For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Pre-Master’s programme

Geschiedenis

Het schakelprogramma Geschiedenis is bedoeld voor studenten met een hbo- of universitaire bachelor die niet direct toegang biedt tot de tracks van de eenjarige master Geschiedenis of de master Geschiedenis (Educatie en communicatie). Voorwaarde voor toelating tot deze pre-master is dat je de Nederlandse of een andere EU-nationaliteit hebt.

Biedt toegang tot:

American Studies
Duitslandstudies
Geschiedenis
Geschiedenis van de internationale betrekkingen
Militaire geschiedenis
Publieksgeschiedenis
Stadsgeschiedenis
Geschiedenis (Educatie en communicatie)

De pre-master biedt geen toegang tot de master Holocaust and Genocide Studies en tot de research master Geschiedenis.

Voorbeeldprogramma

Let op: beschik je over een universitair bachelordiploma, dan hoef je de vakken Academische vaardigheden (2 x 6 EC) niet te volgen, waarna het programma niet 42 maar 30 EC omvat. Met een universitair bachelordiploma kun je ook voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor de master Geschiedenis na het volgen van een minor tijdens of na je opleiding.

VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Academische vaardigheden (alleen voor hbo-studenten)
  ???studyprogramme .period??? 1
  ???studyprogramme .period??? 3
  12
 • Wereldgeschiedenis
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Geschiedenislab I
  ???studyprogramme .period??? 2
  6
 • Wetenschapsfilosofie (Historische wetenschappen)
  ???studyprogramme .period??? 4
  6
 • Verdiepingsvak I: Bronnen en onderzoek
  5—6
  12
UvA Studiegids - schakelprogramma Geschiedenis

Procedure: inschrijven via Studielink

 1. Doe in Studielink een verzoek tot inschrijving voor de master Geschiedenis
  Je meldt je dus niet direct aan voor het schakelprogramma, maar volgt de inschrijfprocedure voor de master van je keuze. Volg alle stappen van het inschrijfproces, inclusief de inschrijving in MyInfo en het aanleveren van alle gevraagde toelatingsdocumenten. Dit zorgt ervoor dat je in het volgende studiejaar automatisch kunt worden toegelaten tot de master.
 2. Wacht op het toelatingsbesluit
  De selectiecommissie beoordeelt je vooropleiding. Als je via het schakelprogramma kunt voldoen aan de toelatingsvoorwaarden, ontvang je een afwijzing voor de master, en een positief besluit voor het schakelprogramma.
 3. Meld je in Studielink aan voor het schakelprogramma Geschiedenis
  Pas nadat je (voorwaardelijk) bent toegelaten tot het schakelprogramma, meld je je in Studielink aan voor het schakelprogramma Geschiedenis. Rond je de pre-master binnen een jaar met succes af, dan word je automatisch toegelaten tot de master.

Het schakelprogramma Geschiedenis biedt toegang tot alle bovengenoemde tracks. Alleen de master Publieksgeschiedenis heeft een selectieprocedure. Wil je deze master volgen, dan doorloop je eerst de volledige selectieprocedure voor deze master. Je kunt dan toegelaten worden tot de master op voorwaarde van het voltooien van de pre-master. Je kunt niet toegelaten worden tot de master Publieksgeschiedenis als je niet voorafgaand aan de pre-master de selectieprocedure voor dit programma hebt doorlopen.

Aanmelddeadline

De aanmelddeadline voor de pre-master is gelijk aan die voor de master die je wilt volgen. Voor studenten met een Nederlandse of EU/EER-nationaliteit geldt:

 • Publieksgeschiedenis: 1 maart
 • alle overige tracks: 15 mei

Kosten

Het collegegeldtarief voor een pre-master in het studiejaar 2021-2022 is € 36,13 per EC, met een maximum van € 2.168. Voor een pre-masterprogramma van 42 EC komt het tarief dus neer op € 1.517,60; voor een programma van 30 EC € 1.084.

Alternatieve routes

Volg je een universitaire bachelor, dan kun je ook door het afronden van een minor voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van een master. 

Feiten & cijfers
Vorm Voltijd
Studielast 30/42 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Toelatingseisen Hbo-vooropleiding, Wo-vooropleiding
Start September