Kies voor de toekomst, ga voor duurzaamheid
Een duurzame toekomst creëer je niet vanuit één vakgebied. Aardwetenschappen en biologie zijn nodig om het ingrijpen van de mens op 'systeem aarde' te begrijpen. Tegelijkertijd kijken we naar de sociale, politieke en economische factoren die het gedrag van mensen bepalen. Het aandeel van vakken gericht op de natuurwetenschappen (Future Earth) en de sociale wetenschappen (Future Society) is in het eerste jaar ongeveer gelijk. Daarna kies je één van deze twee als specialisatierichting.
Elk semester staat een ander thema rondom duurzaamheid centraal. Dat zijn in de eerste twee jaar van de bachelor achtereenvolgens: Klimaat en Energie; Kwaliteit van Leven; Voedsel en Water. Alle vakken van het semester staan op de een of andere manier in verband met het betreffende thema. Vanaf jaar 2 is de opleiding in het Engels. In jaar 1 krijg je ondersteuning om je daarop voor te bereiden. In jaar 3 heb je veel keuzeruimte en de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan.
"We hebben ons afgevraagd waar we zelf binnen het systeem impact zouden kunnen maken op de hoeveelheid plastic die in omloop is."
Duurzaamheid staat centraal
Oplossings- en toekomstgericht
Gedreven studenten
Veel keuzeruimte
Past Future Planet Studies bij jou?
- Je bent geïnteresseerd in de natuur- én de maatschappijwetenschappen, en vindt het vooral leuk als die twee samenkomen in grensoverschrijdende thema’s.
- Je denkt na over de toekomst van de aarde en bent gemotiveerd om daar een bijdrage aan te leveren. Duurzaamheid vind je belangrijk.
- Je vindt het interessant om vraagstukken van meerdere kanten te bekijken, en wilt kwesties die het lokale niveau overstijgen ook vanuit een mondiaal perspectief leren bezien.
- Je werkt graag samen en vindt het leuk om discussies aan te gaan, uiteraard met goede argumenten.
- Je kiest graag zelf je eigen pad, en vindt het een uitdaging om naast de bestaande ook nieuwe wegen te verkennen.
In dit filmpje vertellen vijf oud-FPS'ers over hun werk: (1) Duurzaamheidscoördinator bij Artis, (2) Programmamaker 'Sprong over het IJ' bij Gemeente Amsterdam (3) Biologisch boer, (4) Onderzoeker 'Invloed Digitalisering op Watermanagement', (5) Projectmanager Green Business Club.
Toelating en inschrijven
Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Future Planet Studies, heb je een vwo-diploma nodig met de volgende profielen en vakken:
- Natuur en Techniek
- Natuur en Gezondheid
- Economie en Maatschappij met minimaal één van de volgende vakken: Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde of Scheikunde
- Cultuur en Maatschappij met wiskunde A of B en 2 van de 5 volgende vakken: Economie, Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde en/of Scheikunde