Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Geneeskunde
Vergelijk

Open dag

Weten of Geneeskunde bij je past? Ontdek het hier! Bekijk opleidingsvideo's, ontdek alles over de selectieprocedure en bekijk ervaringen van andere studenten.

Wat houdt Geneeskunde in?

Waarom Geneeskunde aan de UvA? Bekijk de Q&A met bachelorstudent Isabel en universitair docent Petra.

Kijk terug: Informatiesessie 20 maart 2023

Petra Habets (docent Anatomie & Embryologie en waarnemend opleidingsdirecteur) en studenten Christiaan Petit (bachelor) en Lotte van der Lee (master) vertellen je alles over Geneeskunde studeren aan de UvA. Ook beantwoorden zij vragen.

Campus tour Amsterdam UMC, locatie AMC

De faculteit Geneeskunde van de UvA ligt in het hart van Amsterdam UMC, locatie AMC. Neem een virtueel kijkje op de campus.

Van klacht tot diagnose: online proefcollege Geneeskunde terugkijken
Kijk terug: online proefcollege Van klacht tot diagnose

Je bent huisarts en ziet tijdens je spreekuur een patiënt met vermoeidheidsklachten. Welke vragen stel je, hoe kom je tot een behandelplan? Welke onderzoeken vraag je aan? En hoe loopt het met hem af? We nemen je mee in een behandeltraject: van klacht naar diagnose.

Meestgestelde vragen

Copyright: GNK
Hi, ik ben Anne, masterstudent Geneeskunde. Hieronder beantwoord ik jullie meestgestelde vragen over de opleiding.
  • Hoe ziet de opleiding Geneeskunde eruit?

    De opleiding bestaat uit een driejarige bacheloropleiding en een driejarige masteropleiding. De bachelor is opgebouwd aan de hand van vier thema’s die ieder jaar terugkomen. In elk thema staat een patiënt met zijn of haar ziekte centraal. Tijdens het tweede en derde jaar worden de thema’s verder uitgediept. Hierdoor heb is er veel tijd voor herhaling en verdieping. Daarnaast volg je practica, stages en keuzevakken. Tijdens de master loop je de coschappen en heb je contact met patiënten. Ook doe je een wetenschappelijke stage.

  • Wat is de verhouding theorie en praktijk?

    In de bachelor ben je meer bezig met de theorie, maar de praktijk komt ook zeker aan bod. Zo heb je ieder blok practica en loop je al in het eerste jaar stages. De master bestaat voor meer dan 90% uit praktijk. Tijdens de master loop je klinische stages (coschappen) op verschillende afdelingen in verschillende ziekenhuizen. Je hebt dagelijks contact met patiënten, zodat je de theorie van de bachelor in de praktijk brengt.

  • Heb ik naast de studie tijd om leuke dingen te doen of voor een bijbaan?

    Je kunt de studie goed combineren met hobby’s en een bijbaan. Soms heb je het druk en soms heb je meer vrije tijd. Als je goed plant, kun je zeker dingen naast je studie blijven doen.

    In de bachelor was ik buiten de tentamenweken ongeveer 30 uur per week kwijt aan de studie, inclusief colleges, practica en zelfstudie. In tentamenweken was dat wat meer, ongeveer 40 uur per week. Doordat je tijdens de master stages loopt in het ziekenhuis en daarnaast nog moet leren voor tentamens, ben ik nu gemiddeld 40 tot 50 uur per week bezig met mijn studie.

  • Hoe ziet een dag op de faculteit eruit?

    Tijdens je bachelor kan je dag er als volgt uitzien:

    • 9:00 Je volgt drie hoorcolleges op locatie AMC. Bij een college hoor je het verhaal van een patiënt.
    • 12.30 Je colleges zijn afgelopen en je gaat lunchen met je medestudenten.
    • 13.30 Je volgt werkgroepen en practica.
    • 16.00 Met je medestudenten studeer je nog even in de medische bibliotheek.

    In je master kun je denken aan een indeling als:

    • 08:00 Je start met je stage in het ziekenhuis.
    • 9.00 Je staat ingedeeld op een spreekuur waar je gesprekken voert met patiënten. Ook doe je lichamelijk onderzoek, onder toezicht van een arts.
    • 12.00 Je luncht (als dat kan) met de andere co-assistenten of de artsen.
    • 13.30 Je woont drie operaties bij op de operatiekamers.
    • 16.00 Je bereid alvast wat voor voor morgen.
    • 18.00 Tijd om naar huis te gaan!
  • Krijg ik veel natuurkunde, wiskunde, scheikunde en biologie?

    Je hoeft geen wiskundige vraagstukken op te lossen. Wel heb je basiskennis en inzicht in de exacte vakken nodig, want de principes van de exacte vakken komen terug bij verschillende thema’s. Denk aan de werking van het hart, longen, de nieren, de ogen en de spieren.

  • Wat moet ik aanschaffen en ben ik daar veel geld aan kwijt?

    Je krijgt een boekenlijst. Wil je goed voorbereid zijn, koop die boeken dan. Gelukkig kun je veel boeken tweedehands kopen. Ook krijg je korting als je de boeken via de studievereniging MFAS aanschaft. Verder is een gewone laptop of computer onmisbaar, omdat je gebruik maakt van online studiemateriaal. Daarnaast heb je eenmalige andere uitgaven, voor de aanschaf van een eigen stethoscoop en een practicumjas. Tot slot betaal je jaarlijks collegegeld.

  • Kan ik naar het buitenland?

    Ja, zowel in je bachelor als in de master. In de bachelor kan je de stages in het eerste jaar in Suriname doen. In het tweede en derde jaar is het mogelijk om naar het buitenland te gaan voor keuzeonderwijs of de bachelorscriptie.

    Tijdens de master kan je een aantal klinische stages (coschappen) in een buitenlands ziekenhuis over de hele wereld doen. Veel studenten gingen je voor naar Afrika en Zuid-Amerika. Maar ook dichterbij huis in Europa. Tot slot kun je voor je wetenschappelijke stage in de master naar een buitenlandse universiteit. Let wel: een studieonderdeel in het buitenland kost de nodige voorbereiding en brengt extra kosten met zich mee. Dat hoef je niet allemaal alleen uit te zoeken: het International Office helpt je en geeft advies.

  • Maakt het uit of ik Geneeskunde studeer aan de UvA of aan een andere universiteit?

    Iedere universiteit heeft zijn eigen studieprogramma. Om sfeer te proeven, bezoek je de verschillende voorlichtingsbijeenkomsten of meld je je aan voor online informatiesessies. Bij de UvA vindt de voorlichting plaatst in het voorjaar en najaar. Bekijk ook de filmpjes op de Open dag-pagina, zodat je erachter komt wat je het meeste aanspreekt.

    Ik heb voor Amsterdam UMC, locatie AMC, gekozen omdat ik de sfeer heel fijn vind. Ik voel me hier echt op mijn plek! Je werkt veel samen met andere studenten en andere zorgprofessionals. Dit komt later tijdens je carrière als arts zeker van pas!

  • Wat kan ik na mijn studie doen?

    Voltooi je de bacheloropleiding en de masteropleiding, dan ben je basisarts. Bijna iedereen kiest daarna voor een aanvullende opleiding. Een deel van de basisartsen specialiseert zich tot huisarts, dit duurt nog 3 jaar. Andere afgestudeerden gaan werken als specialist in een ziekenhuis. Die opleiding duurt gemiddeld drie tot zes jaar. Maar je kunt ook gaan werken als arts-onderzoeker of aan de slag buiten het ziekenhuis, bijvoorbeeld bij een bedrijf of bij de overheid.

Waarom Geneeskunde aan de UvA?

Hoor het van Gabor Linthorst, hoofd van de bacheloropleiding.

In gesprek met: Marien (eerstejaars) en Sue (tweedejaars)

Hoe heb je je voorbereid op de selectie? Wat voor vakken krijg je? Waarom is Geneeskunde zo'n leuke studie? Studenten Marien en Sue vragen elkaar het hemd van het lijf.

Het vak Ontwikkeling, Voortplanting en veroudering

Wat leer je tijdens dit vak in het eerste blok? Docent Petra vertelt het je. En ze neemt je mee naar de snijzalen.

Na je bachelor: eerstejaars masterstudent Anne vertelt

Ben je klaar met je bachelor, dan stroom je door naar de master en ga je klinische stages lopen (coschappen). Masterstudent Anne vertelt wat ze nu doet als coassistent.

Studievereniging MFAS

De studievereniging voor studenten Geneeskunde en Medische Informatiekunde. Hoe maakt MFAS jouw studietijd interessant én gezellig?

Epsteinbar

Na je college een biertje drinken; dat doen we bij ons in de Epsteinbar, een kroeg middenin Amsterdam UMC, locatie AMC. 

Geen Geneeskunde studeren? Zorg voor een plan B.

Wat als je straks niet door de selectieprocedure voor Geneeskunde komt? Oriënteer je alvast op andere studies op het gebied van gezondheidszorg.  Zoals Medische informatiekunde, voor iedereen met een hart voor de zorg en interesse in ICT. Of Biomedische wetenschappen, waarbij je op zoek gaat naar de oorzaak en het voorkomen van ziektes. Je kunt je voor twee studies tegelijk inschrijven. Word je dan niet geselecteerd voor geneeskunde, dan sta je alvast ingeschreven voor een andere studie. Bekijk ze hieronder.