Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor
Medische informatiekunde
Vergelijk

Online open dag

Wil je weten of Medische informatiekunde bij je past? Ontdek het hier! Kijk rond op de medische faculteit, bekijk opleidingsvideo's en ontdek wat andere studenten vinden.

Dag(deel) meelopen?
Wil je een beter beeld krijgen van de opleiding? Laat het ons weten. Een van onze studenten neemt dan contact met je op voor het maken van een afspraak.
Ja, ik wil een dag(deel) meelopen!
Mail ons.
Wat is Medische informatiekunde?

Mensen beter maken met hulp van slimme ict-toepassingen in de zorg; dat leer je in de bachelor Medische Informatiekunde. Bekijk de video.

Predicaat 'Topopleiding' voor Medische informatiekunde

Medische informatiekunde heeft het predicaat 'Topopleiding' gekregen in de Keuzegids Universiteiten 2022 en behoort daarmee tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. De Keuzegids kent het predicaat toe aan bacheloropleidingen die in de beoordeling een totaalscore van 75 punten (van de 100) of meer halen. 

Campustour Amsterdam UMC, locatie AMC

De faculteit Geneeskunde van de UvA ligt in het hart van Amsterdam UMC, locatie AMC. Neem een virtueel kijkje op de campus.

Terugkijken: Meet & Ask 10 maart 2022

Tom Broens, hoofd bachelor opleiding Medische informatiekunde, en bachelor studenten Sabine en Max nemen je mee in de wondere wereld van Medische informatiekunde. Ze vertellen je alles wat je moet weten over de opleiding en beantwoorden vragen van studiekiezers.

Medische informatiekunde volgens Linda en Foppe

Docente Linda Dusseljee legt haarfijn uit wat Medische informatiekunde inhoudt. En student Foppe Crezee vertelt waarom dit zijn ideale studie is.

Q&A met Tanja en Eva

Waarom Medische informatiekunde aan de UvA? Bachelorstudent Eva en universitair docent Tanja vertellen het.

Veelgestelde vragen

 • Hoe is de verdeling tussen medische en informatiekundige vakken?

  Je krijgt zowel medische als informatiekundige vakken, maar het informatiekundige deel overheerst. Je krijgt een paar medische vakken, zodat je leert redeneren vanuit het perspectief van een arts.

  In het curriculum maken we gebruik van blended learning: een combinatie van contactonderwijs en online leren. De focus ligt op de integratie van informatiekunde, geneeskunde en organisatie van de zorg. Echte medische casussen en problemen zijn de basis voor het onderwijs.

 • Moet ik veel programmeren?

  In het eerste jaar leg je de basis voor het programmeren. Tijdens het eerste vak maak je kennis met verschillende onderdelen van de studie, dus ook programmeren. Je begint rustig met wat HTML en Python. Het tweede vak gaat helemaal over programmeren. Hier wordt de basis van Java gelegd. Verder komt programmeren nog kort terug in je vijfde vak. In het tweede en derde jaar krijg je nog een aantal vakken die voortbouwen op de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan.

 • Moet ik al een bepaald niveau van programmeren hebben?

  Nee, je hebt geen voorkennis nodig over programmeren. Alles wordt van a tot z uitgelegd en onze docenten en studentassistenten helpen je. Zo leer je verschillende programmeertalen beheersen.

 • Hoeveel uur per week ben ik met mijn studie bezig?

  Gemiddeld 40 uur per week, inclusief contacturen. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan jezelf hoeveel tijd je nodig hebt en erin wilt stoppen. En aan je mindset; wil je slagen met zesjes of ga je voor cum laude?

 • Hoe ziet een gemiddelde week eruit?

  In een gemiddelde week ben je zo’n 40 uur bezig met je studie. Normaal gesproken heb je zo’n 12 uur contactonderwijs, dit kan per vak verschillen. Meestal heb je ‘s ochtend colleges en ‘s middag  practica. En je hebt tijd nodig voor zelfstudie: colleges voorbereiden, aan opdrachten werken, etcetera. En heel belangrijk: hou tijd vrij voor gezellige borrels! Iedere donderdag kun je borrelen en losgaan in de Epsteinbar (een kroeg midden in het ziekenhuis), georganiseerd door studievereniging MFAS. Dit is natuurlijk als de coronamaatregelen dit toestaan.

 • Studeren tijdens corona, hoe gaat dat?

  Bij de start verwachten we dat we vooral kleinschalige activiteiten organiseren, zodat je je studiegenoten en je docenten goed leert kennen. Zodra we fysiek onderwijs mogen geven in het Amsterdam UMC, locatie AMC, doen we dit. We besluiten dan stap voor stap welke onderdelen we fysiek aanbieden, binnen de richtlijnen van de overheid en het RIVM.

  Waar je ook bent, we geven je de zekerheid dat je met je studie kunt starten. Daarom bieden we online onderwijs en tentamens aan zolang het nodig is. Per vak bekijken we of we in het AMC samen kunnen komen voor kleinschalige colleges. Daarvoor geldt geen aanwezigheidsplicht.

  Verder studeer je vooral thuis en dat is misschien even wennen. Een vast ritme aanhouden is handig, al weten we dat dit als student soms lastig kan zijn! 

 • Moet ik spullen kopen voor mijn studie?
 • Wat zijn de (grootste) verschillen tussen de bachelor Medische informatiekunde en de master Medical Informatics?

  Ten eerste is de bachelor in het Nederlands en de master in het Engels. Bij de master ga je dieper in op de belangrijkste gebieden van Medische informatiekunde zoals Data Science, Data Driven Decision Making en Health Care Management. Ook verbeter je je wetenschappelijke vaardigheden en doe je veel onderzoekservaring op in de negen maanden die je stage loopt.

 • Vind ik snel werk na mijn studie?

  Na het afronden van de opleiding Medische Informatiekunde vind je gegarandeerd snel een baan. Je kunt terechtkomen in uiteenlopende sectoren: het bedrijfsleven, de overheid, het ziekenhuis of een universiteit.

Portret: Thomas Engelsma over zijn bachelorstage

Thomas liep zijn bachelorstage in het AMC. Hij laat zien hoe je als medisch informatiekundige bijdraagt aan de zorg van de toekomst en patiënten écht verder helpt.

Splinternieuwe collegezaal

Waar volg je colleges? Nou, bijvoorbeeld in deze gloednieuwe collegezaal, voorzien van alle moderne digitale technieken.

Vragen? Stel ze aan Fauve!

Copyright: GNK
Hi, ik ben Fauve. Heb je vragen over de studie? Die beantwoord ik graag! Fauve (20), 3e jaars bachelor Medische informatiekunde Stel je vraag via Instagram
Een dag uit het studentenleven van: Etienne

Etienne geeft een kijkje in zijn leven als student. Hij laat zien hoe hij thuis studeert, fit blijft en en heeft een paar handige tips voor je.

Een dag uit het studentenleven van: Chen Lu

Chen Lu Wang is tweedejaars. Ze laat zien hoe haar dag eruit ziet.

Studievereniging MIKpunt

Het enthousiaste bestuur van studievereniging MIKpunt vertelt waarom je voor Medische informatiekunde zou moeten kiezen. En hoe maakt MIKpunt jouw studietijd leuk, interessant en gezellig? Dat hoor je van Etienne.

Epsteinbar

Na je college een biertje drinken; bij ons doe dat in de Epsteinbar, een kroeg middenin Amsterdam UMC, locatie AMC (uiteraard alleen als de coronamaatregelen het toelaten, dus helaas nu even niet).

Sneak peak master Medical informatics

Na de bachelor Medische informatiekunde kun je alle kanten op: aan het werk, verder studeren. Wil je je nog meer verdiepen in de wereld van zorg en ict? Dan kun je de master Medical informatics volgen.