Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Naast het collegegeld moet je voor de studie Informatica aan de UvA rekening houden met bijkomende studiekosten: met name een laptop en studieboeken. Aangezien je de laptop onder andere gebruikt voor vakken zoals programmeren, moet deze aan een aantal minimumeisen voldoen.

Kosten laptop

Voor de bachelor Informatica heb je een laptop nodig die aan enkele minimumeisen moet voldoen. De aanschaf van een geschikte laptop zal, met studentenkorting, ongeveer tussen de €500 en €750 liggen, afhankelijk van je keuze. Er wordt voor de opleiding uitsluitend gebruik van gratis (open source) software. Microsoft 365 kun je gratis downloaden via de UvA wanneer je start met de opleiding, maar is geen noodzakelijke software voor de bachelor Informatica .

Minimumeisen laptop

  • Intern geheugen (RAM): 8GB of meer
  • Opslag (HDD of SSD): 128GB voor alleen Linux of 256GB voor een dual boot, SSD is aanbevolen.
  • Wifi: multiband (2.4GHz én 5GHz)
  • Schermdiagonaal: minimaal 11".
  • Schermresolutie: 1366x768 of beter, 1920x1080 is aanbevolen.
  • Webcam en microfoon intern of extern voor afstandsonderwijs
  • Zorg voor een degelijke Wifi-verbinding i.v.m. afstandsonderwijs

Let op: Een Chromebook, iPad of tablet voldoet niet aan de vereisten.

Windows, Linux of MacOS?

Vrijwel alle laptops worden standaard geleverd met Windows. Tijdens de introductie, in de week voor je opleiding begint, helpen we je om je laptop dual-boot (Windows en Linux) te maken zodat je beide kunt gebruiken.

Hoewel de meeste practica met een beetje uitzoeken ook op MacBooks kunnen worden gedaan, bieden we daar vanuit de UvA geen ondersteuning voor. Schaf dus alleen een MacBook aan als je hier voldoende zelfredzaam in bent.

Boeken en andere studiematerialen

De kosten voor boeken en ander studiemateriaal bedragen tussen de €200 en €300 per collegejaar. Voor sommige keuzevakken in het derde jaar kunnen er nog extra (hoge) kosten zijn. Als dit het geval is, worden deze kosten expliciet bij het vak vermeld in de studiegids.