interview

Na je bachelor

Na je bachelor Media en cultuur kun je je studie voortzetten met een master op het gebied van Media studies, cultuur of journalistiek. Alumni van media en cultuur komen terecht in functies in bijvoorbeeld de journalistiek, onderwijs, reclamewereld en communicatie. 

Lees meer over de mogelijkheden
Brochure Media en cultuur

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Engelstalige track

Je kunt de bacheloropleiding Media en cultuur ook in het Engels volgen.

Bachelor's Media and Culture
Feiten & cijfers
Diploma BA Media en cultuur
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Engels
Start September
CROHO-code 50906
Locatie Universiteitskwartier