Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Media en cultuur
Opslaan in favorieten

Colloquium doctum

Heb je niet het juiste diploma om toegelaten te worden tot de bacheloropleiding Media en cultuur dan bestaat de mogelijkheid om via een colloquium doctum toegelaten te worden.

Voorwaarden

De voorwaarden voor toelating met een colloquium doctum zijn:

  • Je bent (voor 1 september) 21 jaar of ouder.
  • Je bent in het bezit van de vwo-deelcertificaten Nederlands, Engels en Geschiedenis.
  • Heb je een buitenlandse vooropleiding, dan dien je tevens het staatsexamen Nederlands als tweede taal, niveau 2 (NT2-II) met succes te hebben afgerond.

Aanmelden voor het colloquium doctum

Je kunt je aanmelden voor het colloquium doctum met een UvAnetID. Je krijgt een UvAnetID nadat je via Studielink een verzoek tot inschrijving voor de bacheloropleiding hebt gedaan. De deadline voor het inschrijvingsverzoek via Studielink is 1 mei.
Vervolgens registreer je je voor toelating via de regeling Colloquium doctum. Dit heeft pas zin als je de vereiste vwo-deelcertificaten hebt gehaald. De UvA neemt zelf geen toetsen af, ze controleert uitsluitend of je de vereiste deelcertificaten hebt. Wanneer is vastgesteld dat je inderdaad over de genoemde deelcertificaten beschikt, geldt het colloquium doctum als behaald.

Deelcertificaten behalen

Ben je nog niet in het bezit van de juiste vwo-deelcertificaten, dan kun je je vanaf half oktober tot en met 31 december via DUO aanmelden voor staatsexamens. Hiermee haal je losse vwo-deelcertificaten. Voorbereiden op het staatsexamen doe je zelfstandig of via bijvoorbeeld de NHA, de LOI of een ROC. 

Buitenlandse vooropleiding

Kandidaten met een buitenlandse vooropleiding dienen tevens het staatsexamen Nederlands als tweede taal, niveau 2 (NT2-II), met succes te hebben afgerond.

Vrijstellingen

Op grond van bepaalde examens en/of vooropleidingen kun je vrijstelling krijgen van één of meerdere deelcertificaten. Wil je weten of je recht hebt op vrijstelling voordat je je inschrijft voor een staatsexamen, vraag dit dan voor 12 december aan de Colloquium doctum commissie (cd-fgw@uva.nl). Mocht het antwoord negatief zijn, dan heb je nog tot eind december om je in te schrijven voor een staatsexamen. 

Deadlines

  • 12 december: nagaan of je recht hebt op vrijstelling.
  • 31 december: deadline aanmelden staatsexamens.
  • 1 mei: deadline van de inschrijving voor je bacheloropleiding via Studielink.
  • mei: aanmelden voor de UvA Matching van je bacheloropleiding. De UvA Matching is een verplicht onderdeel van je inschrijving en vindt plaats in de periode eind mei t/m half  juni. Na je aanmelding via Studielink ontvang je informatie over de UvA Matching.
  • de op één na laatste werkdag in augustus: deadline voor toelating via de regeling Colloquium doctum. 
  • laatste werkdag in augustus: deadline voor het inleveren van de gewaarmerkte kopieën van de vereiste vwo-certificaten.

Contact

Colloquium doctum commissie FGw