Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Kunstmatige intelligentie

Toekomstperspectief

Kunstmatige intelligentie

De arbeidsmarkt

De beroepsperspectieven voor KI-afgestudeerden en gespecialiseerde ICT-ers op hoger en wetenschappelijk niveau zijn zeer gunstig (bron: UWV 2018). Er is een structureel tekort aan hoogopgeleid ICT-personeel. Elk jaar zijn er meer vacatures dan dat er hoogopgeleide ICT-specialisten op de arbeidsmarkt bij komen. 

Beroepsmogelijkheden

KI-specialisten zijn het best op hun plaats in onderzoek of in geavanceerde ICT-ontwikkelingsprojecten waarbij robots, taalverwerking of kennistechnologie een rol spelen. Voorbeelden zijn systemen met automatische handschrift- of spraakherkenning of lerende systemen die olie opsporen.

Andere terreinen zijn taaltechnologie, data mining, juridische adviessystemen en intelligente systemen in het onderwijs. Ook zijn er beroepsmogelijkheden als ontwerper van computerprogramma’s of robots, ontwikkelaar van zoeksystemen voor internet, systeembouwer en ontwerper van intelligente user-interfaces, en in management- en adviesfuncties.

Voorbeelden van bedrijven waar KI-specialisten werken zijn Google, Twitter, Blendle, ING en Guerrilla Games.

Promoveren

Na de master kun je ook solliciteren op een promotieplek aan de universiteit om je carrière in de wetenschap voort te zetten. Je doet dan vier jaar onderzoek dat je afrondt met een proefschrift. Tijdens deze periode geef je ook onderwijs aan studenten. Na je promotie kun je doorgaan in het onderzoek maar een overstap naar het bedrijfsleven is dan nog steeds mogelijk.

Onderzoek aan de UvA

De docenten van de opleiding zijn intensief betrokken bij onderzoek naar bijvoorbeeld:

  • De manier waarop robots het beste met onzekerheid kunnen omgaan;
  • Interactie met computers via natuurlijke taal;
  • Het herkennen van emoties in gezichten;
  • Het modeleren van het leerproces van studenten, inclusief de mogelijke misvattingen;
  • Het automatisch analyseren van politieke debatten om de onderliggende besluitvorming van processen zichtbaar te maken.

Lees de verhalen van afgestudeerden Kunstmatige intelligentie