For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

Duitslandstudies (Geschiedenis)

Master
Compare programme

Wil je je verdiepen in de Duitse geschiedenis, politiek, cultuur en maatschappij? In de master Duitslandstudies verwerf je specialistische kennis over onze grootste buur en belangrijke bondgenoot Duitsland, vanuit het verleden en gericht op het heden. Je kunt direct veel ervaring opdoen door middel van excursies en unieke stagemogelijkheden.

Voertaal
Nederlands
Vorm
Voltijd, deeltijd

nov18
Masterweek 18-24 nov. '23
feb12
Masterweek 12-16 feb. '24
Bezoek een open dag of event

Hart van Europa

Duitsland vormt het hart van Europa. Of het nu gaat om politieke of economische ontwikkelingen, wat in Duitsland gebeurt, had - en heeft - direct zijn weerslag op omringende landen. In de master Duitslandstudies onderzoek je Duitsland in historische context. Je verdiept je in de turbulente Duitse geschiedenis, de herinneringscultuur en de positie die Duitsland in Europa en de wereld inneemt. Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer de oorzaken en gevolgen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de levensvatbaarheid van de Republiek van Weimar en de DDR, het dagelijks leven in Nazi-Duitsland en de rol van Duitsland in Europa en de wereld. Je ontwikkelt je tot een Duitsland-specialist binnen de master Geschiedenis.

MA Duitslandstudies uitgelegd
UvA-master Duitslandstudies uitgelegd

Wat houdt deze master in?

Leer Duits

Taalverwerving Duits mogelijk

Docenten

Onderwijs door actieve onderzoekers

Buitenland

Excursies naar Duitsland

Internationaal netwerk

Dankzij Duitsland Instituut Amsterdam (DIA)

Waarom Duitslandstudies aan de UvA?

 • Duitsland Instituut Amsterdam
  Als student profiteer je van onze samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Het DIA is een wetenschappelijke instelling met een groot internationaal netwerk die als doel heeft de kennis over en interesse voor het naoorlogse Duitsland te bevorderen.
 • Onderzoeksgericht
  Aan de UvA wordt van oudsher veel onderzoek naar Duitsland verricht. Daarom is de afstand tot lopende wetenschappelijke projecten klein en ben je bij ons altijd verzekerd van een scriptiebegeleider met actuele kennis van zaken.
 • Buitencurriculaire activiteiten
  Je kunt profiteren van een groot aanbod van buitencurriculaire activiteiten, die het DIA met vele partners in Amsterdam organiseert: van filmavonden tot studiemiddagen over het moderne Duitsland. Door de extra activiteiten heb je meer kans op een baan als trainee bij ministeries, in het onderwijs, de journalistiek, het bedrijfsleven, musea en uitgeverijen. Maar je kunt je zo ook op een wetenschappelijke carrière voorbereiden.
 • Buitenland
  De opleiding heeft een breed excursieprogramma bestaande uit een tweedaagse studiereis naar Bonn en een reis van een week naar het oosten van de Bondsrepubliek. Je kunt ook de vrije ruimte vullen met colleges in Duitsland.
 • Mogelijkheid tot het leren van Duits
  De voertaal van deze master is Nederlands. Mocht je je Duits willen verbeteren, dan bieden wij daartoe mogelijkheden. Als je je taalniveau snel wilt verhogen, dan kun je ook cursussen volgen bij het Goethe Instituut.
Copyright: Greetje van der Werf
Ik bestudeer de Duitse geschiedenis, maar ben ook bezig met de taal en cultuur van Duitsland. Ward Bruning, masterstudent Duitslandstudies Lees het interview

Na je studie

Na je studie kun je aan de slag in bijvoorbeeld de journalistiek, bij musea of in het bedrijfsleven. Maar je hebt veel meer mogelijkheden. Wil je leraar Duits worden? Ook dat behoort tot de mogelijkheden, net als een vervolg in wetenschappelijk onderzoek. 

Ik heb interesse voor veel dingen, maar de master Duitslandstudies voelde voor mij als een natuurlijke keuze. Tessa Brink, masterstudent Duitslandstudies Lees het interview

Samenwerking met Duitsland Instituut Amsterdam (DIA)

De master is mede ontwikkeld door het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), een wetenschappelijke instelling met een groot internationaal netwerk, dat als doel heeft de kennis over en interesse voor het naoorlogse Duitsland te bevorderen. Het DIA maakt deel uit van een internationaal netwerk van DAAD-instituten over de hele wereld, die ieder vanuit eigen vraagstellingen onderzoek doen naar Duitsland en Europa. Een van de initiatieven van het DIA is het Duitslandweb, het portaal voor het Duitse nieuws en informatie over de Duits-Nederlandse betrekkingen. Het Duitslandweb heeft ook een uitgebreid naslagwerk over thema’s uit de Duitse politiek, samenleving en geschiedenis. Verder is er het Graduiertenkolleg voor promovendi en jonge onderzoekers, die in diverse academische disciplines de wetenschappelijke studie naar Duitse thema’s verdiepen.

Diploma

Duitslandstudies is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Geschiedenis. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Geschiedenis en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma
MA Geschiedenis
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
September
CROHO-code
66034
Locatie
Universiteitskwartier